Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τι παθαίνετε αν δεν κοιμάστε αρκετά



Η έλλειψη ύπνου αποδεικνύεται μία πολύ σημαντική απώλεια


Η εβδομάδα έχει 7 ημέρες, η ημέρα έχει 24 ώρες και η βιολογία, αλλά και η κουλτούρα των ανθρώπων περιστρέφεται γύρω από αυτό το δεδομένο.


Σε αυτό περιλαμβάνονται περίπου 8 ώρες ύπνου την ημέρα, όμως σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πολλοί άνθρωποι, εξ αιτίας των υποχρεώσεων, κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες την ημέρα. 


Αυτό έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.


Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά παραπονιούνται για εκνευρισμό, αλλά και για πονοκεφάλους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί η στέρηση ύπνου προκαλεί πονοκεφάλους, ωστόσο είναι κάτι που οι γιατροί έχουν παρατηρήσει εδώ και πολύ καιρό.


Η αϋπνία έχει επίσης υπάρξει θέμα για τους εφήβους και μία μελέτη έχει δείξει ότι οι μαθητές τα πάνε καλύτερα στα μαθήματα όταν το σχολείο ξεκινά πιο αργά. Όμως η ικανότητα μάθησης δεν αφορά μόνο τα παιδιά, καθώς η αϋπνία χειροτερεύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και των ενηλίκων.


Επίσης, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την αύξηση του βάρους, αλλά και τη μειωμένη όραση. Όσο περισσότερο μένετε ξύπνιοι, τόσο χειροτερεύει η όραση.


Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί και με καρδιακές ασθένειες. Επιστήμονες κράτησαν ξύπνιους ανθρώπους για 88 ώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση - πράγμα λογικό. Όμως σε άλλο πείραμα, άνθρωποι που κοιμόντουσαν για 4 ώρες κάθε νύχτα είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς σε σχέση με ανθρώπους που κοιμόντουσαν 8 χώρες κάθε νύχτα.


Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, ενώ είναι και άνθρωποι που παίρνουν μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα. Επίσης, έχουν συχνοουρία, ενώ είναι και αφηρημένοι.


Οι συνέπειες στην υγεία από την έλλειψη ύπνου είναι απεριόριστες. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, ενώ είναι πιο επιρρεπείς στα κρυώματα, αλλά και σε γαστρεντερικά προβλήματα.


Η αϋπνία έχει υπάρξει σε πολλές περιπτώσεις αιτία ατυχημάτων με το αυτοκίνητο, ενώ επηρεάζει και την παραγωγή ορμονών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαταραχές που έχουν άμεσες συνέπειες στη σεξουαλική ζωή.


Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει το μεταβολισμό, ενισχύει ασθένειες, όπως το διαβήτη, ενώ επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τη σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και κάποιες μορφές καρκίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου