Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Υστερία των Αλβανών για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο!


Ο Πρόεδρος της Αλβανίας  Ιλίρ Μέτα,μίλησε  για την απόδοση αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας TV KLAN, στην πολιτική εκπομπή  «Opinion»  του  γνωστού Αλβανού  δημοσιογράφου Μπλέντι Φεβζίου .Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Αλβανία είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μέτα δέχτηκε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις.


Η συνέντευξη:


 


Δημ/φος: Ποιος σας ζήτησε να αποδώσετε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο, μήπως ήταν μια υπηρεσία προς την Ελλάδα, μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, ή μήπως ήταν πεποίθησή σας ότι στον Αναστάσιο άξιζε η αλβανική ιθαγένεια;


 Μέτα: Ήταν μια πλήρης θεσμική πεποίθησή μου…


 Δημ/φος : Και πως δημιουργήσατε  αυτή την πεποίθηση, κ. Πρόεδρε;


 Μέτα : ….ξεκινώντας από το Νόμο περί απόδοσης ιθαγενείας και μπορώ να επισημάνω ότι ο Μακαριότατος εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια….


 Δημ/φος : Εάν  δεν κάνω λάθος, ο Νόμος εμπεριέχει και το κριτήριο ότι πρέπει να μιλά αλβανικά, ή όχι;


 Μέτα: Δεν νομίζω ότι προπονητής της  Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, ο Ντε Μπιάζι, μιλά αλβανικά, ή μιλάει την αλβανική καλύτερα από το Μακαριότατο, για να μην αναφερθώ και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις. Δεύτερον, πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό  προσέφερα μια πολύ καλή υπηρεσία….


Δημ/φος:  Υπηρεσία για ποιον;


 Μέτα: …στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, την οποία ο Μακαριότατος ανόρθωσε από την τέφρα – κληρονομιά του κομμουνιστικού καθεστώτος  και σήμερα είναι μία από τις πιο τιμημένες Εκκλησίες του κόσμου….


 Δημ/φος: Ανασυγκροτήθηκε όμως από έναν….


Μέτα : …. χάρη, ειδικά, στην προσωπικότητά του. Είναι μια υποχρέωση προς όλους  τους Ορθόδοξους πιστούς στη χώρα μας, ήταν ένα πάγιο αίτημα από πολλές επώνυμες προσωπικότητες της χώρας: από ιατρούς, καθηγητές, πρυτάνεις, επώνυμους  της επιστήμης,  της ιατρικής …


Δημ/φος: Πως εξηγείται όμως  το γεγονός, κ. Πρόεδρε  ότι πέντε Πρόεδροι πριν από σας, αρνήθηκαν να αποδώσουν αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο;


 Μέτα : Θα έλεγα ότι είναι άλλο πράγματα η άρνηση….


 Δημ/φος: Είστε ο έκτος, μετά από τους κ.κ. Μπερίσα, Μεϊντάνι, Μωϋσίου, Τόπι και Νισάνι, που αρνήθηκαν να κάνουν Αλβανό πολίτη τον Αναστάσιο. Εσείς αποφασίσατε να τον κάνετε.


 Μέτα: Πιστεύω ότι δεν υπήρξε κάποια άρνηση. Υπήρξε μη υπογραφή Διατάγματος. Ήταν ένα αίτημα σε αναμονή.


 Δημ/φος: Ήσασταν  πεπεισμένος όταν υπογράψατε το Διάταγμα;


 Μέτα:  Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος, σήμερα είμαι πιο πεπεισμένος και στο μέλλον θα είμαι ακόμα περισσότερο, και λυπούμαι για το γεγονός ότι εμείς συνεχίζουμε ακόμα να πολιτικοποιούμαι  τα θέματα πίστεως…


 Δημ/φος: Δεν είναι θέμα πολιτικοποίησης, κ. Πρόεδρε. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας από τότε που ξεκίνησε το 1929, εάν δεν κάνω λάθος, και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Κίση,  ήταν Εκκλησία, επικεφαλής της οποίας έπρεπε να  ήταν Αλβανός  Αρχιεπίσκοπος. Ο Αναστάσιος δεν ήταν Αλβανός όταν ήρθε επικεφαλής της Εκκλησίας, είχε ελληνική ιθαγένεια. Η ιστορία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ιστορία αντιπαραθέσεων με την Ελληνική Εκκλησία. Δεν είχε αντιπαραθέσεις με τη ρωσική, τη μαυροβούνια ή τη σκοπιανή Εκκλησία.


 Μέτα: Συμφωνώ μαζί σας και δεν θα αφαιρέσω τίποτα. Θα ήταν πολύ πιο καλά, ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, να ήταν Αλβανός. Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι και τον Χριστόφορο Κίση, που αναφέρατε, και τον Βησσαρίωνα Τζουβάνη, τον οποίο δεν αναφέρατε….


 Δημ/φος: Όχι, είναι μεγάλος ο αριθμός, η ιστορία ξεκινά με τον Φαν Νόλη, το 1910 εάν δεν κάνω λάθος…


 Μέτα: Σύμφωνοι! Όλες αυτές οι προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, δεν υπέστησαν κατατρεγμούς και βία, ούτε από την Ελληνική Εκκλησία, ούτε από το Μακαριότατο, αλλά μια και ….


 Ερώτηση: Όχι, ήταν έργο της κομμουνιστικής δικτατορίας.


 Μέτα: …η δικτατορία όμως είναι δικό μας έργο και ορισμένοι, συνεχίζουν και σήμερα να καλλιεργούν αυτό το πολύ αρνητικό πνεύμα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πριν από δέκα χρόνια, όταν ο γιος μου ήταν έξι χρονών και βλέπαμε μαζί τηλεόραση μια εκπομπή για την εποχή του κομμουνισμού. Θέλησα να ρωτήσω το γιο μου, παιδάκι,  τι γνώριζε για την εποχή του κομμουνισμού, ένα θέμα για το οποίο δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Η απάντηση του ήταν: «Ο κομμουνισμός κρεμούσε τους παπάδες». Δηλαδή για το σύστημα εκείνο, ο γιος μου γνώριζε ότι «κρεμούσε παπάδες». Και εγώ, όταν ακούω ακόμα μια ρητορική, συχνά ανεύθυνη σε βάρος του Μακαριότατου  ή της Εκκλησίας γενικά, θυμάμαι εκείνα που μου είπε ο γιος μου. Θυμάμαι επίσης τη γιαγιά μου στο χωριό στο Νομό του Σκραπάρ, η οποία, για να μας φοβίσει εμάς τα παιδάκια να μην κάναμε φασαρία, μας έλεγε : «Ήρθαν οι Έλληνες!»


 Δημ/φος: Εξ αιτίας  των ιστορικών γεγονότων…


 Μέτα: Ναι, εξ αιτίας του πολέμου με τους Έλληνες στη ζώνη εκείνη, αλλά και στην Κολόνια, το Παναρίτη, την Κορυτσά  και άλλα μέρη, φόβιζαν τα παιδιά να μην κάνουν τρέλες.


 Ερώτηση: Μήπως επρόκειτο  για τον Ε – Ι πόλεμο;


Μέτα: Εγώ ο ίδιος είχα πολλές προκαταλήψεις για το  Μακαριότατο μέχρι το 2000, διότι τη δεκαετία του 1990 υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα  και πάντα αυτές είχαν αρνητικό αντίκτυπο για την προσωπικότητά του, αλλά το 2000…


 Δημ/φος: …. οι επιπτώσεις ήταν και για τους  μετανάστες, κ. Πρόεδρε, τους οποίους  στοίβαζαν σαν σαρδέλες όχι σαν ανθρώπους και τους έστελναν πίσω.


 Μέτα: Ασφαλώς! Το 2000, όταν ήμουν Π/Θ, επισκέφθηκα την Εκκλησία της Βοστώνης ( σ.σ: Των Αλβανοαμερικανών) και είχα κατ΄ ιδίαν συζήτηση για το θέμα με τον επικεφαλής της Εκκλησίας Αρτούρ Λιολίν.


 Δημ/φος: Και ποια ήταν η απάντηση;


 Μέτα: Μου συνέστησε ένα πράγμα, για το οποίο καλώ όλους τους λογικούς ανθρώπους να το έχουν υπόψη όταν μιλούν γι΄ αυτό το θέμα και για μια τέτοια προσωπικότητα: Μη βλέπετε την καταγωγή του, δείτε τον ως άνθρωπο της πίστης!


 Δημ/φος: Τότε θα ήθελα…


 Μέτα: Όχι μόνο τόσο, θα μπορούσατε να βρείτε στο  Google  συνέντευξη που ο ιερέας Αρτούρ Λιολίν έδωσε το 2008, με την ευκαιρία της επετείου της πρώτης λειτουργίας στην αλβανική στη Βοστώνη. Όταν μερικοί Αλβανοί δήλωσαν αποχή, διότι στην τελετή παρευρίσκονταν και ο Μακαριότατος, ο Λιολίν απάντησε : «Και ο Φαν Νόλι εάν ζούσε, θα  τον υποδεχόταν και θα τον σεβόταν»


 Δημ/φος: Θυμάστε ότι η απαρχή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας…


 Μέτα: Καλώ όλους να δουν τον Αρχιεπίσκοπο ως άνθρωπο της πίστης, διότι η πίστη γεννήθηκε πριν από τα έθνη, πριν από τα κράτη…


 Δημ/φος: Θα πρέπει όμως να γνωρίζεται ότι ο Φαν Νόλι χειροτονήθηκε ιερέας το 1908, διότι ιερέας της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας δεν δέχθηκε να τελέσει λειτουργία για έναν Αλβανό νεαρό με επώνυμο Ντισνίτσα, λόγω της αλβανικής εθνικής του δραστηριότητας…


 Μέτα: Σύμφωνος! Έχω διαβάσει βιβλία, έχω δει ταινίες για τα γεγονότα εκείνα. Θα πρέπει  όμως να έχουμε υπόψη ότι ο Μακαριότατος δεν ήρθε εδώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εκκλησίας, αλλά ως Έξαρχος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, και ήρθε λόγω της τεράστιας διεθνούς προσωπικότητάς του, ήρθε μετά από την  τεράστια επιτυχία που γνώρισε το έργο του στην Ανατολική Αφρική και σε άλλες περιοχές. Επομένως, ήρθε λόγω του ονόματος, της προσωπικότητας, και όχι εξ αιτίας της εθνικότητας και της καταγωγής του.


 Δημ/φος: Για να είμαστε ειλικρινείς, έπαιξε ρόλο στην ανόρθωση της Εκκλησίας…


Μέτα: Πως έπαιξε;


 Δημ/φος: Έπαιξε σημαντικό ρόλο…


 Μέτα: Δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έπαιξε τεράστιο ιστορικό ρόλο!


 Δημ/φος: Ο τεράστιος αυτός ρόλος του, κ. Πρόεδρε, σε ένα σημείο δεν πάει – οι σχέσεις του με την Ελλάδα. Το 2006 εάν θυμάμαι καλά, βουλευτής της Αλβανικής Βουλής του ζήτησε να τελέσει μνημόσυνο για τους Αλβανούς Τσάμηδες Ορθόδοξους  που σφαγιάστηκαν το 1944 και ο Μακαριότατος δεν ανταποκρίθηκε. Και το 2007 στην περίπτωση της Κοσίνα Πρεμετής, όταν ο ντόπιος ιερέας πουλούσε οστά Αλβανών για οστά Ελλήνων στρατιωτών, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να απαντήσει στους δημ/φους. Όσες φορές σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος  δεν έκανε κάποια δήλωση, ποτέ δεν τόλμησε  να πάρει θέση…


 Μέτα: Μην προσπαθήσετε, ούτε εσείς, ούτε κανείς άλλος, να αναμείξετε τον Μακαριότατο  στην πολιτική αντιπαράθεση και το πολιτικό κίνημα στη χώρα. Αναμφίβολα διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα, εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε για αρκετό διάστημα. Ασφαλώς και ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν καλύτερες και ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαρκώς έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αναμειχθεί εκατέρωθεν στα πολιτικά. Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: Θα πρέπει να έχουμε υπόψη, όταν μιλάμε γι΄ αυτή την προσωπικότητα,  το γεγονός ότι είναι άνθρωπος της πίστεως! Δεν πρέπει απλώς να βλέπουμε…


 Δημ/φος: Σας μίλησα για θέμα πίστεως, κ. Πρόεδρε, σας μίλησα για ένα μνημόσυνο για τους Αλβανούς Ορθόδοξους Τσάμηδες που πέθαναν εκεί. Οι ιερείς, πηγαίνουν και στους στρατιώτες του άλλου στρατοπέδου πριν αυτοί παραδώσουν το πνεύμα.


 Μέτα: Αυτή δεν είναι ερώτηση για μένα.


 Δημ/φος: Όλοι είναι ισότιμοι ενώπιον του Κυρίου.


 Μέτα: Είναι και ερώτηση για τον Μακαριότατο ή για τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας, διότι  δεν είναι σωστό, ένας Πρόεδρος ή κάποιος πολιτικός, να κάνει συστάσεις στην Εκκλησιά…


 Δημ/φος: …και πως εξηγείται, κ. Πρόεδρε, ότι για την ιθαγένεια, παρατηρήθηκε μεγαλύτερος ενθουσιασμός στην ελληνική πολιτική, απ΄ ότι στην Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία ή σε επώνυμους Αλβανούς; Τη χορήγηση ιθαγένειας χαιρέτισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ενθουσιασμό εξέφρασε μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτικών.


 Μέτα: Πρώτον, όλοι οι Αλβανοί Ορθόδοξοι που πιστεύουν, είναι πολύ ευτυχισμένοι, πολλοί απ΄ αυτούς, επώνυμοι, δεν αναφέρω ονόματα, μίλησαν και δημοσίως, είναι λαμπρές προσωπικότητες της κοινωνίας μας, διανοούμενοι…


 Δημ/φος: Επικρότησαν την απόφασή σας;


 


Μέτα: …ιατροί, επιστήμονες, από τους πιο επώνυμους της χώρας, είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Το θεωρούσαν αδικία το γεγονός ότι δεν είχε αποδοθεί ακόμα η ιθαγένεια στο Μακαριότατο.  Όχι απλώς τον εκτιμούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τον λατρεύουν, διότι έχει προσφέρει έργο το οποίο εμείς δεν το ξέρουμε, πηγαίνουμε στην εκκλησία τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, αυτοί που πιστεύουν όμως, είναι πολύ συνδεδεμένοι με τις λειτουργίες ή τις κοινωνικές προσφορές της Εκκλησίας. Με τις τεράστιες κοινωνικές προσφορές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, όχι μόνο προς τους Ορθόδοξους αλλά και άλλους απλούς πολίτες. Και να μην ξεχνάμε ότι  το καθετί δημιουργήθηκε από την τέφρα που άφησε ο κομμουνισμός, που κατέστρεψε εκκλησίες, τζαμιά, κατέστρεψε τοιχογραφίες αιώνων και μετέτρεψε σε στάβλους εκκλησίες και  τζαμιά.


 Δημ/φος: Αυτό συνέβη με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, όχι μόνο με τους ορθόδοξους. Η Καθολική Εκκλησία υπέστη χειρότερα…


 Μέτα: Αναμφίβολα! Να μην ξεχάσουμε το τεράστιο έργο, υλικό και πνευματικό,  για την ανόρθωση της Εκκλησίας,  το γλωσσικό έργο με την μετάφραση στην αλβανική των θρησκευτικών κειμένων. Έχουμε Λύκεια της Εκκλησίας, έχουμε την Ακαδημία στο Δυρράχιο από την οποία αποφοίτησαν 150 και πλέον Αλβανοί κληρικοί.


 Δημ/φος : Έχουμε όμως και το Μοναστήρι  που χτίστηκε χωρίς άδεια  και που θα ενταφιαστούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών, κύριε Πρόεδρε. Είναι μοναδική περίπτωση, μια Εκκλησία να χτίσει χωρίς άδεια για να είναι έτοιμο το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών…


 Μέτα: Πρώτον, για το θέμα ρωτήστε επίσημα την Εκκλησία, δεύτερον, ρωτήστε την Επιτροπή Θρησκευμάτων, το κράτους έχει μια Επιτροπή Θρησκευμάτων που καλύπτει τις σχέσεις με  τις θρησκευτικές κοινότητες.


 Δημ/φος: Γνωρίζετε για τις πιέσεις που ΄χει ασκήσει η Ελλάδα για την ανέγερση νεκροταφείων στην Αλβανία;


 Μέτα: Συγγνώμη! Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.  Ενώ το θέμα  της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι διαφορετικό ζήτημα…


 Δημ/φος: πως εξηγείται αυτό τον ενθουσιασμό;


 Μέτα: … είναι πολύ λανθασμένη η προσπάθεια να συνδέει κανείς τη φωτεινή μορφή του Μακαριότατου με τα προβλήματα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Αυτό προέρχεται, είτε από την έλλειψη πληροφόρησης, είτε για πολιτικές σκοπιμότητες. Μέσω τέτοιων προσπαθειών, επιδιώκεται, και είμαι πεπεισμένος ότι  μερικές φορές σκόπιμα, η δυσφήμιση ολόκληρης της Ορθόδοξης κοινότητας της Αλβανίας…


 Δημ/φος: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε λόγω να δυσφημίσουμε όλη την κοινότητα…


 Μέτα: … μα λυπούμαι!  Και όχι μόνο τόσο, αλλά μερικές φορές  όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους τους παρουσιάζουν ως Έλληνες, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Γι΄ αυτό και θα καλούσα όλους, να διαχωρίσουν  το θέμα της καταγωγής του Αρχιεπισκόπου μας,  ο οποίος σήμερα είναι και πολίτης της Αλβανίας, από το θέμα της πίστης. Η πίστη είναι κάτι άλλο, και αυτός πάνω απ΄ όλα, είναι προσωπικότητα της πίστης.


Δημ/φος: Πως εξηγείται εσείς, κ. Πρόεδρε, τον ενθουσιασμό του Έλληνα ΥΠΕΞ, διότι κανονικά, δεν πρέπει να τον ενθουσιάζει και τόσο το γεγονός ότι ένας Έλληνας αποκτά αλβανική ιθαγένεια. Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί.


 Μέτα: Ο Κολοκοτρώνης έχει πει: Και οι πιο τρελοί Έλληνες, δεν εγκαταλείπουν ποτέ το Θεό! Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες είναι αρκετά θρήσκος λαός, ομοιογενής σχεδόν στην Ορθόδοξη πίστη του.


 Δημ/φος: Ναι, αναγράφεται και στα διαβατήρια τους.


 Μέτα: Οι σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος ήταν πάντα ισχυρές. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι όχι μόνο ο ΥΠΕΞ μου τηλεφώνησε, αλλά και ο Πρόεδρος…


 Δημ/φος: Και ο Πρόεδρος της Ελλάδος;


 Μέτα: …Και, η είδηση μεταδόθηκε από το Ελληνικό Πρακτορείο, ήταν είδησή τους, αλλά και πολλοί πολιτικοί…


 Δημ/φος: Έλληνες πάντα;


 Μέτα: …ναι, με ευχαρίστησαν πολλοί πολιτικοί από διάφορες παρατάξεις, εκτός της Χρυσής Αυγής. Με ευχαρίστησαν πολλοί Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα, και συνάδελφοί σας δημ/φοι, και θα σας πω γιατί: Πρώτον, δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι ένας Αρχιεπίσκοπος, ελληνικής καταγωγής, πήρε αλβανική ιθαγένεια. Έχει σχέση με το γεγονός ότι ο Μακαριότατος, δεν είναι ένας συνηθισμένος κληρικός, αυτό και για τους ίδιους τους Έλληνες…


 Δημ/φος: Γιατί δεν είναι συνηθισμένος;


 Μέτα : … είναι ένας ευρυμαθής, είναι επιστήμων στον τομέα της πίστεως και της θεολογίας, είναι φιλόσοφος, στοχαστής, δημιουργός, ιεραπόστολος, ιδεαλιστής. Να μην ξεχνάμε ότι Χτίστηκαν 150 νέες Εκκλησίες, μαζί με τον μεγαλοπρεπή ναό  στο κέντρο των Τιράνων, αναστηλώθηκαν σε όλη τη χώρα  περίπου 300 χώροι λατρείας που είχαν καταστραφεί.


 Δημ/φος : Αυτό ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες…


 Μέτα: … και αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στο τεράστιο διεθνές κύρος του και στην εμπιστοσύνη που είχαν για μια σωστή και αφοσιωμένη διαχείριση της βοήθειας που προσφέρθηκε.


 Δημ/φος: … και της χρηματοδότησης από την Ελλάδα, ή  όχι, διότι μεγάλο μέρος των χρημάτων απ΄ εκεί ήρθαν…


 Μέτα: … ένα μέρος μπορεί να ήταν από κει, αλλά μην ξεχνάτε τις βοήθειες από την Αμερική, τη Δανία, από όλον τον κόσμο, διότι η προσωπικότητά του είναι τέτοια που εμπνέει αξιοπιστία  για την θαυμάσια αυτή διαχείριση.


Δήμ/φος: Κύριε Πρόεδρε, σας το ζήτησαν οι Έλληνες την υπογραφή του Διατάγματος, ή το σκεφθήκατε ο ίδιος;


 Μέτα: Οι ελληνικές Αρχές δεν μου ζήτησαν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για όσο είμαι Πρόεδρος, διότι δεν είχα την ευκαιρία για διάφορες συναντήσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κανείς  δεν έχει καταφέρει να καταλάβει, γιατί  μια μορφή που είναι επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας,  δεν πρέπει να πάρει αλβανική ιθαγένεια, τη στιγμή που την παίρνει ο καθένας που πληροί ορισμένα, ελάχιστα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος. Το επαναλαμβάνω, όχι μόνο πληρούσε τα κριτήρια του Νόμου, αλλά  ήταν μια υποχρέωση απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας,  απέναντι στους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας, και προς το συμφέρον της συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία,  για την οποία η συμβολή του Μακαριότατου ήταν πολύτιμη.


 Δημ/φος: Υπήρξε κάποια συμφωνία  ανάμεσα σε Σας και του Αρχιεπισκόπου, να του αποδίδατε την ιθαγένεια και αυτός να δήλωνε  ότι ο διάδοχος του θα ήταν Αλβανός, όπως και δήλωσε;


 Μέτα: Δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία, αλλά σας είπα, είναι άνθρωπος του Κυρίου, που είχε μια αποστολή την οποία και εκπλήρωσε, ανασυγκροτώντας  από το μηδέν την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει όμως και ένα όραμα για το μέλλον. Και νομίζω το όραμα αυτό το ανέπτυξε ξεκάθαρα σε έναν από τους κυριότερους ελληνικούς τ/σ,  δηλώνοντας ότι ο διάδοχος του θα είναι Αλβανός…


 Δημ/φος: Εξαρτάται. Θα είναι Αλβανός επειδή θα πάρει διαβατήριο, ή θα είναι Αλβανός εκ γενετής, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, κ. Πρόεδρε.


 Μέτα: Ακούστε με μέχρι τέλος. Πρώτον, δήλωσε ότι θα είναι Αλβανός, δεύτερον, δήλωσε ότι δεν πήγαμε στην Αλβανία να χτίσουμε αποικία, τρίτον, είπε πως θα αισθανόμασταν εάν είχαμε ως επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ελλάδα έναν Βούλγαρο ή Σέρβο;


 Δημ/φος: Αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο όραμα…


 Μέτα: Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Ξέρετε ποιο θα είναι το μελλοντικό μας πρόβλημα με την Ελλάδα για την προσωπικότητα αυτή; Μετά από 20 ή 30 χρόνια;


 Δημ/φος: Ποιο θα είναι;


 Μέτα: Θα συζητάμε πάλι, εμείς όμως θα προσπαθούμε να τον παρουσιάζουμε όσο πιο Αλβανό γίνεται….


 Δημ/φος: … και αυτοί  θα προσπαθούν να τον παρουσιάζουν Έλληνα…


 Μέτα: …δεν είπα αυτό, αλλά και πολλοί απ΄ εκείνους που αδίκως έχουν λασπολογήσει εναντίον του, και αυτοί θα το ξανασκεφτούν.


 Δημ/φος: Βλέπω ότι λατρεύετε τόσο πολύ το Μακαριότατο, κ. Πρόεδρε, που αρχίζω και  νομίζω ότι κάποια μέρα θα εγκαταλείψετε τους Μπεκτασήδες, τη θρησκευτική κοινότητα στην οποία ανήκετε,  για να γίνεται Ορθόδοξος;


 Μέτα: Όχι! Οι αδικίες εμένα με πληγώνουν, το λέω ειλικρινά!


 Δημ/φος: Μ΄ αυτά πιο πολύ πληγώσατε το Μπαμπά – Μόντι (σ.σ.αίρεση των Μπεκτασήδων) 


Μέτα: Όχι! Πιστεύω ότι ο Μπαμπά – Μόντι είναι πολύ ευτυχής. Και όσοι πιστεύουν στο Θεό, νομίζω ότι είναι ευτυχείς και ήρεμοι. Νομίζω ότι είναι κάτι θετικό. Ταράχθηκα όταν διάβασα, και από μορφωμένους ανθρώπους, που έγραφαν: «Εφόσον χαίρεται τόσο πολύ η Ελλάδα, εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα!». Χαίρεται διότι είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα. Θα σας πω για μια επιστολή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έστειλε με την ευκαιρία της συναυλίας που έδωσε η ορχήστρα του στα Τίρανα, όπου παρευρέθηκε και η κόρη του. Ήρθαν για συναυλία μετά από αίτημα του Μακαριότατου  και στην επιστολή του…, και να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Θεοδωράκης είναι και λίγο πιο αριστερός απ΄ ότι πρέπει…


 Δημ/φος: … πολύ αριστερός.


 Μέτα: Δεν είναι απ΄ εκείνους που πιστεύουν πολύ, αλλά δεν θα ξεχάσω πως απευθυνόταν στον Αρχιεπίσκοπο: «Στον Αναστάσιο της καρδιάς μας». Πρόκειται λοιπόν, για άνθρωπο που τον λατρεύουν όχι μόνο στην Ελλάδα…


 Δημ/φος: Δηλαδή σας εμπότισαν και εσάς με τη λατρεία τους, κ. Πρόεδρε…


 Μέτα: Εγώ πάντα  θαύμαζα την υπομονή, την ηρεμία του.


 Δημ/φος: Αισθανθήκατε άσχημα όταν αυτός  πήρε το Διάταγμα για την ιθαγένεια και δεν είπε ούτε ΄΄ ευχαριστώ ΄΄ στην αλβανική, αλλά μίλησε και πάλι ελληνικά; Είτε  δεν είπε τουλάχιστον ΄΄ Ο Θεός να ευλογήσει την Αλβανία ΄΄.


 Μέτα: Εγώ πιστεύω ότι προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και κάθε σχετική προκατάληψη  μου θυμίζει τα όσα μου είπε ο γιος μου για τον κομμουνισμό όταν ήταν 6 χρονών, ότι ο κομμουνισμός «κρεμούσε παπάδες». Μου θυμίζει και τη γιαγιά μου, η οποία μας φόβιζε με τους Έλληνες όταν ήμουν μικρός.


Read more

6 σημάδια ότι οι φίλοι σας θέλουν το κακό σας


Τι συμβαίνει όταν με λύπη διαπιστώσετε ότι τελικά οι φίλοι σας θέλουν να καταστρέψουν τη ζωή σας και να σας κάνουν δυστυχισμένους;


Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς φίλους. 


Είναι εκείνοι που μας παρέχουν στήριξη τις δύσκολες στιγμές. 


Είναι εκείνοι που ενώ γνωρίζουν τα αρνητικά του χαρακτήρα μας, επιλέγουν να παραμείνουν δίπλα μας. 


Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, οι φίλοι είναι ίσως το πιο σταθερό κομμάτι της ζωής μας. 


Γι αυτό και όταν θέλουμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις η γνώμη τους είναι σημαντική.


 Όμως τι συμβαίνει όταν με λύπη διαπιστώσετε ότι τελικά οι φίλοι σας θέλουν να καταστρέψουν τη ζωή σας και να σας κάνουν δυστυχισμένους; Παρακάτω θα δούμε μερικά σημάδια ότι ο φίλος σας έχει μετατραπεί στον χειρότερο εχθρό.


1. Σας ζηλεύει. Η ζήλεια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Μπορεί να μετατρέψει τη φιλία σε εχθρό σε χρόνο μηδέν. Όταν σας συμβαίνουν θετικά πράγματα στη ζωή σας και οι φίλοι σας έχουν αρχίσει να γίνονται απόμακροι ή απότομοι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και τα πράγματα μπορεί να πάρουν χειρότερη τροπή όταν προσπαθεί να σας χειριστεί ώστε να πάρετε λάθος αποφάσεις.



2. Έχετε συνάψει πρόσφατα μια σχέση και παρατηρείτε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των φίλων σας. Σας φαίνεται ότι δεν εγκρίνουν την επιλογή σας ή σας δίνουν μόνο εσφαλμένες συμβουλές. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι θέλουν να καταστρέψουν τη σχέση σας και γι αυτό πρέπει να μείνετε μακριά τους.


3. Σας συμβουλεύουν να χωρίσετε. Κάθε φορά που ζητάτε τη γνώμη τους, δράττουν την ευκαιρία για να σας πουν να χωρίσετε. Αν σας φαίνεται περίεργη αυτή η συμπεριφορά, πιθανώς είναι. Μην τους ακούτε και ακολουθήστε το ένστικτό σας.


Διαβάστε εδώ: Πώς θα διαλέξετε τους σωστούς φίλους


4. Σας προσβάλουν μπροστά στο σύντροφό σας. Όταν είστε όλοι μαζί και οι φίλοι σας προσπαθούν να σας μειώσουν μπροστά στον αγαπημένο σας, ίσως είναι καιρός να τους απομακρύνετε για λίγο. Οι αληθινοί φίλοι δεν μιλάνε ποτέ άσκημα για εσάς, κυρίως μπροστά σε κάποιον που σας αρέσει πραγματικά.


5. Σας συμβουλεύουν να τον απατήσετε. Αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας φίλος, κυρίως εάν είστε ευτυχισμένες με τη σχέση σας και θέλετε να προχωρήσετε πιο σοβαρά.


6. Θα βγάλουν τη χειρότερη πλευρά του χαρακτήρα σας . Οι πραγματικοί φίλοι θα πρέπει να σας βγάζουν τον καλύτερό σας εαυτό. Αν όμως προσπαθούν συνέχεια να σας κάνουν να θυμώσετε, τότε είναι καλύτερα να ψάξετε για νέους φίλους.

Πηγή 


Read more

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Βασιλόπιτα πολίτικη


Αρωματική συνταγή που θα στολίσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Υλικά για 8 άτομα

1 κιλό αλεύρι

4 αυγά κτυπημένα

250 γρ. βούτυρο λιωμένο

300 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. λάδι

20 γρ. μαχλέπι

20 γρ. μαστίχα

1 αυγό για το άλειμμα

για τη μαγιά


25 γρ. μαγιά φρέσκια

1/2 φλ. γάλα χλιαρό

1-2 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση

Ρίχνετε τη μαγιά στο γάλα και την ανακατεύετε να διαλυθεί, προσθέτοντας το αλεύρι. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι και όλα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς, ανακατεύετε και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε της λίγο γάλα.

Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τακτοποιείτε μέσα στη λεκάνη. Σκεπάζετε και καλύπτετε τη λεκάνη πρώτα με πετσέτα, μετά από πάνω με κάτι πιο ζεστό και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 6 ώρες.

Ανοίξτε τη ζύμη που πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στη λεκάνη και ζυμώστε την ξανά για 10 λεπτά.

Πλάστε τη σε μπάλα και πιέστε την ελαφρά στο πάνω μέρος. Τοποθετήστε τη σε ταψί με λαδόχαρτο και αλείψτε την με το αυγό.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά. Η βασιλόπιτα θα πρέπει να ροδίσει ωραία και να γυαλίζει και την καλύπτετε με ζάχαρη άχνη.


Read more

Κινέζοι εφηύραν μπαταρία που φορτίζει σε δευτερόλεπτα (video)


Κινέζοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο (Zhejiang University) ανέπτυξαν μία νέου τύπου μπαταρία αλουμινίου-γραφίτη, η οποία μπορεί να φορτιστεί σε δευτερόλεπτα έναντι του απαιτούμενου χρόνου ωρών.

Η μπαταρία χρησιμοποιεί φιλμ από γραφίτη ως άνοδο και μεταλλικό αλουμίνιο ως κάθοδο και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά την συμπλήρωση ενός τετάρτου του εκατομμυρίου κύκλων, ενώ φορτίζεται πλήρως μέσα σε δευτερόλεπτα.







πηγη  
Read more

«Ραγιάδες, ξυπνήστε! Η Ελλάδα χάνεται»


Ξεφτίλα της χώρας, που το παρελθόν της ύμνησαν κολοσσοί του παγκόσμιου πνεύματος


Από τον

Κ.Ν. Μπαρμπή*


Κορυφαίος πολιτισμολόγος όλων των εποχών ο Will Durant, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Με ρίζες εβραϊκές, έντιμος, ειλικρινής, όχι σιωνιστής. Αποφαίνεται στη δεκάτομη «Ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού» τα εξης:

«Εκτός από τα σύγχρονα μηχανήματα δεν υπάρχει τίποτα το αιωνόβιο στον πολιτισμό μας, που να μην προέρχεται από την Ελλάδα: Σχολεία, Γυμναστήρια, Αριθμητική, Γεωμετρία, Γεωγραφία, Ιστορία, Ρητορική, Αρχιτεκτονική, Φυσική, Βιολογία, Ιατρική, Ανατομία, Υγιεινή, Θεραπεία, Ποίηση, Μουσική, Τραγωδία, Κωμωδία, Φιλοσοφία, Θεολογία, Σκεπτικισμός, Στωικότητα, Επικούρεια Φιλοσοφία, Ηθική, Πολιτισμός, Ιδεαλισμός, Φιλανθρωπία, Κυνισμός, Τυραννία, Πλουτοκρατία, Δημοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα στον ελληνικό πολιτισμό που να μη φωτίζει τον δικό μας.


Η Ελλάδα κληροδότησε στην Ευρώπη τις επιστήμες της, τη φιλοσοφία της, τα γράμματά της και τις τέχνες της, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Αμφικτυονίες της - όλες ζωντανές βάσεις του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου. Η ελληνική επιστήμη υπήρξε το μεγαλύτερο πνευματικό κατόρθωμα της ανθρωπότητας».


Συμπληρώνει ο Αγγλος φιλόσοφος sir Henry Maine: «Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης, τίποτα δεν “κινείται” στον κόσμο που να μην έχει ελληνική καταγωγή και προέλευση!»

Κάποτε η Ελλάδα μας είχε την Ιφιγένεια, κάποτε η Ελλάδα μας είχε τις Σουλιώτισσες και τις χορεύτριες του Ζαλόγγου. Κάποτε η Ελλάδα μας είχε την Ευτυχία Καλύβα. Τώρα έχει τις ραγιαδοπούλες, που με ξινό χαμόγελο δηλώνουν: «Οσα μας δώσουν καλά είναι...» Και σκύβουν το κεφάλι ως τον αστράγαλο, καθώς αναλογίζονται το ξεροκόμματο που τους πετούν (αντλημένο από τον ζητιάνο - φτώχεια ενός κάποτε περήφανου και αδούλωτου σε αφεντικά λαού), δήθεν για ενίσχυση από «περίσσευμα»


Κατάντια. Ξεπεσμός. Ξεφτίλα αυτής της χώρας, που το παρελθόν της ύμνησαν κολοσσοί του παγκόσμιου πνεύματος. Και που γέννησε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Χριστό μας, τον Διάκο της Αλαμάνας, τον Ησαΐα των Σαλώνων, τον Παπαφλέσσα του Μανιακού, τον Καψάλη στο Μεσολόγγι, τον Γαβριήλ Μαρινάκη στο Αρκάδι. Κάποτε...


Τι απέγιναν, αλήθεια, ο Παπάγος, ο Γιατζής, ο Βεντήρης, ο Γρίβας, ο Σαμουήλ (στο Μακρυγιάννη), οι πολεμιστές οι χαλυβδόψυχοι και χαλκέντεροι στα βορειοηπειρωτικά βουνά, στη Γραμμή Μεταξά, στην Κρήτη, στο Ελ Αλαμέιν, στου Μακρυγιάννη στο Θησείο, στου Γουδή, στα Γρεβενά, στο Μέτσοβο, στην Κόνιτσα, στον Γράμμο, στο Βίτσι;


Ο Ααρόν Κιρμπίγ (Κερένσκι) χρειάστηκε ελάχιστους μήνες για να παραδώσει την ορθόδοξη Ρωσία στους ομοεθνείς του Χαΐμ Γκόλντμαν (Λένιν), Λάιμπερ Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν (Τρότσκι), Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς, Τζουγκασβίλι (Στάλιν). Εδώ (γιατί άλλο ήταν η Ελλάδα, αυτή που χάνεται...) χρειάστηκαν δεκαετίες για να καταντήσει αυτό που οι Τουρκομογγόλοι ονομάζουν πάλι «Γιουνανιστάν» και οι ντόπιοι «εκλεκτοί» του εκλογικού σώματος το 2015 «Ραγιαδιστάν» των προσκυνημένων. Χρειάστηκαν οι λασποκαταρράκτες στη Μάνδρα για να ακουστεί (επιτέλους) μια ελληνική (γυναικεία...) φωνή απέναντι στον περιφερειακό λήθαργο. Φωνή-κεραυνός!


Και ο αρχιεξουσιαστής (με τους Φίληδες, τους Γαβρόγλου, τις Φωτίου, τους Μπαλαούρηδες, τους Φλαμπουράρηδες, τις Αχτσιόγλου και τα άλλα συντρόφια) γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ΜΟΝΟΙ που παραμένουν όρθιοι, ζωντανοί, ακατάβλητοι σε τούτον τον τόπο είναι όσοι πιστεύουν στα προαιώνια ιδανικά της φυλής-λίκνου του παγκόσμιου πολιτισμού και χριστιανισμού.


• «Προ Χριστού χριστιανό» ονόμασε ο Erasmus τον Σωκράτη.

• «Είμαστε όλοι τέκνα της Ελλάδος!» κραύγασε με αγαλλίαση ο Percy Shelley.

• Ο αληθινά μεγάλος Fr. Nietze τόνισε: «Ολοι ανεξαίρετα όσοι διαθέτουμε γνώσεις και αυτογνωσία αισθανόμαστε ντροπή και δέος μπροστά στους Ελληνες! Ας τολμήσουμε, επιτέλους, να διαλαλήσουμε ότι οι Ελληνες και μόνο αυτοί κρατούν στα χέρια τους τα χαλινάρια του παγκόσμιου πολιτισμού!»

• «Στους αρχαίους Ελληνες οφείλεται», αναγνωρίζει ο Γάλλος ακαδημαϊκός E. Husserl, «η ανεύρεση της ιδέας της αληθινής και αυθεντικής επιστήμης».

• Ο ομοεθνής του, ακαδημαϊκός Jean Richepin, καταθέτει: «Αμφιβάλλω αν οι υπόλοιποι λαοί ανακάλυψαν μετά τους αρχαίους Ελληνες οτιδήποτε νέο ή διαφορετικό σε οποιονδήποτε τομέα της φιλοσοφίας, της μεταφυσικής, της λογικής, της κοσμογονίας».

• Κατά τον πανεπιστημιακό καθηγητή Colin Renfrew, «τα λεγόμενα ινδοευρωπαϊκά φύλα» δεν ήταν τίποτε άλλο από το πρωτομεσογειακό φύλο, που έχοντας για ορμητήριο τη Χερσόνησο του Αίμου εκπολίτισε τον κόσμο - και δεν ήταν άλλο παρά η άρια φυλή, «η ελληνική»!


Πού να τα γνωρίζει αυτά ο σύντροφος αρχιεξουσιαστής... Αυτόν τον αποσχολούν τα ξεροκόμματα που μοιράζει και όχι οι δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις Ελληνόπουλων κατά το 2017. Οχι τα εκατομμύρια των κοινωνικών αποβλήτων, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα μας από Αγκόλα, Αίγυπτο, Αϊτή, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Αφγανιστάν, Βιρμανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γεωργία, Γκάμπια, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουινέα, Γροιλανδία, Δημ. Αγίου Δομίνικου, Δημ. Κεντρ. Αφρικής, Δημ. Νίγηρα, Δημ. Τσαντ, Δημ. Δυτ. Σαχάρας, Ερυθραίας, Ζάμπια, Θιβέτ, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Καμερούν, Κένυα, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Κονγκό, Κορέα, Κούβα, Κουβέιτ, Κουρδιστάν, Κριμαία, Λίβανο, Λιβερία, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μιανμάρ, Μολδαβία, Μπαζουτολάνδη, Μπανγκλαντές, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Νεπάλ, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδ. Αραβία, Σενεγάλη, Σιβηρία, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τατζικιστάν, Τζαμάικα, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τρίνινταντ, Τσαντ, Τυνησία, Υεμένη, Φιλιππίνες.


Συνολικά 911.471 (κατά τα στοιχεία διεθνούς ειδικής οργάνωσης του ΟΗΕ) όσοι εισήλθαν στην Ελλάδα μας από 01/01/2015 έως 21/12/2015. Μετά; Φυσικά πολύ, πάρα πολύ περισσότεροι. Για όλους αυτούς (συνολικά, είναι εκατομμύρια...) δήλωσε «περήφανος» ο αρχιεξουσιαστής μόλις προχθές. Ραγιάδες Ελληνες - όσοι απομείνατε! Ξυπνήστε, ωρέ! Καταλαβαίνετε πού πηγαίνουμε;


* Συγγραφέας


Read more

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η άγρια ομορφιά των κεραυνών (video)

Χωρίς αμφισβήτηση προκαλεί δέος η δύναμη της φύσης, ειδικά όταν αυτή «οργίζεται».


Η αλήθεια αυτή φαίνεται πως έστρεψε τον Dustin Farrell στο «κυνήγι» καταιγίδων, ο οποίος σε ένα βίντεο σε αργή κίνηση, έχει καταγράψει αυτή την άγρια ομορφιά της φύσης.


«Η αστραπή και ο κεραυνός είναι σαν μια νιφάδα χιονιού. Κάθε κεραυνός είναι διαφορετικός», εξομολογείται ο ίδιος.


Δείτε το βίντεο με την εντυπωσιακή συλλογή καταιγίδων που κατέγραψε:





πηγη
Read more

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Το nikolas, σας εύχεται ολόψυχα, Χρόνια Πολλά και γεμάτο υγεία το 2018

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του nikolas.gr, εύχονται σε όλο τον κόσμο, Χρόνια Πολλά, και το 2018 να είναι καλύτερο από το 2016. 

Υγεία και δύναμη σε όλους.

 Τα χρειαζόμαστε 



Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου