Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Απόδραση στα κρυστάλλινα νερά της Ελαφονήσου


Λευκή άμμος στη σκιά από τους κέδρους

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου υπάρχει ένα νησί φημισμένο με εξωτική ομορφιά και πεντακάθαρα νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελαφόνησος αποτελεί πασίγνωστο πόλο έλξης των τουριστών, ιδιαίτερα το μήνα Αύγουστο και οι παραλίες του είναι στις πιο φημισμένες στην Ελλάδα. Έχοντας έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση 570 μέτρα από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος διαθέτει έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο και υποθαλάσσιους θησαυρούς.


Άγρια τοπία και μικρές αμμουδιές συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο που καλεί τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν. Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει, σύμφωνα με έρευνες, στην ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος.


Γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νησιού αποτελώντας έναν από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς. Στο χωριό της Ελαφονήσου θα δει επίσης κανείς μια ήρεμη ατμόσφαιρα και έναν όμορφο παραλιακό δρόμο ενώ γραφικό είναι και το λιμανάκι με τις βάρκες. Φυσικά δυνατό «χαρτί» του νησιού αποτελούν οι παραλίες με πιο γνωστή αυτή του Σίμου, μια εξωτική αμμουδιά με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά.


Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θυμίζει Καραϊβική ενώ οι αμμόλοφοι με κέδρους δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό. Σε κάποιο τμήμα της είναι οργανωμένη οπότε μπορείτε να επιλέξετε να κάτσετε όπου σας ταιριάζει, είτε κάτω από τις ομπρέλες είτε κάτω από τους κέδρους. Η Παναγιά είναι μια εξίσου όμορφη παραλία που αξίζει να γνωρίσετε αν επισκεφτείτε το νησί.


Εκτός από το όμορφο φυσικό τοπίο, η Ελαφόνησος διαθέτει επίσης ναούς ιστορικής σημασίας χτισμένους στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων. Σε πολλά σημεία του νησιού μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα με θέα το πανέμορφο τοπίο και σύμβολα του αρχαίου πολιτισμού. Όσον αφορά τη διαμονή σας, στο νησί υπάρχει πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων για να επιλέξετε ενώ στις ψαροταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Σίγουρα η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη...







Δείτε Επίσης

                        Το βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου



Read more

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η παρέμβαση των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία: "Διατηρήστε τον χαρακτήρα της γιατί...


"Παρέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση της Αγιά Σοφιας μετά την απόφαση της Τουρκίας να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στον ιερό ναό καθημερινά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.


Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την τουρκικά πλευρά να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου.


Τονίζει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί, επισης, την πολύπλοκη ιστορία της.


Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με την Άγκυρα να εκδίδει μια πρωτοφανούς δριμύτητας ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να παρουσιάσει το θέμα της Αγιά Σοφιάς σαν διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα και την Ελλάδα να απαντά με διαρροή ότι «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».


Δείτε Επίσης

Τρέχουν πίσω από την τεχνολογία οι Ελληνες



Read more

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Διατηρήστε φρέσκο το ψωμί για περισσότερες μέρες



Ένα έξυπνο tip

Εφόσον καθημερινά πηγαίνουμε στο φούρνο της γειτονιάς για να πάρουμε ψωμί καλό θα ήταν να μάθουμε και πως μπορούμε να το διατηρήσουμε φρέσκο για περισσότερες μέρες.


1. Το αποθηκεύουμε με μια ολόκληρη ρίζα σέλινου. Έτσι θα το απολαύσετε περισσότερο.


2. Μόλις το αγοράσετε, βάλτε το σε μέρος κλειστό και σκεπάστε το με πανί. Αν θέλετε να το κρατήσετε περισσότερο, κόψτε το σε κομμάτια και φυλάξτε το στην κατάψυξη (διατηρείται 3 μήνες).


Δείτε Επίσης

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη!



Read more

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Απεργία: Ποια μέσα μεταφοράς δεν κινούνται την Πέμπτη



24ωρη απεργία των μηχανοδηγών του ΟΣΕ

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος την Πέμπτη 9 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης απεργίας των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζητούν την άμεση πρόσληψη μηχανοδηγών για την κάλυψη των 200 και πλέον κενών οργανικών θέσεων στον κλάδο έλξης.


Επίσης, λόγω της απεργίας θα υπάρξουν ματαιώσεις και στα νυχτερινά δρομολόγια της προηγούμενης ημέρας (Τετάρτη 8 Ιουνίου).


"Την ώρα που σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, οι σιδηροδρομικές εταιρείες παραμένουν υπό Δημόσιο έλεγχο ή επανακρατικοποιούνται, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αγνοώντας όλες τις φωνές που τονίζουν ότι αυτή η πράξη θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και την τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες" επισημαίνει σε ανακοινωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ).


Και προσθέτει:"την ίδια ακριβώς ώρα εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε μήνα από την έλλειψη Μηχανοδηγών και την καθημερινή κατάργηση εμπορικών δρομολογίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη για προσλήψεις, αλλά και τις οικονομικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν θα έχουν κανένα οικονομικό κόστος, οι προσλήψεις δεν προχωρούν".

Τέλος, το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει πως το επόμενο διάστημα και εν όψει των δεσμευτικών προσφορών στις 22 Ιουνίου 2016, θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Δείτε Επίσης

Αυτό είναι τo νέο εφάπαξ



Read more

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Αυτό είναι τo νέο εφάπαξ


Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των 62.000 εφάπαξ που εκκρεμούν σχεδόν τρία χρόνια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το «Εθνος» αποκαλύπτει την επίμαχη υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες κι εκδίδεται -εκτός απροόπτου- σήμερα.


Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του βοηθήματος, βάσει και των αριθμητικών τύπων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4387. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πληρωθούν όσοι αποχώρησαν από 1.9.2013.


Με το νέος εφάπαξ, σύμφωνα με το Έθνος, έρχονται μειώσεις έως 18,26% στο Δημόσιο, έως 20% στη ΔΕΗ, αυξομειώσεις 5-10% στους εμποροϋπαλλήλους και αυξήσεις στους εργαζομένους μετάλλου.


Για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 1/1/2014 και μετά το ποσό του εφάπαξ ισούται με το ποσό των εισφορών. Για τον χρόνο ασφάλισης πριν την 1/1/2013 το ποσό αποτελείται από δύο τμήματα και προκύπτει από μαθηματικό τύπο.


Μέχρι 31/12/2013 για μισθωτούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με εισφορά 4% το εφάπαξ υπολογίζεται στο 60% των αποδοχών επί το δεκαδικό του αριθμού των ετών ασφάλισης ως την παραπάνω ημερομηνία. Οι αποδοχές υπολογίζονται στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.


Για τους αυτοαπασχολούμενους με εισφορά 4% ισχύουν όλα τα παραπάνω, όμως ως αποδοχές υπολογίζεται ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών κατηγοριών ασφάλισης επί των οποίων επιβλήθηκαν οι εισφορές την τελευταία πενταετία ως 31/12/2013.


Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15% ως 18%. Σε ό,τι αφορά υπαλλήλους της ΔΕΗ, των δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ως 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους.


Το νέο εφάπαξ του Δημοσίου


Κατηγορία Έτη ασφάλισης Νέο ποσό εφάπαξ

ΠΕ                     35          33.973 ευρώ

ΠΕ                     30          27.540 ευρώ

ΠΕ                     25          21.255 ευρώ

ΔΕ                     35          28.774 ευρώ

ΔΕ                     30          23.306 ευρώ

ΔΕ                     25          17.985 ευρώ

ΥΕ                     35          24.637 ευρώ

ΥΕ                     30          19.951 ευρώ

ΥΕ                     25          15.405 ευρώ


Δείτε Επίσης




Read more

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Απίστευτη ιστορία: Πήγε μέχρι την Κένυα για να βρει τον άντρα της ζωής της αλλά έκανε παιδί με τον...


Η 26χρονη Rebekah O'Brien από τη Βρετανία μετοίκησε στην Κένυα με σκοπό να παντρευτεί έναν πολεμιστή Μασάι

 Εκεί ωστόσο έμεινε έγκυος από τον… έφηβο γιο του και πλέον έχει επιστρέψει στη γενέτειρά της, το Κεντ, μαζί με το παιδί της ενώ ο πατέρας του παραμένει στην Αφρική.


Η O'Brien ερωτεύτηκε τον 40χρονο Rempesa Ole Kirkoya όταν το 2012 εκείνος εμφανίστηκε με τους υπόλοιπους πολεμιστές Μασάι στο Maddermarket Theatre του Norwich της Βρετανίας. Εκείνη εργαζόταν εκεί και η γνωριμία τους ήταν έντονη από την πρώτη στιγμή.


Μάλιστα το 2013 ταξίδεψε στην Κένυα, έμεινε εννέα εβδομάδες σε μια καλύβα χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.


Γοητεύτηκε από την κουλτούρα του και ένωσε τόσο έντονο το δέσιμο μαζί του που με την επιστροφή της στη Βρετανία άρχισε να μαθαίνει σουαχίλι κι έτσι μιλούσαν τακτικά μέσω ίντερνετ. Εκείνος της είπε πωςτην αγαπά και πως του έλειπε κι έτσι η 26χρονη αποφάσισε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να είναι μαζί του- αν και εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά.



Τον Φεβρουάριο του 2015 έμεινε έγκυος και γύρισε στη Βρετανία για να γεννήσει. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της όμως χώρισε με τον Rempesa κι έτσι αντιμετώπισε μόνη της και την τραγωδία της απώλειας της κόρης της, Arya, μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή της.


Παρά το πένθος και τη συντριβή της, ή ίσως λόγω αυτών, η Rebekah νοσταλγούσε τη ζωή στην Κένυα και ήθελε να βρεθεί και πάλι με την οικογένειά της κόρης της. Όταν όμως γύρισε στο χωριό του Rempesa, ερωτεύτηκε τον 19χρονο γιο του, τα αισθήματα ήταν αμοιβαία κι έτσι έγιναν ζευγάρι.


Τον περασμένο Αύγουστο η νεαρή γυναίκα έμεινε και πάλι έγκυος, από τον 19χρονο και πριν λίγες ημέρες έφερε στον κόσμο τον γιο της Kito, στη Βρετανία.


Έχει ήδη στείλει λεφτά στον 19χρονο για να μπορέσει να επισκεφθεί τον γιο του αλλά, όπως εξομολογήθηκε, «ενώ θα ήθελα να είναι στη ζωή του Kito, φοβάμαι πως με βλέπει πιο πολύ σαν μητέρα παρά ως σύντροφο. Προφανώς δεν βοήθησε που ήμουν κατά κάποιο τρόπο μητριά του πριν να γίνουμε ζευγάρι». 



Δείτε Επίσης

             Η Microsoft παρουσίασε τον "Μαγικό Καθρέπτη"



Read more

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη!


Κάπου στο κέντρο της αχανούς Ρωσίας, στα νότια Ουράλια Όρη, κρύβεται μια μικρή λίμνη, η Καράτσεϊ.

 Η πανέμορφη υδάτινη έκταση, ξεπροβάλει μέσα από το ορεινό τοπίο, για να σαγηνεύει καθώς το γαλάζιο χρώμα των νερών ενώνεται με το πράσινο δάσος. Όμως, η ομορφιά αυτή κρύβει ένα θανατηφόρο μυστικό. Σαν μια… Σειρήνα της φύσης, προσελκύει με το κάλος της τον κάθε Οδυσσέα, που αν κάνει το λάθος και υποκύψει στη γοητεία της, κινδυνεύει με βέβαιο θάνατο!Ο λόγος είναι απλός, αν και αθέατος: Πρόκειται για το πιο μολυσμένο μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη Γη, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς μία ώρα παραμονής στην περιοχή ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο! Δικαιολογημένη λοιπόν η παρομοίωση με τις αρχαιοελληνικές Σειρήνες, τις γυναικείες αυτές θεότητες που σχετίζονταν με το νερό και το θάνατο και οι οποίες προσέλκυαν με το τραγούδι τους, τους ναύτες για να τους οδηγήσουν στην καταστροφή.



Σε αντίθεση όμως με τις Σειρήνες, πίσω από το θανατηφόρο μυστικό της Καράτσεϊ, κρύβεται ο άνθρωπος, αφού ήταν αυτός που τη μόλυνε σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να μην μπορεί ούτε ο ίδιος να πλησιάσει. Η ιστορία της μόλυνσης της Καράτσεϊ δεν έχει φυσικά τίποτα το ποιητικό… Πίσω από την καταστροφή κρύβεται ο Ψυχρός Πόλεμος, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, και φυσικά τραγικά λάθη, παραλείψεις και συγκάλυψη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή Η δημιουργία ενός εργοστασίου πλουτωνίου για την πυρηνική βιομηχανία


Σοβιετική Ένωση, τέλη του 1945: Δεκάδες στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στέλνουν 70.000 κρατουμένους στις όχθες του ποταμού Techa, με αποστολή να χτίσουν μια μυστική πόλη. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν δείξει σε όλον τον κόσμο τη δύναμη της πυρηνικής βόμβας, με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Σοβιετική Ένωση δεν επρόκειτο να δεχτεί να μην διαθέτει οπλοστάσιο αντίστοιχης ισχύος κι έτσι διατάσσεται η άμεση δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής πλουτωνίου στα νότια Ουράλια Όρη.


Η μυστική στρατιωτική βιομηχανία θα διευθύνονταν από τη Κοινοπραξία Χημικών Μαγιά και θα γινόταν γνωστή ως Τσελιάμπινσκ-40. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι ολοκαίνουριοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα παρήγαγαν όλο το απαραίτητο πλουτώνιο για να τροφοδοτήσουν το πρώτο ατομικό όπλο της Σοβιετικής Ένωσης.


Όπως ήταν φυσικό, η μονάδα Τσελιάμπινσκ-40 απουσίαζε από κάθε επίσημο χάρτη και θα έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια μέχρι η σοβιετική ηγεσία να παραδεχτεί την ύπαρξή της.


Τσελιάμπινσκ-40, Ιούνιος του 1948: Ο πρώτος αντιδραστήρας ξεκινά τη λειτουργία του, μόλις 31 μήνες μετά την έναρξη ανέγερσης του κτιρίου! Εκεί, κοινά ισότοπα ουρανίου-238 βομβαρδίζονταν με νετρόνια προκειμένου να παράξουν το κατάλληλο για όπλα πλουτώνιο. Η βιασύνη των Σοβιετικών για την απόκτηση πυρηνικών ήταν όμως τέτοια, που οι μηχανικοί δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Έτσι, τα περισσότερα υποπροϊόντα απλά αραιώνονταν με νερό και κατέληγαν στον ποταμό Techa. Μεταξύ αυτών και προϊόντα σχάσης όπως Στρόντιο-90 και Κέσιο-137, με διάρκεια ημιζωής 30 έτη.


Τα πρώτα ευρήματα που προκαλούν ανησυχία και η αρχή του εφιάλτη


Τα χρόνια περνούν και το 1951 επιστήμονες πραγματοποιούν μια έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο συνιστά πρόβλημα η ραδιενεργή μόλυνση του ποταμού. Στο χωριό Metlino, 6 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο, οι μετρητές Γκάιγκερ ηχούν ανησυχητικά. Αντί για τα φυσιολογικά επίπεδα ακτινοβολίας Γ (0,21 Ρέντγκεν ανά έτος), οι όχθες του Techa «ακτινοβολούν» στα 5 Ρέντγκεν ανά ώρα! Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει άγχος τους ερευνητές, το γεγονός ότι κύρια πηγή νερού για τους περίπου 1.200 κατοίκους ήταν το ποτάμι, αρκεί για να σημάνει συναγερμό. Έρευνες που ακολούθησαν, εντόπισαν εκτεταμένη μόλυνση σε άλλα 38 χωριά κοντά στις όχθες του Techa, με 28.000 ανθρώπους να κινδυνεύουν.


Η «κόκκινη» κυβέρνηση διατάζει τη μετεγκατάσταση 7.500 χωρικών που βρίσκονταν στην υψηλή ζώνη κινδύνου, την περίφραξη των υδάτινων εκτάσεων και την υδροδότηση των υπόλοιπων χωριών από άλλες πηγές. Μηχανικοί επιστρατεύονται για να υψώσουν χωμάτινα φράγματα στον ποταμό ώστε να περιορίσουν τα ραδιενεργά ιζήματα. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες του Τσελιάμπινσκ-40 αναθεωρούν τον τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, σταματώντας να απορρίπτουν απευθείας τα απόβλητα στον ποταμό.


Κατασκευάζουν ενδιάμεσες δεξαμενές αποθήκευσης όπου τα υδάτινα απόβλητα θα περίμεναν μέχρι να αποβάλουν τη ραδιενέργεια για μερικούς μήνες και από εκεί τα ιζήματα θα κατέληγαν στο χώρο μακροπρόθεσμης απόθεσης: την 3 μέτρων βάθους λίμνη Καράτσεϊ. Τα μέτρα αυτά σταμάτησαν την περαιτέρω έκθεση των κατοίκων σε ραδιενέργεια, όμως ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε…


Τσελιάμπινσκ-40, μέσα του 1950: Οι εργάτες στη μονάδα παραγωγής πλουτωνίου αρχίζουν να παραπονιούνται για πόνους, υπόταση, απώλεια συντονισμού και τρέμουλο, τα κλασικά συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας ακτινοβολίας. Παράλληλα, προβλήματα αρχίζουν να παρουσιάζονται στα νέα συστήματα προσωρινής αποθήκευσης με αποτέλεσμα ραδιενεργό υλικό να διαρρέει στο κανάλι ψύξης, ενώ το σύστημα αρχίζει να καταρρέει.


Ωστόσο, τα προβλήματα υποβαθμίζονται, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τα απόβλητα θα παραμείνουν σε υγρή κατάσταση παρά την αδύναμη ψύξη και η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίζει κανονικά. Το ραδιενεργό ίζημα όμως βράζει, ενώ υπολείμματα ραδιενεργούς λάσπης από νιτρικά οξείδια και οξικό άλας, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με δυναμίτη, δημιουργούν ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό μείγμα.


Η έκρηξη


Δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, 29 Σεπτεμβρίου 1957: Η θερμοκρασία στις δεξαμενές κυριολεκτικά καλπάζει, καθώς το σύστημα ψύξης υπολειτουργεί. Υπολογίζεται ότι σε μια δεξαμενή η θερμοκρασία αγγίζει πλέον τους σχεδόν 350 βαθμούς Κελσίου! Στις 16.20 τοπική ώρα, τα υπολείμματα ραδιενεργούς λάσπης οδηγούν σε έκρηξη, η οποία πυροδοτεί το περιεχόμενο των υπολοίπων δεξαμενών, οδηγώντας στην αλυσιδωτή έκρηξη, ισχύος αντίστοιχης με 85 τόνους TNT!


Η οροφή που καλύπτει το σύστημα ψύξης εκτοξεύεται 25 μέτρα μακριά και 63 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Ολόκληρη η εγκατάσταση του Τσελιάμπινσκ-40 τρέμει από το ωστικό κύμα. Το σύννεφο σκόνης διέσπειρε επικίνδυνα ισότοπα καισίου και στρόντιου σε πολύ μεγάλη απόσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία 270.000 πολιτών. Πάνω από 20 MCi (μεγακιουρί) ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν, σχεδόν η μισή από αυτήν μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ!


Η διαχείριση της κρίσης… με συγκάλυψη


Τις επόμενες ημέρες, οι κάτοικοι χωριών της ευρύτερης περιοχής άρχισαν να εμφανίζουν περίεργα συμπτώματα, όπως το δέρμα στο πρόσωπο και τα χέρια να «διαλύεται» και να κάνουν εμετό με αίμα! Μετά από 10 μέρες, η κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση των χωριών όπου είχε κάνει την εμφάνισή της αυτή η συμπτωματολογία, αφήνοντας πίσω πόλεις-φαντάσματα. Καθώς όμως η σοβιετική ηγεσία, ήθελε πάση θυσία να κρατήσει κρυφά τα όσα λάμβαναν χώρα στα νότια Ουράλια, διέταξε τους γιατρούς οι οποίοι είχαν αναλάβει την περίθαλψη των εκτεθειμένων στη ραδιενέργεια χωρικών, να αποκρύψουν τα αίτια, κάνοντας αντίθετα λόγο για «αιματολογικά προβλήτα» και άλλες παθήσεις και σύνδρομα.


Από την άλλη όμως, οι εγκαταστάσεις Τσελιάμπινσκ-40 αφού απολυμάνθηκαν όπως-όπως, σύντομα η παραγωγή πλουτωνίου συνεχίστηκε. Το ενδιάμεσο σύστημα αποθήκευσης των αποβλήτων είχε φυσικά στο μεγαλύτερο μέρος του καταστραφεί από το ατύχημα, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τη μονάδα παραγωγής να στέλνει απευθείας τα απόβλητα στη λίμνη Καράτσεϊ. Οι επιστήμονες σκέφτηκαν απλά πως καθώς η λίμνη δεν είχε διόδους εκροής, οτιδήποτε κατέληγε εκεί, απλούστατα θα έμενε ενταφιασμένο αιωνίως!


Όπως είχε πράξει και με τους ασθενείς, η κυβέρνηση φρόντισε με τον ίδιο τρόπο να αποκρύψει την απίστευτη καταστροφή από τη διεθνή κοινότητα, καθώς μέσα σε 2 χρόνια η ακτινοβολία εξαφάνισε όλα τα είδη πεύκων της περιοχή σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Προειδοποιητικές πινακίδες τοποθετήθηκαν στις παρυφές της μολυσμένης ζώνης, οι οποίες συμβούλευαν τους ταξιδιώτες να κλείσουν τα παράθυρα τους καθώς διασχίζουν την περιοχή και να μην σταματήσουν για οποιονδήποτε λόγο.


Η δεύτερη καταστροφή


Λίμνη Καράτσεϊ, 10 χρόνια αργότερα: Το 1967, μια περίοδος έντονης ξηρασίας είχε σαν αποτέλεσμα, η στάθμη των νερών να μειωθεί πολύ και να τραβηχτεί από τις ακτές, αποκαλύπτοντας το ραδιενεργό ίζημα το οποίο ο αέρας σήκωσε, «ραίνοντας» τις γύρω περιοχές με Στρόντιο-90 και Καίσιο-137. Για άλλη μια φορά μισό εκατομμύριο κάτοικοι μολύνθηκαν με ραδιενέργεια, πολλοί από τους οποίους για δεύτερη φορά μετά την έκρηξη του 1957.


Οι σοβιετικοί μηχανικοί για άλλη μια φορά βρέθηκαν να προσπαθούν να διαχειριστούν την καταστροφή αντί να την προλάβουν. Τα χρόνια που ακολούθησαν, βράχοι, χώμα και μεγάλα κομμάτια τσιμέντου ρίχτηκαν στη λίμνη για να αποτραπεί η διαρροή του ιζήματος. Τελικά η διοίκηση του εργοστασίου παραδέχτηκε ότι η λίμνη ήταν ένα ανεπαρκές σύστημα μακροχρόνιας αποθήκευσης των αποβλήτων και διέταξε να ξεκινήσει το σταδιακό σφράγισμα της Καράτσεϊ με τσιμέντο.


Η παραδοχή που ήρθε δεκαετίες μετά


Έπρεπε να περάσουν 4 δεκαετίες μέχρι τελικά η Σοβιετική Ένωση, λίγο πριν την οριστική της κατάρρευση, το 1990, να παραδεχτεί επίσημα την ύπαρξη της μυστικής πόλης Τσελιάμπινσκ-40 και τη ραδιενεργή καταστροφή που συντελέστηκε εκεί. Μέχρι όμως κι εκείνη τη στιγμή, η λίμνη Καράτσεϊ παρέμεινε ως ο βασικός χώρος απόθεσης των αποβλήτων του εργοστασίου πλουτώνιου, με την προσπάθεια για το σφράγισμά της να έχει αφήσει μόλις τη μισή της επιφάνεια ακάλυπτη.


Οι αποθέσεις 39 χρόνων είχαν γεμίσει τη λίμνη επικίνδυνα ισότοπα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακτινοβολίας120 MCi (μεγακιουρί), την ώρα που το Τσέρνομπιλ είχε απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα ραδιενέργεια 100 Mciκαι μόλις 3 Mci Στρόντιου-90 και Καίσιου-137. Μια ειδική αποστολή που βρέθηκε στη λίμνη το 1990 υπολόγισε την ακτινοβολία στο σημείο που τα λύματα αποθέτονταν στα 600 Ρέντγκεν ανά ώρα, δηλαδή αρκετή για να σκοτώσει έναν άνθρωπο μετά από μία ώρα.


Μια αναφορά του 1991, σημείωνε ότι τα ποσοστά λευχαιμίας στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 41% μετά την έναρξη δραστηριότητας του εργοστασίου και πως τη δεκαετία του ’80, οι καρκίνοι αυξήθηκαν κατά 21% και οι διαταραχές του κυκλοφορικού κατά 31%. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τη διαταγή απόκρυψης της πραγματικής ασθενείας των πολιτών.


Στο χωριό Muslyumovo, τα αρχεία ενός γιατρού έδειχναν το μέσο όρο ζωής των αντρών να κυμαίνεται στα 45 χρόνια, σε αντίθεση με τα 69 έτη για την υπόλοιπη χώρα. Δραματική αύξηση παρουσίασαν και οι γενετικές ανωμαλίες, η στειρότητα και οι χρόνιες ασθένειες. Συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, μεταξύ των οποίων και 28.000 κατηγοριοποιούμενοι ως «σοβαρά ακτινοβολούμενοι».


Η κατάσταση σήμερα


Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, σήμερα: Σχεδόν 70 χρόνια αφότου το εργοστάσιο πλουτωνίου ξεκίνησε τη λειτουργία, τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή παραμένουν ακατοίκητες. Το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της λίμνης είναι πλέον καλυμμένο από τσιμέντο.


Πρόσφατες μελέτες ανίχνευσαν ακτινοβολία Γ σε παρακείμενους ποταμούς, κάτι που υποδεικνύει ότι επικίνδυνα ισότοπα έχουν διαρρεύσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Υπολογισμοί θέλουν τα υπόγεια ύδατα να έχουν μολυνθεί με ραδιονουκλίδια 5 MCi (μεγακιουρί). Ιδιαίτερα αμήχανοι εμφανίζονται οι Νορβηγοί, καθώς φοβούνται πως μολυσμένα ύδατα ενδέχεται να καταλήξουν στον Αρκτικό Ωκεανό κι από εκεί στις βόρειες ακτές τους.


Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει το Worldwatch Institute το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον να αποδώσει στην Κοινοπραξία Χημικών Μαγιάκ τον διόλου ζηλευτό τίτλο του δημιουργού της «πιο μολυσμένης τοποθεσίας» σε όλον τον πλανήτη Γη!

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 2

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 3

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 4

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 5

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 6

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 7

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 8

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 9

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 10

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 11

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 12

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 13

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 14

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 15

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 16

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 17

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 18

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 19

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανάσιμο μέρος του πλανήτη! [photos] - Φωτογραφία 20


Δείτε Επίσης

Το βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου


Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου