Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Λαιμητόμος διαρκείας - Ξεπούλημα διαρκείας


Η πλήρης αποκτήνωση των εξουσιαστικών κτηνών που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αποτελεί πλέον είδηση. Δε θα πρέπει, όμως, να περνάει και ασχολίαστη. Αυτοί που μέχρι και πριν από μερικούς μήνες (στην προηγούμενη Βουλή) ειρωνεύονταν τον Χρυσοχοΐδη για τη μνημειώδη παραδοχή του ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο, γιατί είχε άλλες δουλειές, ψηφίζουν τεράστια σε όγκο νομοσχέδια, τα οποία αλλάζουν την ίδια τη μορφή του πολιτεύματος, χωρίς να μπορούν να ισχυριστούν ότι τα διάβασαν έστω και διαγωνίως.


Το πολυνομοσχέδιο που βάζει ένα ακόμα εφιαλτικό πακέτο έμμεσων φόρων, που δημιουργεί μια ανοιχτά αποικιοκρατικού τύπου εταιρία στην οποία περνάει κάθε ακίνητη και κινητή περιουσία του ελληνικού κράτους για έναν αιώνα, υπό τον απόλυτο έλεγχο των ιμπεριαλιστών δανειστών, που θεσπίζει τον περιβόητο «κόφτη», ο οποίος θέτει τον υπουργό Οικονομικών υπό έναν αυτόματο μηχανισμό έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, ελεγχόμενο από τη Eurostat, που παραδίδει στους «γύπες των αγορών» (για να θυμηθούμε τον Τσίπρα) τα μη εξυπηρετούμενα -αλλά και εξυπηρετούμενα- δάνεια, ακόμα και αυτά που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία, που επικυρώνει τις συμβάσεις παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, που καταργεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την αντικαθιστά με μια «ανεξάρτητη» Αρχή, ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς των δανειστών, που εισάγει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων, που θεσπίζει μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα, από τους δασικούς χάρτες μέχρι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (που φεύγουν από την αποκλειστική διάθεση των φαρμακείων), ένα νομοσχέδιο που μόνο το σώμα των διατάξεών του (χωρίς τις συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων) εκτείνεται σε περισσότερες από πεντακόσιες σελίδες και πάνω από 200 άρθρα, κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης και άρχισε να συζητιέται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το μεσημέρι της Πέμπτης, με σκοπό μέχρι το βράδυ της Κυριακής να έχει ψηφιστεί

. Και δεν ακούστηκε «κιχ» από τα αποκτηνωμένα εξουσιαστικά κτήνη.


Το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο εδώ και μέρες. Και όμως δε δόθηκε στη δημοσιότητα, για να μην προλάβει να γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση. Ακόμα και οι διατάξεις για τον «κόφτη» ήταν έτοιμες κι ας είχε ανακοινώσει ο Τσακαλώτος με non paper πως «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Μαζί με το υπόλοιπο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε και η ρύθμιση για τον «κόφτη». Κατατέθηκε  με τη μορφή τροπολογίας για να μην περάσει από έλεγχο από τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία δε θα μπορούσε να κρύψει την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητά του. Δεν είναι, βέβαια, υποχρεωτικές για την πλειοψηφία οι παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, όμως θα φόρτιζαν το κλίμα και θα προσέφεραν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Γι' αυτό και επιλέχτηκε η μέθοδος της υπουργικής τροπολογίας.


Ολ' αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα αποκτηνωμένα κτήνη. Εδώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να συνεδριάσει και ν' αποφασίσει το «ναι σε όλα» χωρίς να έχει μπροστά της νομοσχέδιο! Αυτή τη φορά δε χρειάστηκε καν να πάει ο Τσίπρας στη συνεδρίαση. Εστειλε τον Τσακαλώτο με τον Σταθάκη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποκτηνωμένοι αυτοί άνθρωποι θα ψηφίσουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν στην εξουσία.


Από το τεράστιο σε όγκο πολυνομοσχέδιο επιλέξαμε σ' αυτή την πρώτη ανάλυση ν' ασχοληθούμε με τέσσερα μόνο θέματα. Με τα υπόλοιπα θ' ασχοληθούμε τις επόμενες εβδομάδες.


Αντιλαϊκή φοροκαταιγίδα


Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων βάζουν κατευθείαν το χέρι του κρατικού φοροεισπράκτορα στο μισοάδειο συρτάρι των λαϊκών νοικοκυριών, αρπάζοντας ό,τι απέμεινε. Κυριολεκτικά αρπάζοντας, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των νέων έμμεσων φόρων μπαίνει σε αγαθά και υπηρεσίες άκρως απαραίτητα για την ίδια τη διαβίωση.


Ο ΦΠΑ από 23% ανεβαίνει στο 24%, ενώ καταργείται και ο μειωμένος συντελεστής σε μερικά ακόμα νησιά. Μακαρόνια, ρύζια, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικά, χυμοί, εισιτήρια, κόμιστρα ταξί, έτοιμο φαγητό κτλ. κτλ θα τραβήξουν την ανηφόρα.


Νέα αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και το χύμα καπνό. Για αύξηση 22 λεπτών το πακέτο τσιγάρων και 26 λεπτών το πακετάκι καπνού μιλά η αιτιολογική έκθεση, για μισό ευρώ μιλά η πιάτσα. Κι επειδή κάποιοι μπορεί ν' απηυδίσουν και να το κόψουν, βάζουν φόρο και στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μη τυχόν και το ρίξουν στο… άτμισμα. Δέκα λεπτά ανά κυβικό εκατοστό υγρού.


Ο λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας θα έχει ένα φόρο ίσο με 5% της δαπάνης. Ο καφές παραείναι… φτηνός και του βάζουν ένα πρόσθετο φόρο 2 ευρώ ανά κιλό στον ωμό, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ στον στιγμιαίο.


Οσοι πληρώνουν συνδρομητική τηλεόραση θα πληρώνουν κι ένα φόρο 10% επί του μηνιαίου λογαριασμού. Κι όσοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή μηχανάκι θα πληρώνουν παραπάνω φόρο στη βενζίνη, στο πετρέλαιο ή στο αέριο. Οσοι σκέφτονται από τον ερχόμενο χειμώνα να ξαναβάλουν πετρέλαιο στις κεντρικές θερμάνσεις θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, γιατί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί κατά 22% (ένα πενηντάρικο το χιλιόλιτρο!).


Αυτοί που ισχυρίζονται με θράσος χιλίων χιμπατζήδων ότι κάνουν ταξική φορολογική πολιτική, ότι επιβαρύνουν τους πλούσιους και ελαφραίνουν τους φτωχούς, μας δίνουν μ' αυτό το πακέτο φόρων το μέτρο της… αλήθειας τους. Πέφτουν σαν αδίστακτα αρπακτικά πάνω στα λαϊκά νοικοκυριά, μην αφήνοντας τίποτα που να μην του αυξήσουν το φόρο.


Σημειώνουμε ακόμα τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, που δεν αφορούν μόνο μεσαία εισοδήματα (μείωση του αφορολόγητου για τον συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ), αλλά και χαμηλά εισοδήματα (αύξηση της φορολόγησης των οικοπέδων και των άδειων διαμερισμάτων).


Παρεμπιπτόντως, να σχολιάσουμε και την πολιτική προσλήψεων που την περνούν στα μουλωχτά. Για το 2017 θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις και για το 2018 μία πρόσληψη ανά τρεις αποχωρήσεις (ως γνωστόν για το 2016 έχει συμφωνηθεί ο κανόνας μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις). Ετσι, ο αριθμός των εργαζόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα από τη μια την εξαθλίωση υπηρεσιών και από την άλλη την εκχώρηση δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που λειτουργεί με τους γνωστούς δουλοκτητικούς όρους.


Στους γύπες κόκκινα και πράσινα δάνεια


Ποιος δε θυμάται τη «νέα σεισάχθεια» που έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ στους υπερχρεωμένους μικροεπιχειρηματίες, προκειμένου να απαλλαγούν από το άχθος των δανείων και να μπορέσουν να ξαναβάλουν μπροστά τη δουλειά τους; Ποιος δε θυμάται το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τη δέσμευση για απόλυτη προστασία των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία, αδιακρίτως ύψους δανείου και αξίας του ακινήτου; Ποιος δε θυμάται την «κατηγορηματική δέσμευση» του Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λεγόμενα distress funds, τους περιβόητους «γύπες των αγορών»;


Ηρθε η ώρα για την πώληση στους «γύπες» όχι μόνο όλων των κόκκινων (μη εξυπηρετούμενων) δανείων, αλλά και πράσινων (εξυπηρετούμενων) δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους (στην πραγματικότητα, τα πράσινα δάνεια μπορούν να πωληθούν προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά τα πακέτα που θα βγουν για πώληση). Μάλιστα, οι μπίζνες αγοραπωλησίας δανείων θα απαλλάσσονται από φόρους και λοιπά τέλη! Την ώρα που αρπάζουν το τελευταίο ευρώ από την τσέπη των εργαζόμενων, αφήνουν αφορολόγητες τέτοιου μεγέθους μπίζνες.


Εξαιρούνται μόνο τα κόκκινα δάνεια με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, κι αυτό μέχρι τις 31.12.2017. Από 1.1.2018 θα πωλούνται και αυτά. Μέχρι τότε, οι δανειολήπτες που καθυστερούν την καταβολή δόσεων, θα πρέπει να κάνουν κάποια ρύθμιση και να είναι συνεπείς σ' αυτή, αν δε θέλουν να δουν το δάνειό τους να πουλιέται σε κάποια εταιρία-γύπα και το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί.


«Κόφτης» για μισθούς και συντάξεις


Ας τελειώνουμε με την υποκρισία και τα προσχήματα είναι το μήνυμα των ιμπεριαλιστών δανειστών, με το οποίο έσπευσε να συμφωνήσει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και ο… αριστερός Τσακαλώτος. Αντί να παιδευόμαστε με συνομιλίες, διαπραγματεύσεις και κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που απαιτούν χρόνο και κόπο, φτιάχνουμε έναν αυτόματο μηχανισμό, παραμερίζουμε τη Βουλή (διευκολύνουμε κιόλας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού δε θα της ζητάμε να υπογράψει μειώσεις μισθών και συντάξεων), υπάγουμε και επισήμως τον υπουργό Οικονομικών στον γενικό διευθυντή της Eurostat και μέσα σ' ένα μήνα ρυθμίζουμε αυτόματα τις δημοσιονομικές αποκλίσεις.


Αυτή είναι με απλά λόγια η ουσία του περιβόητου «κόφτη» ή αλλιώς Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης. Μέχρι τις 10 Μάη κάθε χρόνου, ο υπουργός Οικονομικών -ως καλός μαθητής- παίρνει τα στοιχεία από τη Eurostat και συντάσσει έκθεση, την οποία δημοσιεύει στην εφημερίδα της κυβέρνησης και γνωστοποιείται στη Βουλή και την Κομισιόν. Αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους ίση ή μεγαλύτερη από 0,25% του ΑΕΠ (450 εκατομμύρια σε σημερινές τιμές), ο υπουργός παίρνει μέτρα, κυρίως κόβοντας δαπάνες. Το κάνει με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται υποχρεωτικά μέχρι τις 31 Μάη (εντός εικοσαημέρου δηλαδή). Αν ο υπουργός ντρέπεται να βάλει την υπογραφή του κάτω από επαχθή μέτρα, αλλά δε θέλει και να παραιτηθεί, τότε το ΠΔ εκδίδεται αυτόματα και κόβει σε ίσο ποσοστό όλες τις δαπάνες του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.


Οι εξαιρέσεις από το αυτόματο κόψιμο είναι ασήμαντες και αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις καθαρά φιλανθρωπικού χαρακτήρα δαπάνες (οι οποίες αντιπροσωπεύουν μικροποσά του κρατικού προϋπολογισμού) και τις δαπάνες υγείας, οι οποίες έχουν ήδη πετσοκοπεί άγρια από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το κόψιμο της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ (526 εκατ. ευρώ το 2016). Ετσι, έμειναν μόνο οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία (1.310 εκατ. ευρώ).


Από τις λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (δείτε για παράδειγμα τον πίνακα στη σελίδα 61 της εισιγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2016) οι μισθοί και συντάξεις αντιπροσωπεύουν το 44%, ενώ η ενότητα «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» αντιπροσωπεύει το 33%. Ολες οι υπόλοιπες δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 23% και μεταξύ τους είναι και οι τόκοι που αντιπροσωπεύουν το 14% και όπως αντιλαμβάνεστε αποκλείεται να κοπούν. Επομένως, μισθοί, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση θα είναι τα μόνιμα θύματα του αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη.


Τα κοψίματα δε θα είναι μικρά. Καθορίζονται και αυτά από τη διάταξη που εισάγεται. Για δημοσιονομική απόκλιση μεταξύ 0,26% και 0,75% του ΑΕΠ θα παίρνονται μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές). Για απόκλιση 0,76% - 1,25% τα μέτρα θα είναι ύψους 1% του ΑΕΠ, για απόκλιση 1,26% - 1,75% τα μέτρα θα είναι 1,5% και για απόκλιση 1,76% - 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.


«Ελλάς ΑΕ» με γερμανό αρχιμάνατζερ


Δωσίλογοι! Αν τα στελέχη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων κατηγορήθηκαν ως δωσίλογοι (χαρακτηρισμός με τον οποίο συμφωνούσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα στελέχη της σημερινής συγκυβέρνησης κερδίζουν… με το σπαθί τους το χαρακτηρισμό των αρχιδωσίλογων, αφού εκχωρούν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους σε μια ανώνυμη εταιρία, διάρκειας ενός αιώνα, απόλυτα ελεγχόμενη από τους δανειστές.


Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τεράστια εταιρία holding, με το όνομα «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», η οποία «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται», «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και στην οποία περνούν ως θυγατρικές: το ΤΧΣ, που έχει τις μετοχές του ελληνικού κράτους στις συστημικές λεγόμενες τράπεζες, το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), στην οποία περνούν και τα κτίρια που είχαν δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η νέα Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ), στην οποία δίνονται όλες οι συμμετοχές του ελληνικού κράτους σε επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.), ακόμα και οι συμβάσεις παραχώρησης (δρόμοι, αεροδρόμια κτλ.).


Στη Βουλή υπήρξε ένα αλαλούμ, καθώς οι συριζαίοι βουλευτές πάγωσαν όταν είδαν το παράρτημα με τις επιχειρήσεις που περνούν στην ΕΔΗΣ. Ο Τσακαλώτος, που έκανε ότι μπορούσε για να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των παραρτημάτων (παρά τα μπινελίκια της αντιπολίτευσης), πήρε πίσω το αρχικό παράρτημα, έφερε καινούργιο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί ΔΕΗ, ΕΥΑΘ. ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές, διευκρίνισε όμως πως η ένταξη αυτών των επιχειρήσεων «τελεί ακόμη προς συζήτηση με τους δανειστές». Ας μην αμφιβάλλει κανείς πως, αν μέχρι να ψηφιστεί το δωσιλογικό-αποικιοκρατικό νομοσχέδιο δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΔΗΣ και τα ποσοστά του κράτους σ' αυτές τις επιχειρήσεις, αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση, που δε θ' αργήσει καθόλου.


Η εταιρία αυτή θα έχει διάρκεια έναν αιώνα (99 χρόνια) και το αποφασιστικό της όργανο, το Εποπτικό Συμβούλιο, θα είναι πενταμελές. Τον πρόεδρο και ένα μέλος θα διορίζουν οι δανειστές (Κομισιόν και ESM) και τρία μέλη το ελληνικό κράτος. Για να παρθεί όμως οποιαδήποτε απόφαση απαιτούνται τέσσερις ψήφοι. Δηλαδή, οι δανειστές έχουν τον πρόεδρο και δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση της «Ελλάς ΑΕ», όπως θα έπρεπε να ονομαστεί η εταιρία.


Η εταιρία δε θα ιδιωτικοποιεί μόνο, αλλά θα κάνει μπίζνες γενικώς. Τα κέρδη της θα μοιράζονται σε δύο ίσα μερίδια. Το ένα μερίδιο θα ξαναγυρνά στην εταιρία για να συνεχίσει τις μπίζνες της. Το άλλο μερίδιο θα μοιράζεται όπως προβλέπει ο Ν. 4336/2015 (το τρίτο Μνημόνιο δηλαδή). Το 50% θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 25% θα πηγαίνει για αποπληρωμή χρέους ώστε να μειώνεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Και το υπόλοιπο 25% για επενδύσεις. Οπως βλέπουμε τα πράγματα γίνονται χειρότερα σε σχέση και με το Μνημόνιο. Το ελληνικό κράτος μεταβιβάζει στους δανειστές ό,τι έχει και δεν έχει.


ΥΓ. Πώς αλλιώς εκτός από αλητεία μπορεί να χαρακτηριστεί η ρύθμιση του άρθρου 49 του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου, που αναφέρει ότι από 1.1.2017 ο ΕΦΚΑ θα έχει ως έσοδο και «το 20% των εσόδων που προκύπτουν από την εκποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου ή των Ν.Π.Δ.Δ. ή των δημοσίων επιχειρήσεων των οποί−ων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ., εξαιρουμένωνόσων έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011»; Πλέον δεν υπάρχει ακίνητο που να μην περνά στη νέα εταιρία, επομένως δεν υπάρχει έσοδο για τον ΕΦΚΑ. Ηξεραν πολύ καλά ότι έχουν κάνει τέτοια συμφωνία, όμως έβαλαν την άνευ περιεχομένου διάταξη στο νόμο Κατρούγκαλου για να πουν ότι τάχα εξασφάλισαν στον ΕΦΚΑ πρόσθετα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.


Αυτή η ιστορία απάτης, βέβαια, ξεκινάει από παλιότερα. Με το άρθρο 149 του Ν. 3655/2008 (νόμος Πετραλιά) δημιουργήθηκε το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και ως έσοδό του προβλέφτηκε και «ποσοστό 10% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Και αυτό το έσοδο έγινε έσοδο-φάντασμα. Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις, για να χρυσώσουν το χάπι των ιδιωτικοποιήσεων, φτιάχνουν και μια εικονική ρύθμιση για τη δήθεν μεταφορά εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, την οποία αργότερα καταργούν ή καθιστούν άχρηστη.

Δείτε Επίσης

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς: Σαββατοκύριακο χωρίς μετρό


Read more

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς: Σαββατοκύριακο χωρίς μετρόΣε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν το Σαββατοκύριακο οι αστικές συγκοινωνίες, λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.


 Αναλυτικά ποιοι απεργούν

Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στο «αντιεργατικό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται την Κυριακή, 22 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ δηλώνουν πως προχωρούν στην απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη του στο υπερταμείο.


Συγκεκριμένα, από αύριο, Σάββατο 21 Μαΐου, ξεκινούν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό. Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 22 Μαΐου, έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, 23 Μαΐου, και τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Διαμαρτυρία για την ένταξη των ΜΜΜ στο υπερταμείο

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) κ. Σπύρο Ρεβύθη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις κινητοποιήσεις, που έχουν ως στόχο το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη βουλή το απόγευμα της Κυριακής. Όπως ανέφερε ο κ. Ρεβύθης, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιά διαμαρτύρονται ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και του κράτους πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο υπερταμείο την "ιδιωτικοποίηση κρατικών αγαθών όπως είναι οι αστικές μεταφορές. Έχουν βάλει στο νέο ταμείο τις κρατικές μεταφορές, τα ΕΛΤΑ και κάποιες άλλες υπηρεσίες" και συμπλήρωσε: "Το έχουν περάσει ως κατεπείγον στο πολυνομοσχέδιο έκτρωμα".

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η ΠΟΣ, προκειμένου να αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε απεργία.

Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά σωματεία, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, στις 17:00, στο Σύνταγμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)Read more

Τραγικός επίλογος για την πτήση της EgyptairΟ αιγυπτιακός στρατός βρήκε 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair που εξαφανίστηκε χθες, μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση.


Το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου "χτενίζει"δε  την περιοχή για να βρει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου Α320 της Egyptair. Το ναυτικό ήδη βρήκε ορισμένα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

Δείτε Επίσης

Σκότωσε τη γυναίκα του γιατί δεν είχε χρήματα να της αγοράζει τα φάρμακά της

Read more

Σκότωσε τη γυναίκα του γιατί δεν είχε χρήματα να της αγοράζει τα φάρμακά τηςΤο ζευγάρι είχε κηρύξει πτώχευση το 2011 και η Κάρολιν Χάγκερ υπέφερε επί 15 χρόνια

Ένας ηλικιωμένος στην πολιτεία Φλόριντα βρίσκεται στη φυλακή αφού είπε στην αστυνομία ότι σκότωσε τη γυναίκα του πυροβολώντας την γιατί τα φάρμακά της ήταν πλέον πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και η σύζυγός του υπέφερε συνέχεια από πόνους.


Ο Ουίλιαμ Τζ. Χάγκερ, 86, κρατείται χωρίς εγγύηση στη φυλακή αφού είπε στις αρχές τη Δευτέρα ότι το πρωί πυροβόλησε τη γυναίκα του Κάρολιν στο κεφάλι ενώ κοιμόταν στο σπίτι τους στο Πορτ Σέιντ Λουσί, σύμφωνα με την γραπτή κατάθεσή του που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του σερίφη της περιοχής.


«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που δεν τηλεφώνησα (τις αρχές) νωρίτερα. Ήθελα να ειδοποιήσω τα παιδιά μου για το τί έγινε πρώτα», είπε ο Χάγκερ, σύμφωνα με την κατάθεση.


Ο Χάγκερ είπε ότι σκεφτόταν να σκοτώσει τη γυναίκα του, 78 ετών, αρκετές μέρες πριν γιατί υπέφερε. Ενώ του είχε πει στο παρελθόν ότι ήθελε να πεθάνει, δεν του είχε ζητήσει ποτέ να την σκοτώσει, σύμφωνα με την κατάθεση.


Το γραφείο του σερίφη δήλωσε πως ο ηλικιωμένος βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία προμελετημένου φόνου, αφού παρουσιάστηκε τη Τρίτη ενώπιον δικαστή.


Σύμφωνα με τοπικό κανάλι τηλεόρασης, το ζευγάρι είχε κηρύξει πτώχευση το 2011 και η Κάρολιν Χάγκερ υπέφερε επί 15 χρόνια από σοβαρής μορφής αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις. Δεν είναι γνωστό ποιά φάρμακα έπαιρνε ή τί ασφάλιση είχε το ζεύγος.


Η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (AARP) είχε συμπεράνει σε έκθεσή της πέρσι τον Νοέμβριο ότι οι αυξανόμενες τιμές για ορισμένα ειδικά συνταγολογημένα φάρμακα τα έχουν θέσει πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες πολλών ατόμων και ότι η κρατική ασφάλιση για τους συνταξιούχους δεν τους παρέχει αρκετή κάλυψη ώστε να τα αγοράσουν.


Δείτε Επίσης

Πότε θα ενωθεί η Κρήτη με την Αφρική;Read more

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Πότε θα ενωθεί η Κρήτη με την Αφρική;Τέσσερα με πέντε εκατοστά έρχεται κάθε χρόνο πιο κοντά η Κρήτη με τις ακτές της Κυρηναϊκής στη Λιβύη γεγονός που, σύμφωνα με τους γεωλόγους, σημαίνει ότι σε περίπου 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια το νησί θα ενωθεί με τις Αφρικανικές ακτές.


Προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς κινείται και η βόρεια Ελλάδα με συνέπεια η έκταση του κεντρικού και βορείου Αιγαίου να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.


Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν σύμφωνα με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Γεωπολιτισμικού Συμποσίου “Σαμαριά” που ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και θα ολοκληρωθεί αύριο. Το συμπόσιο διοργανώνουν το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού – “Μεσόνησος” σε συνεργασία με μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κρήτη τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, επισημαίνοντας σχετικά ότι μέχρι και πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη ήταν συνδεδεμένη με τις Κυκλάδες και το Κρητικό πέλαγος δεν υπήρχε καν.«Oταν άρχισε να διαμορφώνεται το Κρητικό πέλαγος η Κρήτη άρχισε να απομακρύνεται και από τις Κυκλάδες», τόνισε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι το νησί απέκτησε τη σημερινή του μορφή τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια, όταν σηκώθηκε πάνω από 800 μέτρα η λεκάνη της Μεσαράς και του Ηρακλείου.


Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις σε 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη θα φτάσει απέναντι στην Κυρηναϊκή θα συγκρουστεί και θα ενωθεί με τις ακτές της Λιβύης. Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση τις καταγραφές που γίνονται με GPS μέσω δορυφόρων η Κρήτη κινείται σήμερα με 4 με 5 εκατοστά τον χρόνο προς την Κυρηναϊκή. «Αντίθετα η βόρεια Ελλάδα και η Χαλκιδική κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση μόνο με 1 εκατοστό.


Γι’ αυτό ανοίγει η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Η Κρήτη μαζί με τις Κυκλάδες και την Αττική φεύγουν μπροστά και από πίσω σπεύδει βραδέως η υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα και Ευρώπη με συνέπεια να ανοίγει το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

Δείτε Επίσης

O Google Chrome καταργεί σταδιακά τον Flash Player 
Read more

Κανένα ίχνος από το αεροσκάφος της Egypt AirΕξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου

Tο αεροσκάφος της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο και χάθηκε από τα ραντάρ, βρίσκονταν 16 χιλιόμετρα εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, όταν το στίγμα του εξαφανίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο των αιγυπτιακών αερογραμμών.

   Πρόκειται για αεροσκάφος Α320, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, σύμφωνα με ανάρτηση των αιγυπτιακών αερογραμμών στο Twitter.

     “Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα,” δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος Α320, που εξαφανίστηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.

     Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους.

Δείτε Επίσης 

Παγκόσμιος τρόμος: «Ξύπνησε» μαύρη τρύπα και απειλεί την ανθρωπότητα με φονικούς ανέμους!Read more

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

8 στις 10 Ελληνίδες απατούν τους συντρόφους τους!Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2.000 ζευγάρια

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2.000 ζευγάρια, η οποία αφορά τους λόγους που οδήγησαν 8 στις 10 Ελληνίδες σε ξένες αγκαλιές. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος που έχει επικρατήσει μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με τον οποίο εκείνοι που απατούν είναι κυρίως οι άνδρες.


Το εντυπωσιακό είναι ότι, αντίθετα από την κοινή πεποίθηση ότι οι άνδρες ξενοκοιτάνε περισσότερο, οι γυναίκες είναι εξίσου «άτακτες» σε ποσοστό που αγγίζει το 78%, έναντι του 84% των ανδρών που απιστεί επίσης…


Στην έρευνα, που διήρκεσε δυο χρόνια, συμμετείχαν 2.000 ζευγάρια, αποτυπώνοντας τη σεξουαλική ισότητα των δύο φύλων και αναδεικνύοντας τα 10 σημεία-κλειδιά για τη γυναικεία απιστία:


1. Παρά την επικρατούσα άποψη ότι ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα, συνήθως γίνεται το αντίθετο. Η γυναίκα επιλέγει ποιον θα βάλει στο κρεβάτι της, γιατί ελέγχει τόσο τη δική της επιθυμία, όσο και την επιθυμία του άνδρα, με απίστευτη ευκολία.


2. Προσέξτε τη γυναίκα σας στην ωορρηξία. Είναι βιολογικά έτοιμη για απιστία, γιατί σε κείνη τη φάση το σεξ και η αναπαραγωγή συνδυάζονται -θέλει, δηλαδή, να είναι και ερωμένη και μητέρα. Αν δεν είστε εσείς ο σύντροφος που ψάχνει, τότε είναι σίγουρο ότι θα ξενοκοιτάξει με την «ευλογία» της φυσικής της ορμής.


3. Η γυναίκα δεν απιστεί, απλώς φεύγει και δεν ξαναγυρνά, γιατί το προετοιμάζει καιρό. Ενώ ο άνδρας είναι πάντα έτοιμος να γυρίσει στην ασφάλεια της μαμάς-ερωμένης -συντρόφου, ειδικά στις μέρες μας που οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο χρήσιμες και παίρνουν σωστές αποφάσεις.


4. Η γυναικεία απιστία δεν είναι ποτέ επιπόλαιη, ακόμη κι όταν γίνεται για λάθος λόγους. Είναι μια σοφή απιστία, γιατί είναι μελετημένη στρατηγικά. Η γυναίκα σκέφτεται μόνο με το κεφάλι της, γι’ αυτό οι άνδρες καταρρακώνονται, μόλις μάθουν ότι η γυναίκα τους έκανε σεξ με κάποιον άλλον και θέλουν να τη σκοτώσουν, σαν Οθέλοι, όταν οι γυναίκες, στην αντίστοιχη περίπτωση, απλά γυρίζουν την πλάτη κι εγκαταλείπουν.


5. Οι άνδρες ευνουχίζονται με την απιστία της γυναίκας, γιατί τη θεωρούν σοβαρή υπόθεση, όχι σαν τη δική τους απιστία, που θεωρείται αθώα και μηχανιστική. Ξέρουν πως η γυναίκα που έφυγε δεν πήγε με το καλύτερο αρσενικό, αλλά έφυγε γιατί είδε στους ίδιους μια αναπηρία της ανδρικής τους ιδιότητας.


6. Η απιστία στη γυναίκα είναι μια τιμωρία στον επιπόλαιο εραστή, που αμφισβήτησε τη θεϊκή της φύση. Η Μήδεια δεν ήταν απλά μια «κερατωμένη» γυναίκα, αλλά μια θεϊκή μορφή, που τιμωρεί τον άπληστο Θησέα, που την άφησε, όταν του χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας, την εξουσία, τα παιδιά και όλα τα καλά…


7. Η απιστία της γυναίκας είναι μια πράξη με διπλό μήνυμα. Σε τιμωρώ γιατί ήσουν κακό παιδί, αλλά γύρνα πίσω γιατί είσαι χρήσιμος σε άλλα, πιο απλά πράγματα.


8. Η απιστία στη γυναίκα έχει «μητέρα» τη σεξουαλική της ευφυΐα και «πατέρα» τον ερωτισμό, ενώ στον άνδρα είναι μια «ορφανή» απιστία με πολλούς δήθεν «γονείς», που είναι οι αντίζηλοι του αρσενικού στις επιδόσεις που αρέσκονται να συζητάνε στις ανδρικές παρέες. Όπως οι ψαράδες και οι κυνηγοί...


9. Η γυναικεία απιστία είναι συνήθως παθιασμένη και αδιαμεσολάβητη, ενώ στον άνδρα είναι ένα φτωχό αντίγραφο της ματαιόδοξης φύσης του ανδρισμού του - μια διαμεσολαβημένη από τη σεξουαλική ζήλεια για τα άλλα αρσενικά.


10. Αν η απιστία των φύλων είχε βαθμολογία επιδόσεων, η γυναίκα θα έπαιρνε άριστα, ενώ ο άνδρας θα έμενε μετεξεταστέος. Γιατί ο άνδρας, όσες φορές και να την κάνει την απιστία, πάντα θα συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, ενώ η γυναίκα μόνο αν το πει η ίδια επειδή απλά το θέλει ή για να τον τιμωρήσει, με την προσφιλή φράση «υπάρχουν και καλύτεροι από σένα».


«Η άπιστη γυναίκα είναι μια Μαντάμ Μποβαρύ στη ρομαντική αλήθεια της, όταν η βιολογική αλήθεια της είναι πως γεννιέται άπιστη, για να φέρει στον κόσμο υγιείς απογόνους», εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και εξηγεί ότι η γυναίκα, γεννιέται άπιστη, ενώ ο άνδρας γίνεται, για να υπερασπίσει τον εύθραυστο ανδρισμό του. «Άρα η γυναίκα έχει πολύ περισσότερο το “χάρισμα” της απιστίας, σαν φυσική κληρονομιά τρόπον τινά, ενώ ο άνδρας το αποκτά για κοινωνικούς κυρίως λόγους, για να… φανεί άνδρας, αλλά και να το αποδεικνύει συνεχώς έχοντας "χαρέμι"», επισημαίνει.


Στη νέα έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το γυναικολόγο Στ. Χανδακά, τους χειρουργούς ουρολόγους Π. Δρέττα και Χ. Φλιάτουρα και την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Χρ. Αντωνοπούλου, οι ειδικοί προσπάθησαν να εμβαθύνουν στα αίτια της γυναικείας απιστίας.


Δείτε Επίσης

Έτσι πρέπει να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με το ζώδιό σουRead more

Σφαλιάρα από τους δανειστές: Απαιτούν ο «κόφτης» να έχει συγκεκριμένα μέτρα


Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

ΕΜΠΛΟΚΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP

Την Κυριακή η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και στη συνέχεια με τροπολογία θα φέρει τoν κόφτη, που θα προβλέπει περικοπές έως 3,6 δισ. ευρώ, κάνοντας πίσω ουσιαστικά σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.


Ωστόσο η τελική συμφωνία δεν φαίνεται πως θα κλειδώσει στο Eurogroup τις 24 Μαΐου, αφού οι Θεσμοί απαιτούν ο κόφτης να έχει συγκεκριμένα μέτρα και να περιγράφονται λεπτομερώς οι περικοπές δαπανών, κάτι που δημιουργεί εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στις συζητήσεις. 


Πού έγκειται η εμπλοκή με τον κόφτη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, τότε να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον κόφτη. Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.


Αντιθέτως, οι δανειστές -και δη το ΔΝΤ- επιμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών. Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον κόφτη και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα πως έχει κλείσει το πακέτο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με τον μηχανισμό περικοπών.


Όλα ανοιχτά στο Eurogroup

Χωρίς να αφήνει ελπίδες για τελική συμφωνία, η ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας αναφέρει ως  δεύτερο θέμα την Ελλάδα (πρώτο είναι η Ισπανία), υπό τον ουδέτερο τίτλο «περιγραφή της κατάστασης». Κατά συνέπεια, στον αέρα μένουν έτσι αξιολόγηση, δόσεις, αλλα και οι συζητήσεις για το χρέος, για το οποίο πανηγυρίζει ακόμα η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, «η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (δηλαδή το ΕuroWorking Group) θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και τα πιθανά μέτρα για χρέος, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου».


Με τροπολογία στη Βουλή ο κόφτης μετά το πολυνομοσχέδιο

Οι διατάξεις για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.


Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται «το αργότερο έως αύριο», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.


«Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

Δείτε Επίσης

Αν είναι έτσι οι Άγγελοι… τότε να μας επισκέπτονται συνέχεια!!!
Read more

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

iPhone 7: Φωτογραφίες πριν από το φθινοπωρινό λανσάρισμαΤο iPhone 7 απέχει ακόμη 4 μήνες από το επίσημο ντεμπούτο του αλλά μια σειρά φωτογραφιών που διέρρευσαν σήμερα μας δείχνουν υποτιθέμενα πάντα μια πρόωρη εικόνα της επερχόμενης ναυαρχίδας της Apple. Για ακόμη μια φορά παρατηρούμε και σε αυτή την διαρροή πως δεν έχουμε κάποιο σημαντικό ανασχεδιασμό σε σύγκριση με το iPhone 6S εξωτερικά.


Όπως μπορείτε να δείτε έχουμε έναν παρόμοιο σχεδιασμό με το 6S με κάποιες διαφορές. Οι γραμμές της κεραίας έχουν αφαιρεθεί από το πάνω και κάτω μέρος της συσκευής και έχουμε ένα νέο εξάρτημα μεταξύ της iSight κάμερας και του LED φλας που ίσως έχει να κάνει με ένα laser auto-focus σύστημα που θα κάνει για πρώτη φορά το ντεμπούτο του.


Να τονίσουμε πως οι παραπάνω εικόνες που διέρρευσαν σήμερα δεν δείχνουν και ιδιαίτερα αυθεντικές και μπορεί να πρόκειται ακόμη και για Photoshop. Τo σίγουρο είναι πως επιβεβαιώνουν προηγούμενες διαρροές και φήμες που έχουμε ακούσει και δει για το επερχόμενο iPhone.


Πάντως, μέχρι στιγμής οι αναφορές για τη νέα συσκευή δεν έχουν ενθουσιάσει τους αναλυτές, ενώ αν επαληθευτούν όσα σενάρια κυκλοφορούν για την Apple, τότε η εταιρεία ετοιμάζει δραματικές αλλαγές για το iPhone το 2017 αλλά όχι για φέτος.Δείτε Επίσης

               Έρχονται τα φορτηγά με «αυτόματο πιλότο»
Read more

O Google Chrome καταργεί σταδιακά τον Flash PlayerO Adobe Flash player εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσε βασικό κομμάτι της περιήγησης στο internet. To HTML5 αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τις λειτουργίες του Flash player plugin, καθώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις ίδιες απαιτήσεις, αλλά χωρίς τις καθυστερήσεις, τα κενά ασφαλείας και την περιττή κατανάλωση μπαταρίας. H Google προτείνει το HTML 5 ως προεπιλογή για τον Chrome, ενώ ο Flash θα είναι αναγκαίος μόνο για 10 περίπου μεγάλα sites, όπως το YouTube, το Facebook και το Twitch και μόνο για περίπου ένα χρόνο ακόμα.Το HTML5 θα αποτελέσει προεπιλογή πρώτα για τον open-source Chromium browser στα τέλη του έτους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και ο Chrome.


Δείτε Επίσης

Οι πιο δημοφιλείς και οι πιο επικερδείς εφαρμογές για AndroidRead more

Έλληνες ερευνητές ανοίγουν νέο δρόμο για την αντιμετώπιση του λύκουΗ ανακάλυψη του ενζύμου-στόχου παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Journal of Clinical Investigation"Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα ένζυμο που αυξάνεται στο αίμα των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Το «μπλοκάρισμα» αυτού του ενζύμου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου (ουλές στο δέρμα, διόγκωση σπλήνας, δυσλειτουργία νεφρών κ.α.).


Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα αναστέλλει τη δράση του εν λόγω ενζύμου SHP-2, μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπευτική δυνατότητα γι' αυτή τη χρόνια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη στα όργανα του σώματος. Η νόσος, που είναι ανίατη μέχρι στιγμής, πλήττει κυρίως νέες γυναίκες στα 20 και στα 30 τους. Από «λύκο» υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.


Η ανακάλυψη του ενζύμου-στόχου, που παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Journal of Clinical Investigation", έγινε από ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κονταρίδη, ενώ συμμετείχαν ο καθηγητής ανοσολογίας Γιώργος Τσώκος (πρόεδρος επίσης του συμβουλίου ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Βασίλης Κυττάρης.


Η Κονταρίδη - της οποίας η μητέρα έπασχε από τη νόσο για 26 χρόνια- έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στη μελέτη των γενετικών μεταλλάξεων σε μια κατηγορία ενζύμων (πρωτεϊνών), που εμπλέκονται σε σπάνιες εκ γενετής καρδιοπάθειες, όπως το «σύνδρομο Νούναν». Μετά την ανακάλυψη ότι τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο, αναπτύσσουν επίσης «λύκο», η Κονταρίδη ανακάλυψε -αρχικά σε πειραματόζωα και μετά σε ανθρώπους- ότι το ένζυμο SHP-2 εμπλέκεται στην εμφάνιση του «λύκου».


«Το SHP-2 μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή των μορίων των κυτοκινών. Και γνωρίζουμε ότι στους ασθενείς με 'λύκο' οι κυτοκίνες πυροδοτούν φλεγμονή, συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων και οδηγούν σε βλάβη οργάνων» δήλωσε η Κονταρίδη.


Τα πειράματα σε ποντίκια με "λύκο" έδειξαν ότι το «μπλοκάρισμα» του εν λόγω ενζύμου μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της νόσου (αν και όχι σε θεραπεία). Όπως είπε η Κονταρίδη, «η ζωή των ζώων παρατάθηκε, οι χαρακτηριστικές ουλές στο δέρμα εξαφανίσθηκαν, οι διογκωμένες σπλήνες μειώθηκαν σε μέγεθος και -το πιο αξιοσημείωτο- τα νεφρά επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους».


«Η θεραπεία των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο εμφανίζει υστέρηση σε σχέση με άλλες παθήσεις και δυστυχώς ακόμη περιορίζεται στη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Ο εντοπισμός νέων 'στόχων' όπως το SHP-2 αφήνει υποσχέσεις ότι η ανάπτυξη ενός μικρού φαρμακευτικού μορίου-αναστολέα θα επιτρέψει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με λύκο», δήλωσε ο Γιώργος Τσώκος, Διευθυντής Ρευματολογίας στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess Medical Cente και καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


«Η μακρά 26ετής μάχη της μητέρας μου με τον λύκο μου έδωσε κίνητρα και με ενέπνευσε γι' αυτή την έρευνα. Τα ευρήματά μας και άλλα όπως αυτό, μάς δίνουν μεγάλες ελπίδες ότι μια μέρα και μάλιστα σύντομα θα υπάρξουν νεότερες και καλύτερες θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες για τα εκατομμύρια των ασθενών που υποφέρουν από αυτή τη νόσο», δήλωσε η Κονταρίδη, οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ το 1971 και η ίδια σπούδασε με υποτροφίες στα πανεπιστήμια της Φλόριντα και του Γιέηλ, προτού γίνει επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Χάρβαρντ.


Δείτε Επίσης

Οι 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να απομνημονεύσεις πιο εύκολαRead more

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρώσοι


Video με κωμικοτραγικές καταστάσεις από τη Ρωσία.

Ένα χιουμοριστικό βίντεο με τρελά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Ρωσίας....
Πηγή

Δείτε Επίσης

Το ήξερες; Και το πολύ νερό μπορεί να σκοτώσει. Πόσα ποτήρια μπορεί να αποβούν μοιραία;


Read more

Οι πιο δημοφιλείς και οι πιο επικερδείς εφαρμογές για AndroidTo μεγαλύτερο site οικονομικών αναλύσεων των applications, App Annie, δημοσίευσε τις πιο δημοφιλείς, αλλά και τις πιο επικερδείς Android εφαρμογές ως τώρα από την έναρξη λειτουργίας του Google Play, στις 6 Μαρτίου 2012. Μέσα σε 4 χρόνια τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 35 φορές.To App Annie εξέτασε ποιες είναι οι εφαρμογές που έχουν συμβάλλει σ' αυτήν την άνοδο τα τελευταία 4 χρόνια.


Οι 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές:


Facebook

WhatsApp

Facebook Messenger

Instagram

Clean Master

Skype

LINE

Viber

Twitter

Flashlight by Surpax

Οι παραπάνω εφαρμογές είναι αυτές με τα περισσότερα downloads στο Google Play, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι 8 από αυτές αφορούν social media, με τις 4 από αυτές να ανήκουν στην εταιρεία Facebook. 


Οι 10 πιο επικερδείς εφαρμογές:


LINE

LINE PLAY

LINE Manga

Pandora Radio

KakaoTalk

GREE

Pokemini

Dragon Quest X Adventurer’s Convenient Outing Tool

LOVOO

Tinder

Οι παραπάνω εφαρμογές είναι αυτές με τα μεγαλύτερα έσοδα στο Google Play. Βλέπουμε εφαρμογές για dating, αυτοκόλλητα επί πληρωμή, αλλά και διάφορα free-to-play παιχνίδια.


Δείτε Επίσης

Παγκόσμιος τρόμος: «Ξύπνησε» μαύρη τρύπα και απειλεί την ανθρωπότητα με φονικούς ανέμους!
Read more

Παγκόσμιος τρόμος: «Ξύπνησε» μαύρη τρύπα και απειλεί την ανθρωπότητα με φονικούς ανέμους!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αστρονόμοι, έχοντας «στοχεύσει» με τα τηλεσκόπια τους σε μία «μαύρη τρύπα» του γαλαξία μας, η οποία ξύπνησε… πεινασμένη από μακρύ λήθαργο.


Αυτή μάλιστα είναι η πλησιέστερη στη Γη «μαύρη τρύπα», προκαλώντας βάσιμο… τρόμο πως με ένα βίαιο και ισχυρό ξέσπασμά της θα εξαφανίσει ό,τι ανθρώπινο βρεθεί στο διάβα των ασύλληπτα ισχυρών ανέμων που θα προκαλέσει!


Και αν δεν πειστήκατε ακόμα, οι επιστήμονες εντόπισαν ήδη ραδιενεργό άνεμο, προερχόμενο από τη «μαύρη τρύπα», να ταξιδεύει με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο στο γαλαξία μας Milky Way.


Μετά από 25 χρόνια βαθύ... ύπνου, η V404 Cygni έδειξε άκρως απειλητικά σημάδια… ζωής το 2015. Εντοπίστηκαν από το μεγαλύτερο οπτικό-υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το Gran Telescopio Canarias, που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο του Roque de los Muchachos στα Κανάρια Νησιά, ενώ η τρομακτική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την παρουσία ενός νεφελώματος στη Γη, το οποίο δημιουργήθηκε από τα «υλικά» που άφησε πίσω του ο άνεμος της «μαύρης τρύπας» «Αυτή η έκρηξη της V404 Cygni, λόγω της υψηλής έντασής της, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι μαύρες τρύπες καταπίνουν υλικά», ανέφερε ο καθηγητής Phil Charles, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένας νέος, ακόμα πιο ισχυρός άνεμος, να «χτυπήσει» κάποια στιγμή τον πλανήτη μας.


Η μαύρη τρύπα V404 Cygni βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 8.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Σε τέτοια συστήματα, μια μαύρη τρύπα με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο (!) «καταπίνει» υλικά από το κοντινότερο αστέρι – συνοδό της.

Δείτε Επίσης

Κόλπο για να μαζεύετε τη σκόνη σε δευτερόλεπτα


Read more

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Έτσι πρέπει να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με το ζώδιό σουΟ ιδανικός τρόπος ζωής των 12 ζωδίων

Μια ζωή γεμάτη δράση, περιπέτεια, πάθος, γέλιο, με ασφάλεια και προστασία; Πώς θα έπρεπε να ζεις την κάθε σου μέρα για να είσαι ευτυχισμένος;

Διάβασε παρακάτω τι προστάζει το ζώδιό σου και προσπάθησε να το κάνεις πράξη. Μην ξεχνάς ότι η ζωή είναι ωραία, όταν τη ζεις όπως θέλεις εσύ!

AdTech Ad

Κριός

Χρειάζεσαι δράση και έξαψη στη ζωή σου. Δεν μπορείς να ζεις συμβατικά και βαρετά με μια συνηθισμένη δουλειά γραφείου 9 με 5 και κυριακάτικες βόλτες στο πάρκο με γονείς και γιαγιάδες. Βρες κάτι που θα κάνει την κάθε μέρα σου συναρπαστική και θα τροφοδοτεί το ενδιαφέρον σου. Να σε κρατάει δραστήριο, μαχητικό και να εκτοξεύει την αδρεναλίνη σου στα ύψη, διαφορετικά θα έχεις πολλά ξεσπάσματα.

Ταύρος

Να ζεις τη ζωή σου με βάση τους δικούς ρυθμούς και κανόνες. Δε μπορείς να βιάζεσαι ή να πιέζεσαι σε χρόνους παράδοσης, ούτε να τρέχεις από δω και από κει, ακολουθώντας τον/την σύζυγο ή σύντροφο σε συνεχείς περιπέτειες και αναζητήσεις. Θέλεις να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή κι αυτό ίσως δε στο προσφέρει μια μεγαλούπολη. Η επαφή με τη φύση και την εξοχή σε γαληνεύει.

Δίδυμοι

Η ζωή σου πρέπει να είναι γεμάτη ανεμελιά και γέλιο, παρέα με ανθρώπους που μπορείς να συνεννοηθείς και να ανταλλάξεις πληροφορίες. Επειδή εύκολα πέφτεις ψυχολογικά, φρόντισε να το καταπολεμάς και να έχεις δίπλα σου άτομα που σε ανεβάζουν, αποσπούν την προσοχή σου, οξύνουν την περιέργειά σου και στρέφουν αλλού το πολυάσχολο μυαλό σου, αντί να απομονώνεσαι όταν σε πιάνουν οι μαύρες σου.

Καρκίνος

Είσαι ένας ήρωας της καθημερινότητας γιατί όσο κι αν γκρινιάζεις και παραπονιέσαι, καταφέρνεις να ξεπερνάς τα εμπόδια που εμφανίζονται και να γίνεσαι ισχυρότερος/η κάθε φορά. Χρειάζεσαι την αίσθηση της ασφάλειας στη ζωή σου το δικό σου λιμάνι, που θα μπορείς να ηρεμείς και να φορτίζεσαι με ενέργεια, είτε αυτό είναι ο δικός σου αποκλειστικός χώρος/σπίτι είτε ο άνθρωπός σου.

Λέων

Πρέπει στη ζωή σου να προσπαθείς να κάνεις κάτι παραπάνω, να βρεις τον εαυτό σου, ποιος/α είσαι και τι μπορείς να γίνεις. Μπορεί να δείχνεις εγωιστής ή αλαζόνας αλλά αυτό που θέλεις είναι η αποδοχή και για να την κερδίσεις πρέπει να πετύχεις κάτι μεγάλο. Κυρίως όμως αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο είναι η αυτοεπιβεβαίωση. Να ρισκάρεις, να δοκιμάζεις τα όριά σου και μην αρκείσαι σε ό,τι έχεις ή σου προσφέρεται.

Παρθένος

Στη ζωή σου για να είσαι ικανοποιημένος/η, χρειάζεσαι δραστηριότητες. Δουλεύεις πολλές ώρες γιατί θέλεις να παράγεις έργο κι αυτό σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια πλευρά. Βάλε στο πρόγραμμά σου, ασχολίες και χόμπι που σου αρέσουν, αλλά διαφορετικά μεταξύ τους για να υπάρχει εναλλαγή και να μην τα βλέπεις σαν εργασία ούτε να είσαι αναγκασμένος/η ντε και σώνει να τα κάνεις.

Ζυγός

Έχεις ανάγκη να υπάρχει συντροφικότητα στη ζωή σου. Δεν μπορείς να είσαι μόνος/η κι όσο κι αν περνάς καλά, πάντα θα νιώθεις ένα κενό γι’ αυτό συχνά κάνεις σχέσεις αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν κρατούν πολύ. Προσπάθησε να γεμίσεις δημιουργικά το χρόνο σου, κοινωνικοποιήσου, έλα σε επαφή με αρκετούς και διαφορετικούς ανθρώπους και μη βιάζεσαι να μπεις σε μια κατάσταση, για να ξεφύγεις από τη μοναξιά σου.

Σκορπιός

Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν γιατί στην ουσία θεωρείς ότι αν δουν την αρνητική σου πλευρά, θα σε απορρίψουν και θα καταλήξεις πληγωμένος/η. Αν όμως έβγαζες αυτό σου το κομμάτι σε μια ανάλογη εργασία, την τέχνη ή τον αθλητισμό, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο εύκολα για σένα. Συν το ότι για να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη στη ζωή σου, πρέπει να την δώσεις κιόλας και για να γίνει αυτό οφείλεις να κάνεις τη σωστή διάκριση...

Τοξότης

Χρειάζεσαι περιπέτεια και ελευθερία. Ο σκοπός σου στη ζωή είναι να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις νέα πράγματα, να μαθαίνεις, να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες και κυρίως να μην περιορίζεσαι ούτε από μια δουλειά, ούτε από μια σχέση. Πολλές φορές παρασύρεσαι και ακολουθείς τα πρότυπα άλλων, όμως μετά ασφυκτιάς γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι φτιαγμένος/η για μια μίζερη, ρουτινιάρικη καθημερινότητα.

Αιγόκερως

Στη ζωή σου χρειάζεσαι μέτρο ανάμεσα στις δουλειές και τις υποχρεώσεις και τον προσωπικό σου χρόνο. Σου είναι πιο εύκολο να δουλεύεις ώρες, παρά να έρχεσαι σε ουσιαστική επαφή με ανθρώπους και να απολαμβάνεις τη ζωή σου, όμως το έχεις ανάγκη. Βάλε ένα ωράριο στον εαυτό σου, μην το σπας για κανένα λόγο και ξεκίνα να ασχολείσαι με άσχετα πράγματα και άτομα που σε χαλαρώνουν. Αρχικά θα είναι δύσκολο να μην σηκώσεις το τηλέφωνο ή να μην απαντήσεις στο mail αλλά αν επιμείνεις, θα τα καταφέρεις.

Υδροχόος

Έχεις ανάγκη στη ζωή σου το απρόβλεπτο. Δεν μπορείς να ζήσεις συμβατικά, θεωρώντας τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, την εργασία ή την όποια κατάσταση δεδομένη γιατί θα χάσεις το ενδιαφέρον σου. Η έκπληξη για σένα είναι το αλατοπίπερο. Διάλεξε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό, μια δουλειά που σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση, εξελίσσεται και σου δημιουργεί καινούργιες συγκινήσεις, όπως επίσης ένα είδος σχέσης ξεχωριστό κι ασυνήθιστο.

Ιχθύες

Οποιαδήποτε μορφή τέχνης δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή σου. Ψάξε να βρεις και να εξασκήσεις τα όποια ταλέντα σου γιατί μέσα από την καλλιτεχνία θα δεις τα όνειρά σου να ζωντανεύουν και θα δημιουργήσεις ένα όμορφο, φανταστικό κόσμο, όπως μόνο εσύ ξέρεις. Εκτός αυτού θα είναι μια υγιής φυγή από κάθε πρόβλημα ή δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζεις και έτσι θα είναι πιο εύκολο για σένα να τα διαχειριστείς.

Δείτε Επίσης

Πάρτε ιδέες από τους διάσημους πότες: Έτσι θα ξεπεράσετε το HangoverRead more

SOS: Τι να προσέχουμε όταν τρώμε βερίκοκαΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί αναφορικά με την κατανάλωση συγκεκριμένων κουκουτσιών, καθώς, βάσει των μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, περιέχουν μία ουσία η οποία μετατρέπεται σε κυάνιο.


Όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες, η ουσία αυτή μετατρέπεται σε κυάνιο και μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.Πρόκειται για τα κουκούτσια από τα γνωστά σε όλους βερίκοκα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση, η θανατηφόρος δόση κυανίου είναι 0,5 έως 3,5 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους.


Το όριο ασφαλείας έχει τεθεί στην έκθεση για μία και μόνο φορά σε 20 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (η ποσότητα αυτή είναι 25 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρο).


Πόσα κουκούτσια μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια;


Πρακτικά, τα παραπάνω όρια σημαίνουν ότι ένας ενήλικας εάν καταναλώσει μόλις τρία μικρά κουκούτσια ή μισό μεγάλο θα υπερβεί τα όρια ασφαλείας της κατανάλωσης αμυγδαλίνης όπως λέγεται η ουσία.


Την ίδια ώρα, τα νήπια υπερβαίνουν το όριο ασφαλείας εάν καταναλώσουν έστω και μισό μικρό κουκούτσι


Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κυάνιο


Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνοψίζονται ως εξής:


- Ναυτία


- Πυρετός


- Πονοκέφαλος


- Αϋπνία


- Δίψα


- Λήθαργος


- Νευρικότητα


- Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις


- Μείωση της αρτηριακής πίεσης


- Θανατηφόρα δηλητηρίαση


Όπως εξηγεί ο EFSA στη γνωμοδότησή του, η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε κυάνιο κατά τη μάσηση ή την κονιορτοποίηση του κουκουτσιού, επομένως πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση σκόνης από κουκούτσια βερίκοκου.


Φυσικά διευκρινίζεται ότι το πρόβλημα περιορίζεται στην κατανάλωση κουκουτσιών και δεν αφορά το φρούτο, καθώς η αμυγδαλίνη δεν έρχεται σε επαφή με τον καρπό του βερίκοκου.


Τέλος, επισημαίνεται ότι μερικές ιστοσελίδες ενθαρρύνουν κατανάλωση της τάξης των 10 κουκουτσιών την ημέρα για τον γενικό πληθυσμό και των 60 κουκουτσιών ημερησίως για τους πάσχοντες από καρκίνο, αντιστοίχως.


Σύμφωνα με την EFSA, όμως, αυτό όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιφέρει θανατηφόρο δηλητηρίαση.

Δείτε Επίσης

Είδε τον πρώην της με την νυν και του άλλαξε τα φώτα (video)Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου