Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η ηλικία γάμου στην αρχαία Ελλάδα


Στην αρχαία Ελλάδα, αν και ο γάμος δεν ήταν υποχρεωτικός, οι νέοι παντρεύονταν, γιατί η κοινωνία ασκούσε κριτική και χλεύαζε τους άγαμους-ες. Πρόσδιδε σεβασμό στους πολίτες αλλά και στους απογόνους τους, οι οποίοι θα ήταν χρήσιμοι στην ανάπτυξη του τόπου και την στρατολογία.


Οι άνδρες παντρεύονταν μεταξύ 30-34 ετών και οι γυναίκες 12-16. Η πιο κατάλληλη ηλικία για τα κορίτσια θεωρούνταν τα 15 χρόνια.


Αν και επικρατούσε το μονογαμικό σύστημα, οι άνδρες μπορούσαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Ωστόσο μόνο τα παιδιά της νόμιμης συζύγου κληρονομούσαν το όνομα και την περιουσία.


Η κατάλληλη ηλικία για γάμο είναι για τις κόρες της Αττικής από την εφηβεία -γύρω στα 12- και μέχρι τα 16, ηλικία που συνι­στά ο Ησίοδος (Έργα και Ημέραι 696-698), ενώ για τους άν­δρες τα 24 με 30.


Τον 4ο αιώνα, ο Πλάτωνας (Νόμοι 785b) και ο Αριστοτέλης (Πολιτικά 1335a) ανεβάζουν κάπως το όριο (16­-20 για τη γυναίκα και 30-35 για τον άνδρα ο μεν, και 18 και 37 ο δε), αλλά και πάλι η διαφορά ανάμεσα στο ζευγάρι παραμέ­νει αρκετά μεγάλη.



Στη Σπάρτη η διαφορά είναι μικρότερη, εφόσον οι ισχύουσες νομικές διατάξεις θέ­λουν να παντρεύονται οι γυναίκες 19-20 ετών και οι άνδρες 20-30 (ήτοι στη σωματική τους ακμή).


Ο Πλάτωνας -προκειμένου να γνωριστούν οι νέοι πριν από το γάμο προτείνει στους μεν Νόμους (6.771e-772a) να οργανώνονται δια­σκεδάσεις στις οποίες, με κάποιες εύλογες δικαιολογίες και εντός των ορίων της σώφρονος αιδούς, θα παρουσιάζονται γυμνοί, στη δε Πολιτεία (5.458d) να ζουν μαζί και να αναμειγνύονται και στις γυμναστικές ασκήσεις.



Η αρχαιότερη αναφορά στην ιδεώδη ηλικία γάμου βρίσκεται στα «Έργα και Ημέρες» του Ησίοδου, όπου ο ποιητής συμβουλεύει τον αδερφό του:


«να είσαι σε κατάλληλη ηλικία, όταν φέρεις γυναίκα για σύζυγο στο σπίτι, μήτε πολύ κάτω από 30 ετών, μήτε πολύ πιο μεγάλος. Αυτός ο γάμος είναι στην ώρα του. Η γυναίκα όμως, ας κλείσει τέσσερα χρόνια στην ήβη, και στον πέμπτο ας παντρευτεί» (στίχοι 695-698).


Πως καθοριζόταν η αρχή της ήβης; Ο ποιητής δεν διευκρινίζει αλλά υποθέτουμε βάσιμα ότι εννοεί την έναρξη της εμμηνορρυσίας, αφού μοναδικός στόχος του αρχαίου γάμου ήταν η τεκνοποιία.


Σύμφωνα με ελεγεία του Σόλωνα, έναν αιώνα μετά τον Ησίοδο, η κατάλληλη ηλικία γάμου για έναν άνδρα ήταν ανάμεσα στα 27 και 34 χρόνια, ενώ ο Ξενοφώντας, έναν αιώνα ακόμα πιο μετά, αναφέρει ως κατάλληλη ηλικία γάμου για τη γυναίκα τα 15 έτη.


Στους φιλόσοφους Πλάτωνα και Αριστοτέλη, τα όρια για τις γυναίκες ανεβαίνουν στα 18 χρόνια, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η γυναικεία θνησιμότητα που επέφερε η πρώιμη κύηση.


Αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι οι Αθηναίες παντρεύονταν σε πολύ μικρές ηλικίες πολύ μεγαλύτερους άνδρες. Από λογοτεχνικές μαρτυρίες προκύπτει ότι η ηλικία γάμου των γυναικών ήταν από τα 13 μέχρι τα 25 χρόνια και των ανδρών, ανάμεσα στα 17 και 35.


Πίσω από τη μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στη νύφη και στον γαμπρό, βρισκόταν η ιδιαίτερη σημασία που έδινε η κοινωνία στην παρθενία της γυναίκας. Ο Ησίοδος στα «Έργα και Ημέρες» μιλά χωρίς προσχήματα, δίνοντας συμβολή στον αδελφό του:



Read more

Pole position στη Σουζούκα ο Χάμιλτον


Τα «ασημί βέλη» έκαναν το 1-2


Μέχρι πριν το Γκραν Πρι της Ιαπωνίας ο Λιούις Χάμιλτον είχε αφήσει μία πίστα... παραπονεμένη, όσον αφορά τις pole position. Αυτή ήταν η Σουζούκα, όμως τώρα ο Βρετανός την κατέκτησε και αυτή, αφού ήταν άπιαστος στις κατατακτήριες δοκιμές της Ιαπωνίας για να φτάσει τις 71 στην καριέρα του.Η Mercedes δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα της Μαλαισίας και ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν κυρίαρχος καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τη στιγμή που έκανε και ρεκόρ χρόνου γύρου στη Σουζούκα με 1:27.319.


Μάλιστα, τα «ασημί βέλη» έκαναν το 1-2 με τον Βαλτέρι Μπότας, ενώ η Ferrari υστερούσε σε απόδοση και ο Σεμπάστιαν Φέτελ έμεινε τρίτος, όντας 472 χιλιοστά μακριά από την κορυφή. Βέβαια, θα εκκινήσει δεύτερος, αφού ο Μπότας έχει ποινή πέντε θέσεων λόγω αλλαγής κιβωτίου ταχυτήτων.


Το ίδιο ισχύει και για τον Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος ήρθε έκτος, με τους Ντάνιελ Ρικιάρντο, Μαξ Φερστάπεν να μπαίνουν... σφήνα στα δύο κόκκινα μονοθέσια. Σειρά πήραν οι Εστεμπάν Οκόν, Σέρχιο Πέρεζ, Φελίπε Μάσα, με τον Φερνάντο Αλόνσο να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα, αν και ο Ισπανός θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την τελευταία θέση, αφού έχει... καμπάνα 35 θέσεων.


Εκτός δεκάδας έμειναν οι Στόφελ Φαντόρν, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Κέβιν Μάγκνουσεν, Τζόλιον Πάλμερ, Κάρλος Σάινθ, ενώ από το Q1 αποκλείστηκαν οι Ρομάν Γκροζάν, Πιερ Γκασλί, Λανς Στρολ, Μάρκους Έρικσον και Πασκάλ Βερλάιν. Αυτό ολοκληρώθηκε πρόωρα, αφού 1:18 πριν το φινάλε είχαμε κόκκινες σημαίες και διακοπή.


Ο λόγος ήταν ότι ο Γκροζάν έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στην αρχή της προσπάθειάς του, με αποτέλεσμα να καταλήξει στις μπαριέρες. Τέλος, ποινές έχουν και οι Σάινθ, Πάλμερ, με το γκριντ να τροποποιείται αρκετά ενόψει του αγώνα της Κυριακής (8/10).

Πηγή


Read more

Δεν το βάζουν κάτω οι Καταλανοί, ετοιμάζουν διακήρυξη ανεξαρτησίας


«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί», ξεκαθαρίζει ο τοπικός υπουργός Εξωτερικών


Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εργάζονται σε μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το κείμενο της οποίας θα μπορούσε να εγκριθεί από τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη δικαστική απόφαση κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις της Μαδρίτης.


Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, που είχε οριστεί για την προσεχή Δευτέρα- και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της περιφέρειας- το κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.


Ένας Καταλανός βουλευτής, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα El Mundo, είπε ότι τα κόμματα υπέρ της απόσχισης στο καταλανικό κοινοβούλιο συζητούν το ενδεχόμενο το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την επόμενη Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη» δήλωσε ο Κάρλος Ριέρα, βουλευτής του κόμματος CUP, υπέρ της ανεξαρτησίας.


«Κανείς δεν έχει διατυπώσει κάποιο σενάριο καθυστέρησης, αμφισημίας ή σύγχυσης. Δεν εργαζόμαστε επί αυτού του σεναρίου» τόνισε.


Ο Ραούλ Ρομέβα, υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC νωρίτερα σήμερα ότι το κοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε.


«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συνεδρίαση και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο Ρομέβα.


Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της καταλανικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.


Από την άλλη, ωστόσο, η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά σήμερα για τη χρήση βίας κατά την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε κρίνει παράνομο.


Η συγγνώμη αυτή διατυπώθηκε αφού η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia επικαλέστηκε πηγές από το κόμμα του Πουτζντεμόντ σύμφωνα με τις οποίες μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα καθυστερούσε εάν η Μαδρίτη προχωρούσε σε μια «κίνηση», όπως το να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που εστάλησαν στην περιοχή. 


Read more

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

3 βήματα για να κάνεις τα χείλη σου ακαταμάχητα

Λίγη προετοιμασία και είσαι έτοιμη… για φίλημα!
Λατρεύεις να φοράς κραγιόν και να δείχνουν τα χείλη σου ενυδατωμένα και… έτοιμα για φίλημα; Και εγώ! Για να το πετύχεις αυτό, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη προετοιμασία. Μέσα από 3 απλά βήματα μπορείς να το καταφέρεις αυτό και να κάνεις τα χείλη σου, ακαταμάχητα, αλλά και το κραγιόν σου να κρατήσει ώρες!


Βήμα #1
Κάνε scrub σε όλη την επιφάνεια των χειλιών. Σε ένα μπολ βάζοντας λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και λίγο μέλι, τρίψε με απαλές κινήσεις τα χείλη.


Βήμα #2
Εφάρμοσε ένα θρεπτικό και ενυδατικό lip balm στα χείλη. Άφησέ το για 5 με 10 λεπτά. Όσο περιμένεις, για να κερδίσεις χρόνο, μπορείς να ασχοληθείς με κάτι άλλο, όπως να κάνεις το υπόλοιπο μακιγιάζ σου!


Βήμα #3
Εφάρμοσε το αγαπημένο σου κραγιόν. Και το πιο ματ κραγιόν να εφαρμόσεις, τα οποία έχουν την τάση να αφυδατώνουν τα χείλη και να τα κάνουν να δείχνουν «στεγνά», έχοντας κάνει αυτή την προετοιμασία, θα δείχνουν αψεγάδιαστα. Έτσι το κραγιόν σου θα κρατήσει ώρες!
Πηγή 



Read more

Σοκ στο Χόλιγουντ: Διάσημος σκιτσογράφος έγδαρε και τεμάχισε την πανέμορφη σύζυγο του


Προφητικό για την «πιο άγρια δολοφονία στο Χόλιγουντ» αποδείχτηκε βιβλίο κόμικς που σχεδίασε ο κατηγορούμενος για τον φόνο της συντρόφου του, η οποία έκανε καριέρα στον χώρο της μόδας.



Στον Μπλέικ Λέιμπελ, που είναι στενός φίλος της Αν Χάθαγουεϊ και έχει βρεθεί στον κύκλο των Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μπεν Αφλεκ και Ματ Ντέιμον, απαγγέλθηκαν, όπως αναφέρει η espresso, κατηγορίες για τον βάρβαρο βασανισμό και τον φόνο της 30χρονης Ιάνα Κάσιαν, και πλέον κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή.

Ο 36χρονος, που είναι γιος του Καναδού μεγιστάνα του real estate Λορν Λέιμπελ και ζούσε σε διαμέρισμα στο δυτικό Χόλιγουντ, προσπαθούσε εδώ και χρόνια να καθιερωθεί ως δημιουργός κόμικς.

Η φρικιαστική ιστορία που σχεδίασε ο Λέιμπελ έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με την αγριότητα με την οποία βασάνισε την 30χρονη. Η Κάσιαν βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα του Λέιμπελ, δίπλα στη λίγων μηνών κόρη τους, τον Μάιο του 2016.


Η νεκροψία έδειξε ότι είχε υποβληθεί σε βασανιστήρια επί οκτώ ώρες προτού πεθάνει.



Read more

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η Μαδρίτη μπλόκαρε τη Βουλή της Καταλονίας για να μην κηρύξει ανεξαρτησία


Το Ισπανικό Δικαστήριο σταμάτησε τη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής


Σκληραίνει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι η Μαδρίτη με την Καταλονία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας μπλόκαρε τη συνεδρίαση της Βουλής της Καταλονίας. Στη συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα θα κηρυσσόταν η ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά το επεισοδιακό δημοψήφισμα της Κυριακής.


Σύμφωνα με την El Pais, η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε μετά την προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση.


Ραχόι απειλεί Πουτζεμόντ: Σταματήστε για να αποφύγετε μεγαλύτερα κακά


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα τον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».


Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλύτερα κακά», δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.


Read more

Σοβαρό θέμα με τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας – H απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών


Μήνυμα στη γείτονα Αλβανία να εγκαταλείψει εθνικιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου σχετικά με τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας που διδάσκονται στην Αλβανία.

Οπως τόνισε ο Δ. Καμμένος, «έχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην αρχή τής σχολικής χρονιάς, στα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος».


»Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, από το διαμοίρασμα της Β. Ηπείρου, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η ‘Αρτα, η Ηγουμενίτσα.


»Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες βλέπουμε ότι οι Αλβανοί επιμένουν και ενώ εμείς, ως δείγμα καλής θελήσεως έχουμε αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον ελληνισμό της Β. Ηπείρου.


»Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση».


H ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα


Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί, με βάση τη μορφωτική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.


«Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής.



»Παρά την επιδίωξή μας, η αλβανική πλευρά δεν αποδέχθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση να συζητηθούν τα προβληματικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.


»Ωστόσο, στα πρακτικά αυτής της επιτροπής καταγράφηκε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έγινε λόγω των εκλογών εκεί και με ευθύνη της αλβανικής πλευράς» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.


Ο ίδιος επισήμανε: «Η Αλβανία είναι μέλος της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


»Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί όμως δεν συνάδει με τις εκπαιδευτικές αξίες, δηλαδή, την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων.


»Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» δυστυχώς μας δείχνει ότι το αλβανικό κράτος είναι ακόμα εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις που είναι επιζήμιες, και πρώτα από όλα επιζήμιες για την ίδια την Αλβανία».


Read more

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων..


Πόσες φορές σας έχει τύχει να γνωρίσετε κάποιον ο οποίος σας είχε δώσει άλλη εντύπωση στην αρχή;


Πόσοι άνθρωποι στη ζωή σας αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν αντάξιοι των προσδοκιών σας;


Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να καταλάβουμε από την αρχή έναν άνθρωπο. Αλλά ακόμη κι αν καταλάβουμε ότι κάτι πάει στραβά, παραβλέπουμε τα ένστικτά μας και προχωράμε, κάνουμε παρέα μαζί τους, και στο τέλος καταλήγουμε στο αρχικό συμπέρασμα. 


Ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτικοι.


Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγοι. Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά τους για να μάθετε να τους ξεχωρίζετε από μακριά.

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 2

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 3

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 4

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 5

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 6

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 7

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 8

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 9

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 10

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 11

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 12

8 χαρακτηριστικά των ψεύτικων ανθρώπων.. - Φωτογραφία 13


Read more

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η απαίτηση της ΕΚΤ που θα φέρει τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα


Τι σημαίνει για την Ελλάδα το φιρμάνι της ΕΚΤ για κάλυψη των κόκκινων δανείων


Να «βάλουν χρήματα στην άκρη» προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν το 100% των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων) ζητά από τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.


Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ του λεγόμενου «κακού χρέους» (δηλαδή κόκκινα χρέη, που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εξυπηρετηθούν), μια ωρολογιακή βόμβα για τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ένας σοβαρός πονοκέφαλος για την ΕΚΤ την ώρα που προσπαθεί να «κινητοποιήσει» το χρήμα με χαμηλά επιτόκια επί μακρόν.


Η ΕΚΤ, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, πιέζει εδώ και χρόνια τις τράπεζες της Ευρωζώνης να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.


Τώρα, με τη νέα διορία που δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες, από την 1η Ιανουαρίου αυτές θα έχουν 2 χρόνια για να εξασφαλίσουν χρήματα προκειμένου να μπορούν να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και 7 χρόνια για να καλύψουν το σύνολο των ανοιγμάτων τους (δηλαδή εξυπηρετούμενα και μη).


«Η εφαρμογή της ασπίδας ασφαλείας δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters.



Η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να σχολιάσει το έγγραφο. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα «φιρμάνια» προς τις τράπεζες αναμένονται την Τετάρτη.


Μέχρι τώρα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μόλις το 45% των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πρώτο τέταρτο του έτους.


Οι νέες εντολές της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσουν πολύ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την Κύπρο και την Ιταλία, που οι τράπεζες τους έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων σε όλη την Ευρωζώνη.


Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επόπτες.

 


Read more

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Όταν πέθανε μόνος του στο γηροκομείο, οι νοσοκόμες νόμιζαν ότι δεν είχε τίποτα που να έχει αξία. Μέχρι που είδαν αυτό!


Σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία είναι γεμάτα με ηλικιωμένους, που τους έχουν ξεχάσει οι δικοί τους άνθρωποι. Η πικρή αλήθεια είναι, ότι πολλούς τους έβαλαν στα γηροκομεία οι συγγενείς τους και μετά τους ξέχασαν. Επίσης, το προσωπικό σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι συνήθως τόσο απασχολημένο, που δεν προλαβαίνει να γνωρίσει σε βάθος τους ηλικιωμένους.

Όταν ο Mark Fisher πέθανε στη γηριατρική πτέρυγα ενός οίκου ευγηρίας, οι νοσοκόμες πίστευαν, ότι δεν άφησε πίσω του τίποτα που να έχει αξία.

Ωστόσο, όταν άρχισαν να καθαρίζουν το δωμάτιο του, για να το ετοιμάσουν για τον επόμενο ένοικο, μια από τις νοσοκόμες βρήκε κάτι αναπάντεχο. Βρήκε ένα ποίημα. Η νοσοκόμα εντυπωσιάστηκε από το ποίημα του Fisher και αποφάσισε να κάνει αντίγραφα και να τα μοιράσει σε όλους τους υπαλλήλους του γηροκομείου.

Το ποίημα έχει τον τίτλο “Εκκεντρικός Γέρος”. Διαβάστε το..

“Τι βλέπετε νοσοκόμες; Τι βλέπετε;

Τι σκέφτεστε, όταν με κοιτάτε;

Έναν εκκεντρικό γέρο…όχι πολύ σοφό.

Αβέβαιες συνήθειες..με μια μακρινή ματιά.;

Ο οποίος πετάει το φαγητό του..και δεν φέρνει αντιρρήσεις.

Όταν λες με δυνατή φωνή..Εύχομαι να είχατε δοκιμάσει!

Ο οποίος φαίνεται να μην παρατηρεί…όσα κάνεις.

Και πάντα χάνει..μια κάλτσα ή ένα παπούτσι.

Ο οποίος είτε αντιστέκεται είτε όχι σε αφήνει να κάνεις ό,τι θέλεις.

Με το μπάνιο και το φαγητό..Είναι μεγάλη η μέρα που πρέπει να γεμίσουμε.

Αυτό σκέφτεσαι; Αυτό βλέπεις;

Μετά ανοίγεις τα μάτια σου, νοσοκόμα..δεν με βλέπεις.

Θα σου πως ποιος είμαι…Όσο κάθομαι εδώ ακίνητος.

Είμαι ένα μικρό παιδί 10 ετών…Με έναν πατέρα και μια μητέρα.

Αδελφούς και Αδελφές…που αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Ένας έφηβος 16 ετών.. με φτερά στα πόδια του,

ο οποίος ονειρεύεται το μέλλον..την γυναίκα που θα αγαπήσει.

Και σύντομα ένας γαμπρός στα 20 του..η καρδιά μου φτερουγίζει.

Ενθυμούμενος τους όρκους που υποσχέθηκα να κρατήσω.

Τώρα στα 25 έχω εγώ ο ίδιος έναν γιο.

Ο οποίος χρειάζεται από μένα να τον καθοδηγήσω και να του εξασφαλίσω ένα ασφαλές σπίτι.

Ο άντρας στα 30..Ο μικρός μου μεγαλώνει γρήγορα,

δεμένοι ο ένας με τον άλλον με ισχυρούς δεσμούς.

Στα 40 οι γιοι μου έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει,

αλλά η γυναίκα μου είναι στο πλευρό μου..για να σιγουρευτεί, ότι δεν στεναχωριέμαι.

Στα 50 για άλλη μια φορά τα μωρά παίζουν γύρω μου.

Για άλλη μια φορά, η αγαπημένη μου και εγώ.

Η δύσκολη ώρα ήρθε..Η γυναίκα μου πέθανε.

Κοιτάζω στο μέλλον..και ανατριχιάζω από φόβο.

Σκέφτομαι τα χρόνια…και την αγάπη που γνώρισα.

Τώρα είμαι ένας γέρος άντρας…και η φύση είναι σκληρή.

Είναι αστεία τα γηρατειά…μοιάζουν με έναν ανόητο.

Το σώμα θρυμματίζεται…η δύναμη και η χάρη εξαφανίζονται.

Τώρα υπάρχει μια πέτρα στην θέση που ήταν η καρδιά.

Αλλά μέσα σε αυτό το παλιό κουφάρι ζει ακόμα ένας νέος άντρας.

Και τώρα πάλι…η κακοποιημένη καρδιά μου πρήζεται.

Θυμάμαι τις χαρές…Θυμάμαι τον πόνο.

Ζω και αγαπώ την ζωή ξανά και ξανά.

Σκέφτομαι τα χρόνια, πολύ λίγα..Πέρασαν τόσο γρήγορα.

Αποδέχεσαι την γυμνή αλήθεια..Τίποτα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Γι’ αυτό, ανοίξτε τα μάτια σας άνθρωποι…ανοίξτε και δείτε.

Δεν είμαι ένας εκκεντρικός γέρος.

Κοίτα πιο κοντά..βλέπεις.. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ!

Πηγή dinfo.gr


Read more

Καταλονία: 90% ψήφισε ανεξαρτησία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι». 


Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, 54 ετών, επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας από τις αρχές του 2016, κλιμάκωσε έτσι την πρόκληση για το ισπανικό κράτος για το ζήτημα, που διχάζει και τους ίδιους τους Καταλανούς.


Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.


«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο τέλος μιας μέρας που σημαδεύτηκε από τεράστια ένταση.


Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε από την πλευρά του τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι?από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς?υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.


Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.


Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελόνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.


Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.


Ωστόσο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.


Δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική κ.ο.κ.


Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.


Μια μέρα μεγάλης έντασης


Χθες Κυριακή, δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν μαζικά στην Καταλονία με ρητή διαταγή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ.


Σε ορισμένες τοποθεσίες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.


Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.


Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.


Καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, 44 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα καταλανικά συνδικάτα και δύο οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν σε μια γενική απεργία και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη.


Παρά την ένταση, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί πήγαν να ψηφίσουν, στη Βαρκελόνη και αλλού, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις ώρες για να πάρουν μέρος στη διαδικασία και σχηματίζοντας μεγάλες ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα.


«Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας.


Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας



Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».


Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.


«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.


Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας στην καρδιά της Ευρώπης, που συνεισφέρει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.


Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Πουτζντεμόν και όλα τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ποινικής έρευνας για «απείθεια, κακοδιοίκηση και διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία συνδέεται με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.


Για τον Μαριάνο Ραχόι ο Πουτζντεμόν και η κυβέρνησή του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι» για όσα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.


Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελόνης, η Άντα Κολάου, θεωρεί ότι οι αυτονομιστές δεν μπορούν να ανακηρύξουν «εντελώς μόνοι τους» μια ανεξαρτησία που κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει. Είχε μολαταύτα απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στο «μονομερές» δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι η ίδια θα ψήφιζε λευκό.


Το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έπαψε να δυναμώνει στην Καταλονία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της ακύρωσης εν μέρει του ειδικού καθεστώτος που παραχωρούσε ευρείες αυτονομίες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου