Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής

EUROKINISSI/KLODIAN LATO 

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με ένα γαϊδουράκι που μετά βίας περπατά κουβαλώντας μεγάλο βάρος στην πλάτη του, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και της εκμετάλλευσης των ζώων αυτών στη Σαντορίνη   Στο επίμαχο βίντεο που ανήρτησε χρήστης του Facebook, φαίνεται το εξαντλημένο ζώο να κουβαλά μία στοίβα από μαύρες σακούλες, οι οποίες το δυσκολεύουν τόσο στο να περπατήσει, όσο και το να σταθεί όρθιο στα σοκάκια του νησιού.   Το θέμα των γαϊδουριών της Σαντορίνης είχε φτάσει ακόμη και στο βρετανικό Τύπο, όπου η Daily Mail είχε καταγγείλει σε αφιέρωμά της, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών, τα οποία κάτω από συχνά υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να συμπληρώνουν ακόμα και δεκάωρα εξαντλητικών δρομολογίων στα απότομα δρομάκια του νησιού.   Τα γαϊγουράκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης, τα οποία σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά, μεταφέροντας τους τουρίστες.

Με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε, το LIFO.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νίκο Ζώρζο, για να μας δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.   Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε ότι το γαϊδουράκι που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι από τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών. Ο δήμος έχει σύμβαση με μία εταιρεία αποκομιδής σκουπιδιών η οποία συνεργάζεται με ιδιοκτήτη γαϊδουριών για τη μεταφορά σκουπιδιών, σε περιοχές που τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να περάσουν και δεν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης πρόσβασης.    Όπως ανέφερε στο LIFO.gr, o δήμος έχει αποστείλει έγγραφο στη συγκεκριμένη εταιρεία ζητώντας εξηγήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό.   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «όταν υποκύπτει κάτι στην αντίληψή μας, το διερευνούμε άμεσα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών και γίνονται έλεγχοι».   Διευκρίνισε παράλληλα, ότι σε όλους τους παλιούς οικισμούς της Σαντορίνης, η πρόσβαση με απορριμματοφόρα δεν είναι δυνατή, με αποτέλεσμα όλες οι μεταφορές απορριμμάτων γίνονται με υποζύγια. Το ζήτημα της μεταχείρισης όμως είναι άλλο θέμα.   Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όποτε είναι δυνατόν και υπάρχει κάποια αναφορά, γίνονται έλεγχοι και από το δήμο και από την αστυνομία, όμως επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στο νησί με την υποστελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών.   «Σε ένα νησί των 5.500.000 διανυκτερεύσεων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε χαρακτηριστικά.   Όπως ανέφερε το νησί, αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό και με το βάρος της τουριστικής κίνησης που σηκώνει δεν αντιμετωπίζεται σωστά από την πολιτεία. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται με οριζόντιες αποφάσεις.  


Πηγή: ippothesis.gr 

Ερωτηθείς αν υπάρχει καταγραφή των γαϊδουριών ή των ημιονηγών τους, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όσοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος για να γίνουν ημιονηγοί, αυτοί είναι καταγεγραμμένοι και έχουν άδειες.    Τόνισε παράλληλα ότι σαν δήμαρχος «υποχρέωσή του είναι να προστατεύσει και τον τόπο». Θεωρεί καθήκον του να ερευνά τα περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή του, είτε από καταγγελίες είτε από δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης, όμως επεσήμανε ότι πρέπει να «ερευνούμε πάντα την πραγματική πλευρά των πραγμάτων».    Ωστόσο ο δήμαρχος προσπαθεί να κατεβάσεις τους τόνους και λέει χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις κακομεταχείρισης, όμως κάποιες φορές περιστατικά λαμβάνουν άλλες διαστάσεις από αυτό που πραγματικά ισχύει. Βέβαια ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο είναι υπό διερεύνηση.   «Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην επαρχία και είναι αγρότης έχει διαφορετική προσέγγιση για τα ζώα του από έναν άνθρωπο της πόλης» είπε αναφερόμενος στους ημιονηγούς που μεταφέρουν τουρίστες. «Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τα ζώα τους. Απλά έχουν διαφορετική προσέγγιση από τον ξένο, για παράδειγμα, που ζει στο Λονδίνο. Θεωρούν ότι όπως και οι ίδιοι, τα ζώα κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε.  

«Στις αγροτικές κοινωνίες, το να μεταφερθεί ένας άνθρωπος από υποζύγιο θεωρούνταν και θεωρείται ακόμη φυσιολογικό, ενώ αντιθέτως σε έναν άνθρωπο της πόλης μπορεί να φαίνεται απάνθρωπο. Είναι θέμα διαφορετικής αντίληψης. Το θέμα της κακομεταχείρισης όμως είναι διαφορετικό» ξαναείπε.    Το LIFO.gr επικοινώνησε επίσης και με την υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», κα Ρόζα Ρούσσου για την υπόθεση του επίμαχου βίντεο.   Όπως μας ανέφερε η ίδια, «στην χώρα μας τα ιπποειδή θεωρούνται από την πλειοψηφία της κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών άψυχα εργαλεία. Ειδικά σε περιοχές που συμβάλουν στην τουριστική οικονομία αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες ευζωίας».   «Ακούσαμε αρμόδιο να λέει πως οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι η εξαίρεση. Αυτό μάλλον τον συμφέρει να διαδίδει. Οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι ο κανόνας. Το βράδυ το ζώο εργάζεται σκληρά και την ημέρα αν δεν συνεχίσει την βραδινή εργασία τότε παστουρώνεται (δεμένο από τα πόδια) στα χωράφια, συνήθως χωρίς νερό και με ελάχιστο φαγητό. Κανείς δεν ξέρει κανείς δεν βλέπει» πρόσθεσε.   Τόνισε ότι για να βρεθεί λύση για την κατάσταση των ιπποειδών στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και αγορά τους από ζωέμπορους.



Πηγή: ippothesis.gr 


«Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να αφορά τα ιπποειδή εργασίας και όχι μόνο. Οι μόνοι νόμοι που προστατεύουν την ευζωία τους είναι εκείνοι που αφορούν όλα τα ζώα 1197/81, 4039/12. Για την μεταφορά και μετακίνηση τους είναι σε ισχύ ο 1/2005 όμως κανείς δεν τον εφαρμόζει. Ιπποειδή μεταφέρονται πάνω σε ανοικτές καρότσες ή δεμένα πίσω από συνήθως ακριβά αγροτικά μέσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας» καταγγέλλει.   «Καμία αστυνομία, κανένας έλεγχος. Πρέπει η φιλοζωική να τρέξει να κάνει καταγγελία και όταν εκδικαστεί η υπόθεση το ζώο να μην υπάρχει πια. Και χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας τι να αποδείξεις;» αναφέρει η κα Ρούσσου.   Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε πόσα ιπποειδή υπάρχουν στην Ελλάδα, που βρίσκονται και ποιες είναι οι συνθήκες που ζουν.   «Μετά το ψήφισμα που έγινε σε συνεργασία με την animal action, όπου συγκεντρώσαμε 12.000 υπογραφές δημιουργήθηκε στο ΥΠΑΑΤ μια ομάδα εργασίας ώστε να ενσωματωθεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 2015/262 που αφορά την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή. Μας έχουν υποσχεθεί τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμη η Υπουργική απόφαση. Υπόψιν πως δεν έχει εφαρμοστεί στην χώρα μας ούτε ο προηγούμενος κανονισμός 504 από το 2008!!! Κάποιοι προστατεύουν το παράνομο εμπόριο ιπποειδών και φροντίζουν τις πελατειακές τους σχέσεις εδώ και χρόνια» κατέληξε η υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.   Το θέμα είχε αναδείξει τον περασμένο μήνα και το ραδιόφωνο της Σαντορίνης TopmelodyFM με φωτογραφίες:   Μια εικόνα χίλιες λέξεις αλλά αυτή τη φορά δε θα μείνει ούτε κρυφό, ούτε ασχολίαστο, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ με το μικρο μας μυστικό. Κάθε νύχτα το ίδιο βιολί. Βαριούνται τα δίποδα να κατεβούν πάνω από μια δυο φόρες πάνω κάτω με τα ποδιά και υπερφορτώνουν τα ζωντανά και τα εξοντώνουν με τη βια. Μετά την διασκέδαση σας στην νυχτερινή Σαντορίνη δείτε με τα μάτια σας, καταγράψτε με τη κάμερά σας και διαδώστε, ώστε να μπουν όρια. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν τρις μέρες δηλαδή καθημερινή, Φανταστείτε σε λίγες ώρες, σαββατόβραδο, τι έχει να γίνει και πόσες ποσότητες σε βάρος και σε ύψος θα σηκώσουν σήμερα. Πέρσι από το βάρος κατρακυλουσαν στα σκαλιά μπροστά στα μάτια μας, κατάκοπα, τραυματισμένα με γυαλιά από μπουκάλια. 






Read more

O χαμένος Τάφος του Αχιλλέα


Ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας έχει εξασφαλίσει ήδη από την αρχαιότητα την παγκόσμια και αιώνια φήμη του. Η θεϊκή του καταγωγή, ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, ο σπαρακτικός του θρήνος επάνω από το νεκρό σώμα του Πατρόκλου, αλλά κυρίως, η εντυπωσιακή του συνομιλία με τον βασιλιά της Τροίας Πρίαμο, μας αποκαλύπτουν κάθε λεπτομέρεια της εντυπωσιακής του προσωπικότητας. Περιέργως, αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι ο τόπος της ταφής του, μολονότι παλαιότερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς.


Δυστυχώς, οι πληροφορίες που διέθεταν οι ερευνητές ήταν ελάχιστες και προέρχονταν αποκλειστικά από μυθολογικές αφηγήσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι πως ο τάφος του Αχιλλέα κάποτε θα βρεθεί. Από την άλλη, ακολουθώντας τις ίδιες μυθολογικές αφηγήσεις, ο Σλήμαν έφερε στο φως τα απομεινάρια της Τροίας και των Μυκηνών. Εξ άλλου οι αρχαίοι ισχυρίζονταν πως γνώριζαν που βρισκόταν αυτός ο τάφος, αν και δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο μέρος.



Τι λέει ο Όμηρος στην Οδύσσεια


Μία πληροφορία μας δίνει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Στην τελευταία ραψωδία, διαδραματίζεται η συνάντηση των ψυχών του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα. Ο Αγαμέμνονας του περιγράφει τον θρήνο των Αχαιών επάνω στο νεκρό του σώμα, τον οδυρμό της μητέρας του η οποία με τη συνοδεία των Μουσών τον ντύνει και τον ετοιμάζει για τον άλλο κόσμο. Στη συνέχεια, του διηγείται πώς έγινε η κηδεία και η ταφή του:


«Δεκαεπτά μερόνυχτα σε κλαίγαμε, το ίδιο θνητοί και αθάνατοι· την δεκάτη όγδοη σε παραδώσαμε στην πυρά, σφάζοντας όλη νύχτα ολόπαχα πρόβατα γύρω σου και βόδια με κέρατα στριφτά. Κι εσύ καιγόσουν μέσα στη θεϊκή σου φορεσιά και καλυμμένος με αλοιφές και μέλι γλυκό· και πολλοί Αχαιοί ήρωες οπλισμένοι γύρω από την πυρά έτρεχαν καθώς εσύ καιγόσουν, ιππείς και πεζοί· και έγινε μεγάλος ορυμαγδός.


Κι αφού του Ηφαίστου η φλόγα σε αποτέλειωσε, μόλις ξημέρωσε, τα λευκά σου οστά συλλέξαμε, Αχιλλέα, μέσα σε άκρατο οίνο και αλοιφές. Και η μητέρα σου πρόσφερε αμφορέα χρυσό, που έλεγε πως ήταν δώρο του Διονύσου, φτιαγμένο από τον Ήφαιστο. Μέσα εκεί κείτονται τα λευκά σου οστά, λαμπρέ Αχιλλέα, με εκείνα του νεκρού Πατρόκλου Μενοιτιάδου αναμεμειγμένα, και σ’ άλλο σκεύος του Αντιλόχου, πού ξέχωρα τιμούσες απ’ όλους σου τους φίλους, απ’ όταν πέθανε ο Πάτροκλος.


Ύστερα, ο ιερός στρατός των Αργείων πολεμιστών, φτιάξαμε γύρω σας τύμβο μεγάλο και χωρίς ψεγάδι στην προεξέχουσα ακτή του μεγάλου Ελλησπόντου, ώστε από μακριά στη θάλασσα να τον βλέπουν οι άνδρες, όσοι τώρα γεννήθηκαν και όσοι πρόκειται να γεννηθούν.»


Σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή, ο τάφος του Αχιλλέα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της δυτικής ακτογραμμής της Τρωάδος, στην είσοδο των στενών του Ελλησπόντου. Ο Αρριανός και ο Πλούταρχος μας πληροφορούν πως ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφτηκε έναν τύμβο στον οποίο θυσίασε προς τιμήν του Αχιλλέα πηγαίνοντας προς την Τροία.


Ο τύμβος Kum Tepe που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Σκαμάνδρου ερευνήθηκε από τον Σλήμαν και άλλους, με την ελπίδα να αποκαλύψουν τον τόπο ταφής του ήρωα. Αυτή η περιοχή ταιριάζει με την περιγραφή του Ομήρου και τον 18ο και 19ο αιώνα οι επισκέπτες πίστευαν πως ο τύμβος που δεσπόζει εκεί ήταν ο τάφος του αρχαίου ήρωα. Δυστυχώς, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ταφές μεταγενέστερες και κανένα στοιχείο δεν παραπέμπει σε πολεμιστή εποχής παλαιότερης των κλασικών χρόνων.


Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στην ίδια ακτή κοντά στις αιολικές αποικίες Σίγειον και Αχίλλειον βρίσκονται δύο ακόμα τύμβοι, το Kesik Tepe γνωστό ως τύμβος του Δημητρίου και το Sivri Tepe. Από τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, θεωρήθηκαν ως ο χαμένος τάφος του Αχιλλέα που είχε επισκεφτεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Ούτε εδώ αποκαλύφθηκε κάτι διαφωτιστικό.


Μερικούς αιώνες αργότερα, επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, εμφανίζεται και τρίτος υποψήφιος τύμβος. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας τον 3ο αιώνα αφιέρωσε ένα μπρούτζινο άγαλμα στον τύμβο του Αχιλλέα, που νόμιζε πως βρίσκεται στο Üvecik Tepe, επτά περίπου χιλιόμετρα νότια της Τροίας. Μάλιστα έθαψε εκεί τον φίλο του Festus το 214. Εδώ βρέθηκαν ταφές της μυκηναϊκής εποχής, όχι όμως κτερίσματα που θα έπρεπε να συνόδευαν έναν πολεμιστή, και μάλιστα έναν βασιλιά-πολεμιστή και ήρωα.


Η εκδοχή στο έργο «Αιθιοπίς»


Από αυτό το έργο, το οποίο αποδίδεται στον Αρκτίνο από την Μίλητο, έχουν διασωθεί μόνο τρία μικρά αποσπάσματα. Το πρώτο που διασώθηκε στη «Χρηστομάθεια» του Πρόκλου που περιγράφει την υπόθεση του έργου. Εκεί αποκαλύπτεται ένας άλλος τόπος, όχι πολύ μακριά από τις ακτές της Τροίας:


«Ο Αχιλλέας κατεδίωξε τους Τρώες ως την πόλη τους, και αφού μπήκε μέσα μαζί τους, φονεύθηκε από τον Πάρη ή τον Απόλλωνα. Ακολούθησε σκληρή μάχη για το σώμα του. Ο Αίαντας πήρε το νεκρό σώμα και το μετέφερε στα πλοία, ενώ ο Οδυσσέας αναχαίτιζε τους Τρώες. Ύστερα, οι Αχαιοί έθαψαν τον Αντίλοχο και ετοίμασαν το σώμα του Αχιλλέα για ταφή, ενώ η Θέτις (η μητέρα του), έφτασε με τις Μούσες και τις αδελφές της, θρηνεί τον γιο της, τον οποίο αργότερα αρπάζει από την πυρά και τον μεταφέρει στο «Λευκό Νησί». Κατόπιν, οι Αχαιοί του φτιάχνουν έναν τύμβο και οργανώνουν αγώνες προς τιμήν του.»


Και σε αυτή την αφήγηση, ο τύμβος βρίσκεται κάπου στη χερσόνησο της Τρωάδος, αλλά δεν αναφέρει πού ακριβώς. Ωστόσο πρόκειται για κενοτάφιο, εφόσον τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν σε κάποιο νησί που ονομάζεται «Λευκό». Υπάρχει άραγε κάποια αλήθεια σε αυτή την εκδοχή; Υπάρχει τέτοιο νησί;


Το νησί του Αχιλλέα


Το 1823, ο πλωτάρχης N. D Kritsikii, έκανε τις πρώτες έρευνες στο ακατοίκητο νησάκι Zmeinyi του Ευξείνου Πόντου. Είδε ένα αρχαίο κτίσμα, ακριβώς στο μέσο του νησιού, το οποίο και σχεδίασε. Κατέγραψε ακόμα και μερικά ευρήματα που προέκυψαν από μία πρόχειρη ανασκαφή. Γνώριζε καλά πως το νησάκι Zmeinyi (Φιδονήσι), ήταν η αρχαία Λεύκη ή Αχίλλεια, ο τόπος που οι αρχαίοι συγγραφείς ανέφεραν ως κέντρο λατρείας του Αχιλλέα. Όπως σε όλη την περιοχή της Ποντικής Ολβίας, ο Αχιλλέας λατρευόταν στο νησί από τους Μιλήσιους αποίκους ως Ποντοκράτορας και Σωτήρας.


Από την κλασική περίοδο δεν έχουμε σχετικές αναφορές, εκτός από έναν στίχο στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, όπου η Θέτις λέει στον σύζυγό της Πηλέα πως μπορεί να δει τον γιο του στον οίκο του στο Λευκό Νησί του Ευξείνου Πόντου. Δύο αιώνες αργότερα, την ύπαρξη του ναού επιβεβαιώνει ο γλύπτης Αντίγονος από την Κάρυστο.


Αργότερα, ο Παυσανίας αποκαλύπτει πως, τουλάχιστον στην εποχή του, ο ναός αυτός είχε τη φήμη θεραπευτηρίου. Η Πυθία των Δελφών, μας λέει, έστειλε εκεί τον Λεωνίδα, έναν στρατηγό από τον Κρότωνα της Σικελίας, για να θεραπευτεί.


Ο ναός του Αχιλλέα


Περισσότερες πληροφορίες για το νησί όμως, μας δίνει ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αρριανός, στο έργο του «Περίπλους Ευξείνου Πόντου». Το 130 Κ.Χ που γράφει το έργο αυτό, το νησί ονομαζόταν ακόμα «Αχιλλέως Νήσος», «Αχιλλέως Δρόμος» και «Λευκή». Περιγράφει τον ναό που βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο, στο κέντρο του νησιού. Υπήρχε ακόμα ένα παλιό ξόανο του ήρωα-θεού.


Το νησί ήταν ακατοίκητο, και μόνο προσωρινά το επισκέπτονταν όσοι ήθελαν να αποδώσουν τιμές στον ήρωα. Οι πολλές κατσίκες που υπήρχαν στο νησί ήταν προσφορές των προσκυνητών, αλλά υπήρχαν πολλά ακόμα αναθήματα, αγγεία και λίθοι από τους πιο πολύτιμους. Είδε και επιγράμματα στην ελληνική ρωμαϊκή γλώσσα, που ήταν όλα έπαινοι του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, ο οποίος λατρευόταν εκεί επίσης. Τον ναό τον προστάτευαν και τον φρόντιζαν τα απειράριθμα πουλιά που ζούσαν στο νησί. Βουτάνε στη θάλασσα και ύστερα πετούν πάνω από τον ναό καταβρέχοντάς τον και σκουπίζοντας το έδαφος με τα φτερά τους.


Ο ναός αυτός λειτουργούσε και ως μαντείο. Όσοι πήγαιναν εκεί για να πάρουν χρησμό και να προσφέρουν λατρεία στον Αχιλλέα, έφερναν και ένα ζώο μαζί με όποια άλλη προσφορά ήθελαν. Ανάλογα με την περίπτωσή τους, οι ιερείς τους συμβούλευαν ή να θυσιάσουν το ζώο ή να το αφήσουν ελεύθερο στο νησί. Εκείνοι πάλι που έφταναν στο νησί αναγκαστικά, ναυτικοί και ταξιδιώτες που έπεφταν σε κακοκαιρία, διάλεγαν για θυσία ένα από τα ζώα του νησιού, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Το παρουσίαζαν στο μαντείο και αν το ζώο δεν προσπαθούσε να διαφύγει, η τιμή που είχε προσφερθεί γινόταν αποδεκτή. Αν όχι, η τιμή αυξανόταν μέχρι το προς θυσία ζώο να μείνει ατάραχο. Με τον τρόπο αυτό είχε συγκεντρωθεί στον ναό αξιόλογη περιουσία.


Ο Αρριανός ανέφερε και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε σχετικά με την εμφάνιση του Αχιλλέα σε πολλούς προσκυνητές, αλλά και ναυτικούς που έπλεαν κοντά στο νησί. Ορισμένοι τον έβλεπαν σε όνειρο να τους καθοδηγεί πώς να συνεχίσουν με ασφάλεια τον δρόμο τους ή πού ήταν πιο ασφαλές να αγκυροβολήσουν, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε μέρας. Υπήρχαν όμως και πολλοί που ισχυρίστηκαν πως τον είδαν στο ξύπνιο τους επάνω στον ιστό του καραβιού, όπως ακριβώς εμφανίζονταν στους ναυτικούς και οι Διόσκουροι. Μόνο που οι Διόσκουροι εμφανίζονται οπουδήποτε στη θάλασσα σε όποιον χρειάζεται προστασία, ενώ ο Αχιλλέας μόνο σε όσους περιπλέουν ή προσεγγίζουν το νησί του.


Το Φιδονήσι στη σύγχρονη ιστορία


Το 1788, στο πλαίσιο των ρωσοτουρκικών πολέμων, ο Fiodor Ushacov διέλυσε τον τουρκικό στόλο στις ακτές του νησιού. Είναι ο ίδιος Ushacov του οποίου το μνημείο δεσπόζει στο κάστρο της Κέρκυρας. Ως αντιναύαρχος, το 1799 εξεδίωξε τους Γάλλους από τα Επτάνησα, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας. Μπορείτε να δείτε το μνημείο εδώ.


Το 1841, ο ιστορικός N. Murzakevich επισκέφτηκε το νησί, αλλά πλέον, εκεί είχε κτιστεί ένας φάρος 48 μέτρων, και μόνο κάποιες σκόρπιες πέτρες από το αρχαίο κτίσμα είχαν απομείνει εδώ κι εκεί. Λίγα χρόνια νωρίτερα, από το νησί είχε περάσει ο ιστορικός Sergey Solovyov μαζί με έναν έμπορο και συγκέντρωσαν όσα ευρήματα είχαν απομείνει, τα οποία δώρισαν στην Αρχαιολογική Εταιρία της Οδησσού, το σημερινό Μουσείο.


Το 2008, το Μουσείο εγκατέστησε στην Αχίλλεια που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία και ονομάζεται Zmeinyi (Острів Зміїний), δηλαδή νησί των φιδιών, ένα παράρτημα. Εκεί εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί, κυρίως στην υποθαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό: κεραμικά θρησκευτικής χρήσης που προέρχονται από διάφορα μέρη και χρονολογούνται από τον 7ο αι. π.Κ.Χ. και νομίσματα από κάθε γωνιά του κόσμου της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Μπορείτε να δείτε τα εκθέματα εδώ.


Σήμερα βρίσκεται εκεί ένας πολύ μικρός οικισμός εκατό περίπου ανθρώπων, που ονομάζεται Bile(Λευκό), οι οποίοι εργάζονται στον Φάρο, στο Μουσείο, και κάποιες υποτυπώδεις τουριστικές υπηρεσίες.


Ίσως ο τάφος να υπήρχε και να χάθηκε. Ίσως υπάρχει κάπου και περιμένει έναν νέο Σλήμαν, ικανό να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τον μύθο. Όποια κι αν είναι όμως η εξέλιξη, ο Αχιλλέας αναπαύεται ειρηνικά στον νου, όλων όσων άκουσαν ποτέ γι’ αυτόν, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Όπως ακριβώς του είχε πει ο Αγαμέμνων σε εκείνη την συνάντηση στον Κάτω Κόσμο:


«Εσύ και νεκρός που είσαι, δεν έχασες το καλό σου όνομα, αλλά ένδοξη η φήμη σου θα παραμείνει για πάντα στους ανθρώπους»

Πηγή



Read more

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Τα τεκμήρια για όσους πούλησαν ή αγόρασαν αυτοκίνητο το 2017


Τι γίνεται αν το αυτοκίνητο πουλήθηκε ή τέθηκε σε ακινησία ή καταστράφηκε τελείως μέσα στο έτος 2017

Πέρυσι πούλησα το αυτοκίνητο μου. Θα γλιτώσω το τεκμήριο διαβίωσης; Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των φορολογούμενων και η απάντηση που δίνεται έχει να κάνει με τον μήνα που πουλήθηκε το αυτοκίνητο.


Αν το αυτοκίνητο πουλήθηκε ή τέθηκε σε ακινησία ή καταστράφηκε τελείως μέσα στο έτος 2017, από την ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο διαβίωσης) που αντιστοιχεί σ' αυτό λαμβάνονται υπόψη τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της κυριότητας ή της κατοχής ή της κυκλοφορίας του. Για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.300 κ. εκατ. ηλικίας 4 ετών πουλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Στην περίπτωση αυτή το τεκμήριο που θα ληφθεί υπόψη αντιστοιχεί στους 8 μήνες που το είχε στην κατοχή του ο φορολογούμενος. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το τεκμήριο για το Ι.Χ. ανέρχεται σε 4.600 ευρώ. Επειδή όμως ο φορολογούμενος το είχε στην κατοχή του 8 μήνες τότε περιορίζεται στα 3.067 ευρώ.


Διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε μέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά του αυτοκινήτου.


Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να προβληματίζονται.


Το ποσό που προκύπτει από αυτόν τον υπολογισμό, συμπληρώνεται από την υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Ωστόσο για την απόδειξη της ακινησίας ο φορολογούμενος πρέπει μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτους να υποβάλλει αν κληθεί για έλεγχο και σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Όσον αφορά επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 4 Μαρτίου 2004, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το τεκμήριο διαβίωσης, οφείλουν να προβούν σε διαγραφή αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία (προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης καταστροφής, διάλυσης ή αχρήστευσης).


Σημειώστε ακόμα τα εξής:


Το τεκμήριο διαβίωσης που προκύπτει με βάση το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο ή το αυτοκίνητο μεικτής χρήσης ή το αυτοκίνητο τύπου JEEP, του οποίου κύριος ή κάτοχος είναι ανήλικο παιδί, υπολογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα ή, αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, του άλλου γονέα, και κατά συνέπεια η υπόψη δαπάνη πρέπει να αναγράφεται στους κωδικούς 851-858, κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος (ο σύζυγος ή η σύζυγος) έχει ατομική επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της επιβατικά ή μικτής χρήσης αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, για τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη όλα αυτά τα αυτοκίνητα της ατομικής επιχείρησης.


Read more

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αυτά είναι τα νέα καλαμάκια που αντικαθιστούν τα πλαστικά


Κυκλοφορούν ήδη στην Αθήνα 

Τα πλαστικά καλαμάκια αποσύρονται σταδιακά από την αγορά και τη θέση τους παίρνουν άλλα ανακυκλώσιμα που δεν μολύνουν το περιβάλλον.


Πρόκειται για καλαμάκια χάρτινα, και συγκεκριμένα από πεπιεσμένο χαρτί.


Σημειώνεται πως η Σίκινος έγινε το πρώτο ελληνικό νησί που είπε «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια.


Δείτε τα νέα καλαμάκια, όπως τα αποτύπωσε ο φακός της Eurokinissi:







Read more

Εννέα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια


Οι πιο δραστικές και όμορφες επιλογές για τη βεράντα ή τον κήπο


Ήξερες ότι υπάρχουν φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες; Οι καλοκαιρινές μέρες πλησιάζουν και μαζί με την χαλάρωση στη βεράντα ή στον κήπο ήρθαν και οι «ενοχλητικές» επισκέψεις.


Αντί να σπαταλάς τα χρήματα και το χρόνο σου σε προϊόντα του εμπορίου, μάθε πώς μπορείς να διώξεις τα κουνούπια με τον πιο φυσικό τρόπο.


Αν βαρέθηκες τις αναποτελεσματικές μεθόδους εξόντωσης των κουνουπιών, βρέθηκε η λύση που θα σε σώσει από την ενοχλητική παρουσία τους, ομορφαίνοντας παράλληλα τον προσωπικό σου χώρο.


Ορισμένα θαυματουργά φυτά θα αναλάβουν να τα εξαφανίσουν αλλά και να δώσουν μία ωραία αισθητική στον κήπο και την βεράντα σου. Το Douleutaras.gr μάς προτείνει τις πιο δραστικές και όμορφες επιλογές για να εξαφανίσεις τα κουνούπια.


Δυόσμος ή μέντα


Δείτε  τα  υπόλοιπα  ΕΔΩ


Read more

Απίστευτο αυτό που συνέβη στα Γιάννενα: Έριξε χιόνι – Βγήκαν τα εκχιονιστικά


Μπορεί ο Ιούνιος να είναι μία μέρα μακριά, αλλά στα Γιάννενα τα εκχιονιστικά μηχανήματα λειτουργούν ακόμη.


Αιτία αυτή την φορά ήταν η σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία σημειώθηκε χτες το απόγευμα.


Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως στην Ιόνια Οδό, καθώς εκεί το χαλάζι έπεφτε με ένταση επί μία ώρα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν πολλά αυτοκίνητα που περνούσαν από το σημείο.


Σύμφωνα με το epiruspost.gr, το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο και μέσα σε λίγα λεπτά το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα της Ιόνιας είχε γίνει κάτασπρο.


Οι αρμόδιοι πάντως κινητοποιήθηκαν άμεσα και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρέθηκαν γρήγορα στο σημείο για να απομακρύνουν το χαλάζι.


Να σημειωθεί πως αρκετή ώρα μετά το χαλάζι παρέμενε δίπλα από το οδόστρωμα, ενώ πολλά σημεία της περιοχής ήταν κατάλευκα.

Πηγή- Φωτογραφίες:epiruspost.gr



Read more

Μεγάλες ανατροπές στη βενζίνη - Δείτε τί αλλάζει στην Ελλάδα από το 2019


Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την υποχρεωτική ανάμειξη βιοαιθανόλης στη βενζίνη αρχής γενομένης από το 2019 σε ποσοστό 1%.


Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η υποχρέωση ανάμειξης της βενζίνης με βιοκαύσιμα και ειδικότερα με αυτούσια βιοαιθανόλη ή με βιοαιθέρες που παράγονται από αλκοόλες βιολογικής προέλευσης, με έναρξη το 2019 και πρόβλεψη για αύξηση της εν λόγω υποχρέωσης.


Η θέσπιση της υποχρέωσης αυτής, επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, έχει στόχο την περαιτέρω προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της αύξησης συμμετοχής των βιοκαυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής σχετικά με τον υποχρεωτικό στόχο περί μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 10% το 2020 και τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Να σημειωθεί ότι όλα τα αυτοκίνητα μπορούν να κάψουν χωρίς πρόβλημα αμόλυβδη βενζίνη, που περιέχει βιοαιθανόλη σε ποσοστό έως 5%, ενώ περίπου το 90% των Ι.Χ. ανταποκρίνεται άριστα ακόμη και όταν αυξηθεί το ποσοστό της αιθανόλης στο 10%.



Σε πολλά σύγχρονα μοντέλα με καταλύτη είναι δυνατή η χρήση καυσίμου με 75% βενζίνη και 25% αιθανόλη, καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη ρύθμιση της ανάφλεξης ο αισθητήρας λάμδα. Αν νοθευτεί πάντως η βενζίνη με υψηλότερο ποσοστό αιθανόλης ή δεν διαθέτει ο κινητήρας ανάλογες προδιαγραφές, τότε θα αρχίσει να λειτουργεί ακανόνιστα αι ενδεχομένως να πάθουν μεγάλη βλάβη το καπάκι, τα έμβολα, οι βαλβίδες, η αντλία και τα σωληνάκια βενζίνης. 

Read more

Reuters: Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για συμφωνία στο χρέος από το ΔΝΤ


Οι θεσμοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα για την πρόταση που έχουν καταθέσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιόπιστα της χώρας, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Αυτό αναφέρει  δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.


Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης του Καναδά με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G7), τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο.


«Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην διάσωση.


Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ΔΝΤ έλαβε μέρος στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρίτο έως ότου η ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.


Πολλές χώρες της ερωζώνης, ειδικά οι υπέρμαχοι της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, θέλουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και αντ’ αυτού υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα κρατήσει για πολλά χρόνια τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου ελάφρυνση.

Read more

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία ελληνοκαναδού επιχειρηματία


Ο Μάθιου Στάικος, με διευθυντική θέση στην BlackBerry, και ιδρυτής υπερ-επιτυχημένων εταιρειών, έπεσε νεκρός από τρεις σφαίρες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Γιόρκβιλ του Τορόντο. Ηταν μόλις 37 ετών. Συντετριμμένος για το χαμό του ο έλληνας πρέσβης στον Καναδά

 Σαν βόμβα έπεσε στον χώρο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας η είδηση της δολοφονίας του Μάθιου Στάικου στο Τορόντο την περασμένη Δευτέρα.


Ο άλλοτε διευθυντής Τεχνολογιών WEB της BlackBerry και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Vleepo έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστου στην περιοχή Γιόρκβιλ του Τορόντο στις 23.30.


Ο θάνατος του 37χρονου ελληνοκαναδού επιχειρηματία ήταν ακαριαίος. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, δέχθηκε τρεις σφαίρες.



Δράστης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να είναι ένας μαύρος άνδρας μεσαίου ύψους και διάπλασης, ο οποίος έφυγε από το σημείο του φόνου με μία ασημένια ή γκρι τετράθυρη Μερσέντες.

Ο Μάθιου Στάικος, επιφανής και άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας στον Καναδά, ήταν απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών σε κινητά Torch Mobile, η οποία εξι χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από την εταιρία Research In Motion (RIM), κατασκευάστρια των συσκευών BlackBerry.



Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Μάθιου Στάικος κατάφερε να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας και να γίνεει τεχνικός Διευθυντής Τεχνολογιών WEB, υπεύθυνος για τη δημιουργία των προγραμμάτων περιήγησης web καθώς και άλλων τεχνολογιών web στα προϊόντα της BlackBerry. Το 2014 έφυγε από την Blackberry και λίγους μήνες αργότερα τον ακολούθησε και ο αδερφός του.


Ο Μάθιου Στάικος δεν πήγε ποτέ σε ελληνικό σχολείο. Εντούτοις πάντα επιδίωκε να κρατά επαφή με τις ρίζες του στην Ελλάδα και να μάθει ελληνικά. Την Ελλάδα την είχε επισκεφθεί αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Εμεινε περίπου ένα χρόνο προτού ξαναφύγει για τον Καναδά.


Συντετριμμένος από την είδηση της δολοφονίας του Στάικου, ο έλληνας πρέσβης στον Καναδά, Δημήτριος Αζεμόπουλος ανήρτησε συλλυπητήριο μήνυμα στο Facebook: «Ήταν ένας εξέχων Έλληνας και ένας επιτυχημένος Καναδός πολίτης. Μας έκανε όλους υπερήφανους με την απεριόριστη αγάπη του για την Ελλάδα και τα μεγάλα του επιτεύγματα στον Καναδά… τον γνώρισα στα πρώτα του βήματα, στην προσπάθειά του να πετύχει. Αμέσως συνειδητοποίησα ότι θα τα καταφέρει. Όμως ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μας άφηνε τόσο γρήγορα, τόσο άδικα, τόσο βίαια».


Read more

Μιζέρια άνθρωπέ μου... ότι χειρότερο


Ξέρεις άνθρωπέ μου, η παλέτα της ζωής έχει χρώματα πολλά. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Μην είσαι ή του ύψους, ή του βάθους, σε καλό δε θα σου βγει. Σημαντική αρετή η ισορροπία και η λειτουργικότητά της στη ζωή μας, ανεκτίμητη. Όχι, όχι, όχι. Δεν είναι ούτε όλα γκρι.


Σε μια κοινωνία ουτοπία πως ζούμε δεν το λες, όμως αυτό συνεπάγεται με κλάμα, οδυρμό και μεγατόνους αρνητικής ενέργειας, χωρίς υποψία χαμόγελου, ή έστω υπόνοια θετικισμού; Σε παρακαλώ, μην πεις ναι. Υποτιμάς τον εαυτό σου.


Μήπως βολεύτηκες λίγο στην όλη κατάσταση που κατά τα άλλα απεχθάνεσαι –άλλωστε φροντίζεις διαρκώς να το υπερτονίζεις!- και ξέχασες την ανθρώπινη ιδιότητά σου, μα και όλες τις χαρές της ζωής; Ξέρω ξέρω, στις έκοψαν από τη ρίζα θα μου πεις… Πάλι δικαιολογίες. Βρε δεν τα ξέρω; Στο ίδιο καζάνι βράζουμε.


Όλοι λίγο πολύ τις ίδιες ευθύνες ρίχνουμε, όλοι λίγο πολύ τα ίδια ζούμε. Αυτό όμως σημαίνει πως ψυχαναγκαστικά πρέπει να ενισχύουμε την όλη μαυρίλα και το μηδενισμό της ύπαρξής μας οικειοθελώς κιόλας;


Δε νομίζω… Είμαστε εκ φύσεως τόσο εγωιστές που κυριολεκτικά απορώ με εμάς. Πως μας το κάνουμε αυτό; Πως μας αντέχουμε; Δε φτάνει που έχουμε τα ήδη υπάρχοντα «προβλήματα», προσθέτουμε κι άλλα ένα σωρό.


Γκρίνια, φάγωμα, μίρλα. Ή όχι… Κάτσε να δεις πως το λένε. Μιζέρια. Ουσιαστικό άνευ ουσίας, γένους θηλυκού. Κακοντυμένη, γερασμένη, με μάτια κομμένα σου ζητιανεύει λίγο ζωή και σε εξαπατά. Τη λυπάσαι και της δίνεις απλόχερα στιγμές σου, σου ρουφάει ενέργεια και σε μπουκώνει και εκεί που δεν το καταλαβαίνεις σε περιγελά, ενώ ήδη βρίσκεσαι σε ένα πνευματικό δεύτερο υπόγειο και κλαις τη μοίρα σου.

Σου υπενθυμίζει τις ασχήμιες, τα γκρίζα σημεία της καθημερινότητάς σου, προβλήματά σου απλά ή σύνθετα και τα διογκώνει, τα ενισχύει, πάνω σου πατά και σαν σωστή μάγισσα ξόρκια εμμονές μέσα σου γεννά και σε πλανεύει.


Άσχημο πράγμα η μιζέρια και δεν καταλήγει πουθενά. Ούτε λύσεις δίνει, ούτε σε βοηθάει. Πόσο μάλλον σκέψου τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου. Που επέλεξες να έχεις δίπλα σου δηλαδή και σε αγαπούν και αγαπάς.


Όχι, δεν είσαι και η καλύτερη παρέα όταν έχεις διαρκώς μούτρα κατεβασμένα αγκαζέ με προβοσκίδα, όχι δεν είσαι ποθητός, ή ερωτεύσιμος μιλώντας μανιακά και έντονα φανατισμένα για όλα τα κοινωνικοοικονομικά δεινά που έχουν προκληθεί, όχι δεν είσαι άνθρωπος αν όλη σου η ζωή περιστρέφεται γύρω από μια έννοια που κακώς υπάρχει στο λεξιλόγιό μας.


Αναλογίσου τα παιδιά σου, το σύντροφο, την οικογένεια σου, τους φίλους σου. Δεν αισθάνεσαι ευτυχία που έχεις αληθινές σχέσεις βράχους στη ζωή σου, που είσαι υγιής και πατάς στα πόδια σου γερά; Δε νιώθεις ευγνωμοσύνη που στο πρόσωπό σου μπορεί εύκολα να σχεδιαστεί ένα γλυκό χαμόγελο, που ένα φιλί στο μέτωπο μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα;


Αν όχι, κάνε μια βόλτα από ένα νοσοκομείο σε γενική εφημερία, νιώσε τους πράσινους γεμάτους υγρασία τοίχους μέσα σου, δες τους ορούς να στάζουν αργά και βασανιστικά και πάρε από εκεί οξυγόνο. Ίσως τότε, καταλάβεις…

Μάρη Γαργαλιάνου


Read more

Μουσικός παίζει κιθάρα για τυφλό και αυτιστικό κορίτσι – Η αντίδρασή της θα σας κάνει να δακρύσετε (video)


Ρίγη συγκίνησης εγείρει το βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστή μία 7χρονη που πάσχει από αυτισμό και σοβαρά προβλήματα όρασης.


Το μικρό κορίτσι, που κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, πλησίασε ένας πλανόδιος μουσικός. Η συνέχεια είναι απόλυτα συγκινητική.


Δείτε  το  βίντεο  ΕΔΩ


Read more

Το αντικαταθλιπτικό... φρούτο που είναι και εποχής!


Τα φυσικά αντικαταθλιπτικά είναι γνωστά εδώ και αιώνες στον κόσμο, όμως ποιος θα περιμένε ότι ένα φρούτο θα είχε τόσο δυνατές αντικαθλιπτικές ουσίες και ιδιότητες που θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει βασικό όπλο καταπολέμισης της πνευματικής αυτής νόσου, που ονομάζεται κατάθλιψη;


Πρόσφατες έρευνες λοιπόν, έφεραν στο φως εκπληκτικά αποτελέσματα για ένα λατρεμένο καλοκαιρινό φρούτο, με απίστευτη γεύση και πολύ δροσερή υφή, το οποίο πιθανότατα να μη γνωρίζετε πόσο πολύ μπορεί να καλυτερεύσει τη διάθεση σας και να σας κάνει να γεμίσετε ενέργεια, αλλά και αισιοδοξία.


Ο λόγος για το σταφύλι, το οποίο όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Σύμφωνα με έρευνα από την της Ιατρική Σχολή «Icahn School of Medicine at Mount Sinai», η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», το εν λόγω φρούτο διαθέτει δυο ουσίες, οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τα συμπτώματα ακόμα και από την πιο βαριά μορφή κατάθλιψης, που μπορεί να πάσχει κάποιος.



Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα θρεπτικά συστατικά διϋδροκαφεϊκό οξύ και 3-Ο-γλυκοζίτη της μαλβιδίνης, τα οποία κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ποντίκια, που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα. 


Αντίθετα από τα καταθλιπτικά φάρμακα, που ρυθμίζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι βοηθούν τους πάσχοντες να χαλαρώσουν και να αποβάλλουν το άγχος και τις φοβίες τους, οι παραπάνω ουσίες, εκτός από αυτά, ρυθμίζουν τις διάφορες ανωμαλίες στις συνάψεις του εγκεφάλου (οι οποίες μεταδίδουν σήματα σε άλλους νευρώνες), καθώς και τη φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος, στην οποία οφείλονται πολλά από τα δυσάρεστα που βιώνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς.


Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, το σταφύλι μπορεί να μπει στην κορυφή της κατάταξης των αντικαταθλιπτικών φρούτων και να σας δώσει ακόμα περισσότερους λόγους να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.







Read more

Η συγκινητική στιγμή που ιπποπόταμοι σώζουν γκνου από τα δόντια κροκοδείλων


Η αλληλεγγύη στο βασίλειο των ζώων


Η φύση δεν σταματά να μας εκπλήσσει και τώρα είναι η αλληλεγγύη αυτή που μπαίνει στο στόχαστρο του ζωικού βασιλείου.


Όπως αποκαλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βιντεάκι που ξεπήδησε από τη Νότια Αφρική, όταν ένα γκνου πέφτει θύμα επίθεσης κροκοδείλων. Και ενώ όλα θα τέλειωναν κανονικά εκεί για το ζώο, οι ιπποπόταμοι που παρατηρούσαν είπαν να επέμβουν, σώζοντας την παρτίδα της ζωής του γκνου.



Το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια λιμνούλα δίπλα στο φράγμα Gezanftombi της Νότιας Αφρικής και συνελήφθη από το προσωπικό του Chasin' Africa Safaris. Το οποίο είπε πως παρά τη διαβόητη φήμη των κροκοδείλων, οι ιπποπόταμοι είναι απείρως πιο επικίνδυνοι για τον άνθρωπο…





πηγη 
Read more

Απίστευτη αλλαγή στα διπλώματα οδήγησης


Αλλάζουν όλα, όπως είχε γνωστό εδώ και καιρό, στη διαδικασία των εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης Πλέον ο υποψήφιος οδηγός θα βρίσκεται μόνος του μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα, με το οποίο θα δώσει εξετάσεις, αφού δεν θα παρίσταται ο εκπαιδευτής κατά τη διενέργεια δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψηφίων οδηγών. Μάλιστα η εξέταση θα βιντεοσκοπείται.


Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στόχος είναι να παταχθεί το «φακελάκι» προς τους εξεταστές. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο.


Βιντεοκάμερα στην καμπίνα του ΙΧ


Από τον χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.


Από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.



Από το εξωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζεται το οδικό δίκτυο που κινείται το εκπαιδευτικό όχημα.


Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον εξεταστή μη ενεργοποίηση της καταγραφής υλικού με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων σε οποιαδήποτε στάδιο της θεωρητικής εξέτασης ή της εξέτασης δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, η εξέταση των υποψηφίων οδηγών και οδηγών δεν άρχεται μέχρι την ενεργοποίησή τους.


Η περίπτωση διενέργειας εξέτασης χωρίς τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων συνιστά δημιουργία εμποδίων στην άσκηση της εποπτείας και του ελέγχου και κατατάσσεται στις πολύ σοβαρές παραβάσεις, επισύρει στους εμπλεκόμενους, πλην του αξιολογητή, τις διοικητικές κυρώσεις της παρ. 6 του άρθρου 8 του παρόντος.


Εξετάσεις σε ειδικές πίστες


Οι ειδικές δοκιμασίες της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα. Οι ειδικές δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες, πραγματοποιούνται από τον υποψήφιο χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή και του εξεταστή εντός ή επί του εκπαιδευτικού οχήματος.


Οι παραπάνω ειδικές δοκιμασίες δύνανται να διενεργούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής των δεδομένων της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς και αυτόματης εξαγωγής του αποτελέσματος.


Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του πρότυπου ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς. Μέχρι τη δημιουργία ενιαίων ειδικά διαμορφωμένων χώρων διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης, οι ειδικές δοκιμασίες των δίκυκλων συνεχίζουν να διεξάγονται στους υφιστάμενους χώρους.





Read more

H νέα μόδα προστάζει… κοσμήματα στα μάτια


Μια καινούρια τάση παλεύει να καθιερωθεί

Σε έναν κόσμο που έχει δει προφανώς τα πάντα κάτι νέο έρχεται τα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.


Εμφυτεύματα από πλατίνα κατευθείαν μέσα στον οφθαλμό δηλαδή!


Η επέμβαση κρατά μάλιστα μόλις πέντε λεπτά, μας λένε πως είναι ολότελα ανώδυνη και παρέχεται ήδη από οφθαλμίατρο της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να κοτσάρει ένα κόσμημα μέσα στο μάτι.


Το «SafeSight», όπως το λέει, είναι ένα κόσμημα καμωμένο από πλατίνα, κι έτσι έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε σχέση με άλλα μέταλλα. Υπεύθυνος για όλα αυτά είναι ο δρ Emil Chynn, οφθαλμίατρος του Μανχάταν, που μας λέει πως το μάτι επανέρχεται στα κανονικά του μέσα σε 3 ημέρες και σύντομα δεν καταλαβαίνεις καν πως υπάρχει κάτι στον οφθαλμό σου.



Ο Chynn δήλωσε μάλιστα στη «Mirror» πως στην Ευρώπη κάτι τέτοιο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, έχοντας ξεκινήσει από την Ολλανδία εδώ μια δεκαετία, ενώ στις ΗΠΑ μόλις ξεπήδησε η μόδα. Μια μόδα 2.500 ευρώ φυσικά…


Read more

Νέο σκίτσο από τον Αρκά -Καρφώνει υπουργούς για τα ταξίδια τους


Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε τα ταξίδια των υπουργών ο Αρκάς με αφορμή την παρουσία του Πάνου Καμμένου στο Μονακό για το Γκραν Πρι της Formula 1 της περασμένης Κυριακής.


Ο πρωταγωνιστής του σκίτσου που δημοσιεύτηκε στο Facebook σχολιάζει χαρακτηριστικά:


«Οι υπουργοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα ταξίδια τους… Μπορεί κατά λάθος να ξοδέψουν δικά τους λεφτά!».





Read more

Τι να βάλεις αντί για σίτες στα παράθυρα για να κρατήσεις τα έντομα έξω από το σπίτι


Ζεστός καιρός σημαίνει ανοιχτά παράθυρα και κουρτίνες για να... μπει φως και καθαρός αέρας στο σπίτι. 


Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ενοχλητικά μικροπροβλήματα. Δηλαδή απρόσκλητους επισκέπτες.


Ζωύφια, μύγες, κουνούπια αλλά και μεγαλύτερα έντομα, μπορεί το καλοκαίρι να γίνουν συγκάτοικοί σου αν (και εσύ) ζεις σε σπίτι χωρίς σίτες. 


Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και έχουν γίνει εφιάλτης. Η λύση έρχεται από το παρελθόν, και συγκεκριμένα από τα σεντούκια της γιαγιάς. 


Εκεί μέσα κρύβεται ένα πολύ πρακτικό, πανέμορφο και vintage διαμαντάκι που θα μας λύσει τα χέρια Πρόκειται για την αγαπημένη της γιαγιάς. Την δαντέλα και την εκπληκτική χρησιμότητά της.


Η δαντέλα είναι το κατάλληλο μέσο για να αφήνουμε το φως να μπει μέσα στο σπίτι ενώ κρατάει τα έντομα έξω.


Αντί να χρησιμοποιείς τις άσχημες και κακόγουστες πλαστικές σίτες για τα κουνούπια και τα άλλα ζωύφια, μπορείς να βάλεις δαντέλα στα παράθυρα.



Όχι μόνο κρατούν τα ζουζούνια μακριά από σένα και τον χώρο σου, αλλά είναι και πολύ ωραία vintage διακόσμηση.


Απλώς βάλε στο πλαίσιο του παραθύρου ένα κομμάτι δαντέλας και κόλλησέ το καλά γύρω-γύρω.


Ακόμη, σου δίνει την ιδιωτικότητα που χρειάζεσαι. Μιας και θα έχεις ανοιχτά παράθυρα και κουρτίνες, σε προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων! Το φως και ο αέρας μπαίνουν, αλλά δεν σε βλέπει κανείς.


Επίσης, μπορείς να το κολλήσεις στο τζάμι και θα το έχεις όλο το χρόνο για διακόσμηση και ιδιωτικότητα.


Αν δεν σου αρέσει η δαντέλα, οποιοδήποτε ύφασμα που είναι λεπτό σαν γάζα κάνει.


Φτιάξτο και θα το λατρέψεις!





Read more

Με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να κατακτήσετε την επιτυχία στην παγκόσμια αγορά


Επιχειρώντας στο δρόμο του διαδικτύου και αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι Έλληνες παραγωγοί/επιχειρηματίες, μπορούν να πετύχουν... θαύματα, πολλαπλασιάζοντας τις πωλήσεις τους, «αρκεί να γίνουν μέρος της διαδικτυωμένης κοινωνίας, να αλληλεπιδρούν και να δια...δρουν μαζί της επί ίσοις όροις και κυρίως, με αυστηρό επαγγελματισμό και ακούγοντας προσεκτικά τους ενδυνάμει καταναλωτές τους», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Exoha Solutions, Χάρης Σπυρόπουλος, εξωτερικός συνεργάτης του Perrotis College, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.


Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν αυξηθεί δραματικά και οι Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες, προκειμένου να «βγουν από την απομόνωση και να έχουν ευκαιρίες για επιτυχή διείσδυση στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη δραστηριότητά του μέσω του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με σοβαρές επενδύσεις στο Μάρκετινγκ, καθώς ναι, να αποτινάξουν την αντίληψη ότι θα πετύχουν εύκολη καθιέρωση του εμπορικού τους σήματος, απλά και μόνο με την υψηλή ποιότητα του προϊόντος, όσο μοναδικό και να είναι, και την τοποθέτηση του σε καταστήματα και αλυσίδες του εξωτερικού".


Οπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή η παραδοσιακή αντίληψη, που ακόμη και εν έτει 2018 έχουν πολλοί Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες «σημαίνει δυσκολία πρόσβασης, καθώς δεν έχουν συνεχή πληροφόρηση από τους καταναλωτές ή τα στελέχη με τα οποία συνεργάζονται και, εξαρτώνται διαρκώς από τον διανομέα που έχουν επιλέξει προκειμένου να τους παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για βελτίωση του προϊόντος τους και πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερο, κυρίως σε χρήμα, από τη στιγμή που θα έχουν εισέλθει στο κατάστημα, σε πρόσθετες προωθητικές ενέργειες, ώστε να περάσουν το μήνυμά τους στον τελικό καταναλωτή». Ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι «το υψηλό επίπεδο ποιότητας που παρέχουν οι έλληνες παραγωγοί είναι απλά η αναγκαία αφετηρία, προορισμός η ικανοποίηση του καταναλωτή και - όπου είναι δυνατόν - η ενεργή συμμετοχή του στην επιτυχία του προιόντος μέσω ενεργοποίησης του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όσο και αν παραδοσιακές κινήσεις βοηθούν, όπως η παροχή συνταγών και ορισμένες προσφορές, είναι απολύτως αναγκαίο να καταβάλλουμε σοβαρή προσπάθεια να κατανοήσουμε σε βάθος την κουλτούρα των καταναλωτών και να εντάξουμε αρμονικά το προιόν μας στην καθημερινότητα τους».


Οι αγορές που στοχεύει ο Έλληνας παραγωγός & επιχειρηματίας, σύμφωνα μετον κ. Σπυρόπουλο, «δεν μπορούν να είναι εξορισμού τα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ και έτσι πηγαίνει κατά ανάγκη σε μικρά ντελικατέσεν, που όμως συχνά δημιουργούν επιπρόσθετο κόστος για τον καταναλωτή και έτσι αποτρέπουν τις μεγάλες πωλήσεις σε βάθος χρόνου». Διευκρίνισε ότι εάν «πρόκειται ένας καταναλωτής να βρει το προϊόν ενός Έλληνα παραγωγού/επιχειρηματία σε ένα ντελικατέσεν μόνο σε μια περιοχή τουΛονδίνου, αυτό αυτόματα συνάδει σε επιπρόσθετο κόστος τέσσερις με έξι λίρες στα μεταφορικά του, συμπεριλαμβανομένης της πολύωρης μετάβασής του που για τον ίδιο σημαίνει και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η όλη διαδικασία δεν ευνοεί τον Έλληνα παραγωγό και επιχειρηματία, όσο ξεχωριστό, ευεργετικό ή καινοτόμο και μοναδικό είναι το προϊόν τους». Επιπλέον, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μπορεί το ντελικατέσεν που πουλά το προϊόν να μην είναι εγκατεστημένο σε περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι οι εν δυνάμει πελάτες ενός επιχειρηματία. «Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επιχειρηματίας μπορεί να εντοπίσει όχι μόνο τις περιοχές σε μια χώρα, αλλά και τις οδούς, όπου συγκεντρώνονται οι εν δυνάμει πελάτες του, βάσει των ενδιαφερόντων τους», υπογράμμισε.


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο Έλληνας παραγωγός/επιχειρηματίας πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή ότι «αλλιώς προσεγγίζουμε μια αναδυόμενη αγορά όπως η Κίνα που έχει δικά της site, κουλτούρα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφορετικά την Ιαπωνία και αλλιώς την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη». Τόνισε δε, ότι «όσο μικρές ή φτωχές και αν ακούγονται κάποιες χώρες ή περιοχές τους, υπάρχει πάντα μια αγορά που είναι πολλαπλάσια της ελληνικής. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, το 20% τον πολιτών έχει αγοραστική δύναμη πάνω από 20.000 δολάρια, ποσοστό που όμως αντιστοιχεί σε 8 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερο πλούτο από αυτόν που έχουμε εδώ εμείς, ύστερα από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης».


Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά Brands σε παγκόσμια κλίμακα, επιτυγχάνουν διεθνώς, στρεφόμενα απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργώντας ένα δικό τους κοινό, αφού «η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας επιτρέπει να στοχεύουμε απευθείας στον καταναλωτή». Κατά τον ίδιο, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ο παραγωγός χειρίζεται απευθείας το προϊόν του, επιβλέποντας ο ίδιος όλη τη διαδικασία, από την αρχή, μέχρι την τελική παράδοσή του. Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες, να απευθύνονται σε ειδικά Logistic center στο εξωτερικό, που ήδη τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και εμπιστοσύνης στους καταναλωτές που θέλουν να προσεγγίσουν, ή ακόμη και σε μεγαλύτερα καταστήματα, διασφαλίζοντας έτσι αυτόματα την αξιοπιστία του προϊόντος και της συναλλαγής.


«Προσεγγίζω ακριβώς το κοινό που με ενδιαφέρει, βάσει εισοδήματος, ηλικίας και κατοικίας. Δημιουργώ μια βάση που μπορούν να δουν το προϊόν μου. Μιλώ με τους σωστούς ανθρώπους, τους bloggers, για να δημοσιεύσουν την ιστορία μου για το προϊόν που παράγω. Φροντίζω ποιότητα, συνέπεια και επαγγελματισμό να μην δεχθούν καμία έκπτωση εκ μέρους μου. Διατηρώ επαφή με τον καταναλωτή μου, τον ακούω προσεκτικά, ανταποκρίνομαι άμεσα στα αιτήματα και χρησιμοποιώ όποια παράπονά του για να βελτιώσω τις επιχειρηματικές μου διαδικασίες. Απευθύνομαι εγώ σε αυτόν, μόνο όταν έχω κάτι πραγματικά να του πω», επισήμανε.


Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που γνωστές μηχανές αναζήτησης ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απίστευτη δυναμική του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας παράλληλα όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόδοση. Σημαντικά δημοφιλείς ιστοσελίδες, βασίζονται πάνω στις απόψεις και τη γνώση των επισκεπτών τους. Η μεγάλη επισκεψιμότητα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών και ιδεών, από τους ίδιους τους χρήστες προς τους επόμενους. Υπάρχουν δε και επιχειρήσεις, που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες τους και τους αφήνουν να επιλέξουν ποια θα είναι τα πρότζεκτ που θα χορηγήσουν. Υπενθυμίζεται επίσης ένα πρότζεκτ που είχε οργανώσειη NASA το 2000. Δημιουργώντας το Clickworkers, μια σελίδα όπου οι επισκέπτες της μπορούσαν να ενημερωθούν για το πώς θα ξεχωρίζουν τους κρατήρες του Αρη, ο αμερικανικός οργανισμός ζήτησε τη βοήθεια κάθε εθελοντή, ώστε να χαρτογραφηθεί η επιφάνεια του πλανήτη. Η ιδέα του αμερικανικού οργανισμού στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η συμμετοχή, παρ' όλο που δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο,ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα βοήθησαν στη χαρτογράφηση του Αρη και το έκαναν με εξαιρετική ακρίβεια.Υπολογίζεται δε, πως η μεγάλη συμμετοχή, οδήγησε σε αποτελέσματα που ακόμα και η καλύτερη γεωλογική ομάδα θα δυσκολευόταν να δώσει.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι Έλληνες μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «το 90% των ανθρώπων νομίζει ότι μπορεί να το κάνει και το 10% μπορεί πραγματικά να το κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι το 90% νομίζει ότι ανήκει στο 10%. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια μακρά διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Πρέπει να την προσεγγίσουμε από την αρχή, να είμαστε επαγγελματίες και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση σε χρόνο και κόστος. Πραγματικά, είναι απαραίτητοι οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι και απαιτούνται χρήματα και χρόνος για να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης με τους εν δυνάμει καταναλωτές».


Συνέχισε λέγοντας, ότι η διαδικασία πρέπει να είναι προδιαγεγραμμένη και σχεδιασμένη από την «πρώτη επαφή με το Brand μας, μέχρι τον τρόπο που θα το παραλάβει ο καταναλωτής, θα το αποσυσκευάσει και θα χρησιμοποιήσει ακόμη και τη συσκευασία που θα τοποθετηθεί το προϊόν. Ολο αυτό πρέπει να είναι λυμένο, ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι όλοι απευθύνονται στην ίδια, παγκόσμια αγορά.Τίποτα δεν θα περπατήσει μόνο του εάν δεν μείνουμε πιστοί στη διαδικασία. Απαιτείται υπομονή, συνέπεια,επαγγελματισμός και επένδυση». Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν υστερεί, «υστερούν δραματικά οι δομές του κράτους και μερικές αντιλήψεις, όταν θεωρούμε ότι κάτι είναι εύκολο ενώ δεν είναι και δεν είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές επιτυχίας, ούτε εύκολα και πιασάρικα συνθήματα και ατάκες, για την οποιαδήποτε επιτυχία πρέπει από πίσω να υπάρχει πολύ μελέτη, δουλειά και γνώση. Χωρίς αυτά και ένα ελάχιστο κεφάλαιο, αλλά και περισσή δουλειά, κανείς δεν θα βρει το δρόμο της επιτυχίας». Μεταξύ άλλων βέβαια, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «συνήθως οι Έλληνες κολλάνε στις κακές διαδικασίες και διεργασίες που οι ίδιοι βάζουν μεταξύ τους. Έτσι, ενώ έχουν την ιδέα και είναι ευρηματικοί δεν πετυχαίνουν στην παγκόσμια αγορά,γιατί δεν προχωρούν στην πράξη. Θέλετε πελάτες, στοχεύεστε σε αυτούς που έχουν αγοραστική δύναμη και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τους βρείτε. Πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι ζητάτε και να το βρείτε. Μόνο όσοι δεν αρνούνται την αλλαγή προχωρούν».


Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέσω του Perrotis College, αλλά και άλλων τμημάτων «κάνει μια τρομερή προσπάθεια να αναπτύξει καινοτομίες στη γεωργία και σε άλλους τομείς και ακόμη περισσότερο να συγκεράσει τη γεωργία με τεχνολογίες αιχμής σε διάφορα πεδία» με αξιοσημείωτη επιτυχία. Τονίζεται ότι τη θέση του για την αξιοποίηση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης από τους Έλληνες παραγωγούς/επιχειρηματίες, ανέπτυξε ο κ. Σπυρόπουλος στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά, που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου