Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σε έκρυθμη κατάσταση η Τουρκία


Η τουρκική αστυνομία έχει σχηματίσει κλοιό γύρω από το κτίριο, μετά την εισβολή της οργάνωσης DHKP-C.


ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Ο κίνδυνος μετεξέλιξης της Τουρκίας σε αστυνομικό κράτος, με βασικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν με τον διογκούμενο αυταρχισμό του, προκαλεί αντιδράσεις και επιτείνει την κοινωνική πόλωση.
Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, η χθεσινή ομηρία που κατέληξε στον θάνατο του εισαγγελέα που ερευνούσε τη δολοφονία του 15χρονου από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η αύξηση τρομοκρατικών ενεργειών, είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι η κατάπνιξη των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα πολλαπλασιάζει και ριζοσπαστικοποιεί τους θυλάκους αντίστασης.
Η συγκλονιστική φωτογραφία του εισαγγελέα με το πιστόλι στον κρόταφο που κυκλοφόρησε χθες συμβολίζει μια χώρα σε έκρυθμη κατάσταση, σε πολιτική και θεσμική κρίση, μόλις δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή παρέλυε η χώρα από εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, που προκάλεσε χάος στις συγκοινωνίες πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες για το μπλακ άουτ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και διευκρίνισε πως η πιθανότερη αιτία είναι προβλήματα με τις γραμμές μετάδοσης.
Επί ένα και πλέον μήνα οι βουλευτές έπαιζαν ξύλο μέσα στην Εθνοσυνέλευση με αφορμή το νομοσχέδιο που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας. Τελικά μια συντετμημένη εκδοχή του αμφιλεγόμενου νόμου υπερψηφίστηκε και αναμένει την τελική υπογραφή του Ερντογάν. Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, η αστυνομία θα μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και να συλλαμβάνει επί 48 ώρες υπόπτους χωρίς προηγούμενη δικαστική διαταγή, καθώς και να χρησιμοποιεί όπλα κατά διαδηλωτών εξοπλισμένων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή άλλα «δυνάμει επικίνδυνα όπλα», μια γενικόλογη περιγραφή που θα μπορούσε να περιλαμβάνει από βεγγαλικά μέχρι μια απλή σφεντόνα.
Η καθημερινή ειδησεογραφία από τη γειτονική χώρα δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς από το αποτέλεσμα της προσεχούς βουλευτικής αναμέτρησης θα κριθεί αν το κόμμα του Ερντογάν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες και να τον καταστήσει έναν οθωμανικού τύπου ανώτατο άρχοντα. Επιπλέον, σοβαρούς τριγμούς μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησής του προκαλούν το κουρδικό ζήτημα και η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί στον τομέα των διαπραγματεύσεων.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το δύσκολο κάδρο παίζει ασφαλώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς από 4% στο πρώτο τετράμηνο του 2014 κατέληξε τελικά στο 2,9% για ολόκληρη την περσινή χρονιά, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2013.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου