Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ποια τροφή μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το κόκκινο κρέας;


Τα φασόλια, αν και αποτελούν βασικό τρόφιμο στη μεσογειακή πυραμίδα, παραμένουν παρεξηγημένα και ελαφρώς παραγκωνισμένα στη διατροφή του σύγχρονου Έλληνα.


Όπως αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημήτρης Πέτσιος, τα φασόλια θα πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα (όπως και όλα τα όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα απαραιτήτως). Μπορούν δε με έξυπνες κινήσεις να αντικαταστήσουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος, διότι αποτελούν:


Πηγή πρωτεϊνών:Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που δεν απορροφώνται εύκολα. Λόγω έλλειψης της μεθειονίνης (αμινοξύ) οι πρωτεΐνες αυτές θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που αλλάζει όταν προσθέσουμε στο πιάτο δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, πλιγούρι κ.τ.λ) πλούσια σε μεθειονίνη, οπότε και παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορούμε έτσι να αντικαταστήσουμε το κρέας, π.χ. στη νηστεία, συστήνει ο κ

. Πέτσιος.Πηγή σιδήρου: Το σίδηρο που θα λαμβάναμε από το κόκκινο κρέας, μπορούμε να τον πάρουμε από τα όσπρια αυτά. Το 30% περίπου των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο καλύπτεται από 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, που όμως μόλις το 3-8% απορροφάται, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, λέει ο κ. Πέτσιος. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C που βρίσκεται π.χ. στο λεμόνι και την τομάτα και το β-καροτένιο από το καρότο, αυξάνουν την απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα του φυτικού (μη αιμικού) σιδήρου. Έτσι λοιπόν, προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι στο πιάτο με τα φασόλια σας και μαγειρεύοντας τη φασολάδα με τομάτα και κομμένο καρότο αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα του σιδήρου που θα εκλάβετε από το γεύμα σας (μέχρι και 3-4 φορές παραπάνω).Πηγή φυτικών ινών:Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες καθημερινά για τον οργανισμό μας και τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή αυτών. Βοηθούν έτσι στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση τόσο του σακχάρου, όσο και των λιπιδίων στο αίμα. Οι διάφοροι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη) που εμπεριέχουν, αποτελούν υπόστρωμα των «καλών» βακτηρίων του εντέρου, διατηρώντας έτσι τη μικροβιακή ισορροπία σε αυτό. Ακόμα, όπως και για τα περισσότερα όσπρια, η τακτική κατανάλωση φασολιών σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών: Τέλος, αναφέρει ο κ. Πέτσιος, τα φασόλια εμπεριέχουν ασβέστιο και βιταμίνη Κ. Αποτελούν ταυτόχρονα ιδανική πηγή φολικού οξέος (καρδιαγγειακό σύστημα, φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία νευρικού συστήματος κ.ά) και γι’ αυτό συστήνονται ανεπιφύλακτα σε παιδιά και εγκύους. Παράλληλα προσφέρουν ποικίλα αντιοξειδωτικά συστατικά (φλαβονοειδή) που βρίσκονται κυρίως στην εξωτερική τους επιφάνεια και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.


Τι να μαγειρέψω σήμερα;


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε, αντί να υποκύψετε στην εύκολη λύση του ψητού, πειραματιστείτε με τα παραπάνω και δημιουργείστε ένα άκρως θρεπτικό και υγιεινό -και γιατί όχι- γευστικό πιάτο με βασικό συστατικό τα παραδοσιακά, στη μεσογειακή διατροφή, φασόλια, καταλήγει ο Πέτσιος.

Πηγή 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου