Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Μέτρα-φωτιά με αντάλλαγμα το χρέοςΣε «ράλι» διαπραγματεύσεων επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συμφωνία για απομείωση του χρέους κατά 65 δισεκατομμύρια ευρώ

Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να υλοποιήσει επιπρόσθετα μέτρα, με 12 νομοσχέδια-φωτιά, τα οποία θα πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη Βουλή.

Παρά το «φρένο» που θέτει το Βερολίνο σε οποιαδήποτε συζήτηση για απομείωση του χρέους, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα προβλέπουν μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής.


Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ετήσιων αναγκών του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές.


Τα μέτρα για τα οποία δεσμεύονται οι εταίροι είναι όμως βραχυπρόθεσμα και αφορούν σε επιμήκυνση ως περίπου πέντε έτη. Προσθέτουν στα 40 από τα 320 δισ. του χρέους άλλα 25 δισ. του EFSF. 


Σύμφωνα με το «Έθνος», οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να υιοθετήσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου 12 μέτρα που να αφορούν στα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.


Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμες θα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.


Κυβερνητική πηγή εξέφραζε την αισιοδοξία ότι σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί στο EuroWorking Group, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου.


Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα


Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να αφορούν σε:


- Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Ο στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να μην υπάρξουν «βουνά» πληρωμών αποκλειστικά για τόκους όπως αυτά που εντοπίζονται αυτήν τη στιγμή κυρίως μετά το 2021. Ειδικά το 2021 και το 2022, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα από 17 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 8% του ΑΕΠ. Η ομαλοποίηση μπορεί να γίνει με χρονική μετάθεση των πληρωμών, ουσιαστικά με αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων.


- Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι «μπορεί να γίνει χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος». Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά με «αγορά» παλαιού και ακριβότερου χρέους με νέα δάνεια τα οποία θα δοθούν από τον ESM. Αυτή η ανταλλαγή χρέους θα φέρει μείωση επιτοκίου και κατά συνέπεια τόκων.


- Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το κυμαινόμενο κομμάτι του χρέους ξεπερνά το 70% του συνόλου, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον είναι τεράστιος, καθώς ακόμη και μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης συνεπάγεται επιβάρυνση άνω των 2,5 δις ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη σταθεροποίηση του επιτοκίου πληροφορίες φέρουν τον ESM να συζητά με τον ΟΔΔΗΧ το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά σε κομμάτι του χρέους της τάξεως των 25 δισ. ευρώ.

Δείτε Επίσης

Η Ακρόπολη με τη ματιά του Ομπάμα - Δείτε το βίντεο του Λευκού Οίκου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου