Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Τα διαφορετικά μοτίβα της γυναικείας σεξουαλικής ανταπόκρισης


Νέα έρευνα του Queen’sUniversity έδειξε ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες έχουν πιο διαφοροποιημένα μοτίβα σεξουαλικής ανταπόκρισης από αυτά που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες.

Η προηγούμενη ερεύνα σχετικά με τον γυναικείο σεξουαλικό προσανατολισμό και τα μοτίβα σεξουαλικής απόκρισης είχε επικεντρωθεί στη γενετήσια περιοχή των γυναικών, καθώς και στην υποκειμενική σεξουαλική ανταπόκριση ανάλογα με τη σεξουαλική τους ταυτότητα ως ετεροφυλόφιλες, αμφιφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες. 


Στις γυναίκες, ωστόσο, έχει βρεθεί ότι υπάρχει σημαντική ετερογένεια ως προς τη σεξουαλική έλξη από άτομα τόσο του ίδιου όσο και του άλλου φύλου, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική του ταυτότητα. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό ποσοστό ετεροφυλόφιλων γυναικών που σε κάποιες μελέτες φτάνει το 20%, αναφέρει ένα βαθμό έλξης προς τα άτομα του ίδιου φύλου.Οι ερευνητές του Queen’sUniversity διεξήγαγαν δυο μελέτες. Στην πρώτη μελέτη οι γυναίκες είδαν σύντομα βίντεο και στη δεύτερη άκουσαν ιστορίες σεξουαλικής αλληλεπίδρασης γυναικών με άνδρες ή με άλλες γυναίκες. Η ανταπόκριση των γεννητικών οργάνων μετρήθηκε με έναν κολπικό φωτοπληθυσμογράφο, μια συσκευή που δίνει ξεκάθαρη εικόνα των τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται στο τοίχωμα του κόλπου. Παράλληλα, οι συμμετέχουσες ανέφεραν τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα της σεξουαλικής τους ανταπόκρισης.


Οι μελέτες έδειξαν ότι μόνο οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες που έλκονταν κατά αποκλειστικότητα από άνδρες είχαν παρόμοια ανταπόκριση στα γεννητικά τους όργανα μετά την έκθεση τους σε σεξουαλικό ερέθισμα ανεξάρτητα από το εάν αυτό περιλάμβανε άτομο του ίδιου ή του άλλου φύλου. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες όμως που ανέφεραν ένα βαθμό έλξης από άτομα του ίδιου φύλου είχαν διαφορετικό μοτίβο σεξουαλικής ανταπόκρισης. Τα γεννητικά τους όργανα ανταποκρίνονταν περισσότερο σε ερεθίσματα που περιλάμβαναν γυναίκες.


Οι γυναίκες που έλκονταν κυρίως ή αποκλειστικά από άνδρες είχαν μοτίβα σεξουαλικής ανταπόκρισης που διέφεραν από τις αναφερόμενες σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Αντιθέτως οι γυναίκες μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού είχαν μοτίβα σεξουαλικής ανταπόκρισης παρόμοια με τις αναφερόμενες σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της σχέσης ανάμεσα στη σεξουαλική ταυτότητα, τη σεξουαλική έλξη, τη σεξουαλική διέγερση και την ανταπόκριση των γεννητικών οργάνων στα σεξουαλικά ερεθίσματα.


Πρόσφατα μια άλλη μελέτη παρερμήνευσε τα ευρήματα αυτά ισχυριζόμενη ότι η ετεροφυλοφιλία δεν υπάρχει στις γυναίκες, αφού οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ανταποκρίνονται σε σεξουαλικά ερεθίσματα που περιλαμβάνουν άτομα του ίδιου φύλου.


Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει πως η ερμηνεία αυτή δεν είναι σωστή. Η σεξουαλική ταυτότητα των γυναικών, η σεξουαλική έλξη και τα μοτίβα σεξουαλικής ανταπόκρισης δεν εναλλάσσονται το ένα με το άλλο και κατ επέκταση δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει τη σεξουαλική επιθυμία ή έλξη μιας γυναίκας από τα μοτίβα της σεξουαλικής της ανταπόκρισης.


Αντιθέτως, η μελέτη δίνει την ευκαιρία ενός πλαισίου κατανόησης της σχέσης της γυναικείας σεξουαλικής ανταπόκρισης με την εμπειρία της σεξουαλικής έλξης και επιθυμίας κι επιχειρεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα σύγχρονα μοντέλα της σεξουαλικής ανταπόκρισης.


Με αφετηρία τα ευρήματα που αναδεικνύουν ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ανταποκρίνονται στα σεξουαλικά ερεθίσματα που συμπεριλαμβάνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, οι ερευνητές θα μπορούσαν να διερευνήσουν το πώς η έκθεση στο σεξουαλικό περιεχόμενο των media, όπου οι γυναίκες αντικειμενοποιούνται και η σεξουαλική αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι συχνή, επηρεάζει τα μοτίβα της σεξουαλικής ανταπόκρισης.


Πηγή : medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Διαβάστε  ακόμα:

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από ατυχήματα τις Απόκριες

 www.andrologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου