Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εννέα εμφύλιοι στη Μέση Ανατολή που γεννούν κύματα προσφύγων



Εννέα εμφύλιοι πόλεμοι τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή συνταράσουν τη Μέση Ανατολή τη Βόρειο Αφρική και την Ασία, γι’ αυτό και εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους. Η βρετανική εφημερίδα, The Independent, υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, αναγκάζονται να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Γύρω στα 11 εκατ. κατοίκους της Συρίας έχουν εγκαταλήψει τα σπίτια τους με 4 εκατ. πρόσφυγες να αναζητούν άσυλο σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο από τη Συρία οι πρόσφυγες για το 2015 αναμένονται να φτάσουν τους 400.000 ενώ το 2016 θα αυξηθούν κατά 50.000. Ακόμη ένα βασικό στοιχείο αυτών των πολέμων είναι ότι κανένας δεν δείχνει σημάδια ότι πρόκειται να τελειώσει σύντομα. 


Γύρω στα 2,6 εκατ. Ιρακινοί έχουν αφήσει τα σπίτια τους μετά από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και ακόμη 1,5 εκατ. εξαιτίας των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν από το 2013. Παντού στη Μέση Ανατολή «κράτη καταρρέουν, αποδυναμώνονται ή δέχονται επιθέσεις. Και σε πολλά από αυτά τα μέρη, ακραίες σουνιτικές ισλαμιστικές εξεγέρσεις βρίσκονται σε άνοδο και τρομοκρατούν τους πολίτες με σκοπό να προκαλέσουν τη μαζική τους έξοδο», γράφει ο Independent. 


Οι περισσότεροι από τους Σύριους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία το 2011 και το 2012 ήλπιζαν πως ο πόλεμος στη Συρία θα τελείωνε σύντομα και ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο επικρατεί η πεποίθηση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι πρέπει να αναζητήσουν μόνιμη κατοικία αλλού. 


Από τη Σομαλία του 1991 στην Υεμένη του 2014


«Τέτοιου είδους πόλεμοι διεξάγονται τώρα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στη Βορειοανατολική Νιγηρία. Κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν πριν από καιρό, όπως στη Σομαλία, όπου το κράτος κατέρρευσε το 1991 και δεν ξαναοικοδομήθηκε, με πολεμάρχους, εξτρεμιστές τζιχαντιστές, αντίπαλα κόμματα και ξένους στρατιώτες να ελέγχουν διαφορετικές περιοχές της χώρας. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους πολέμους ξεκίνησαν μετά το 2001 και πολλοί μετά το 2011. Ο γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε μόλις το περασμένο έτος, ενώ ο κουρδοτουρκικός εμφύλιος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984, άρχισε ξανά τον περασμένο Ιούλιο με αεροπορικές επιθέσεις και επιδρομές ανταρτών» γράφει ο βρετανική εφημερίδα.


Και προσθέτει ότι: «Ολοι οι πόλεμοι είναι επικίνδυνοι και οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι άκρως ανελέητοι, με τους θρησκευτικούς πολέμους τους χειρότερους από όλους. Τέτοιοι πόλεμοι διεξάγονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, με το Ισλαμικό Κράτος - και τους κλώνους της Αλ Κάιντα - να σκοτώνουν τελετουργικά τους αντιπάλους τους και να δικαιολογούν τις ενέργειές τους δείχνοντας στον τυχαίο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών από την κυβέρνηση Ασαντ. Αυτό που είναι λίγο διαφορετικό σε αυτούς τους πολέμους είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος εσκεμμένα δημοσιοποιεί τις θηριωδίες του κατά των σιιτών, των γιεζίντι ή οποιονδήποτε άλλο κατατάσσει στους εχθρούς του. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εν μέσω αυτών των συγκρούσεων φοβούνται ακόμη περισσότερο, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να φύγουν και να μην ξαναγυρίσουν. Αυτό ισχύει για όλους, από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης μέχρι χωρικούς στη Νιγηρία, στο Καμερούν και στο Μάλι. Δεν προκαλεί έκπληξη που η προώθηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ οδήγησε σε μεγάλα κύματα προσφύγων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρόκειται να τους συμβεί αν δεν φύγουν μακριά».


Η Συρία κρατάει τα σκήπτρα


Επί 30 χρόνια ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων προερχόταν από το Αφγανιστάν, αλλά στη διάρκεια του περασμένου έτους τη θέση του πήρε η Συρία: ένας στους τέσσερις νέους πρόσφυγες παγκοσμίως προέρχεται από εκεί. Η Συρία και το Ιράκ βρίσκονται στην καρδιά μιας ανθρωπιστικής κρίσης που δεν υπάρχουν δείγματα ότι θα τελειώσει σύντομα παρά την πρόσφατη διπλωματική δραστηριότητα. Όσο ο πόλεμος σε αυτές τις δύο χώρες συνεχίζεται, τόσο θα συνεχίζεται και η μαζική μετανάστευση των κατοίκων τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου