Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να μας ξεκάνουν!Πώς επιδρά ο τρόπος σκέψης στον οργανισμό

Η σχέση ανάμεσα στη σύνδεση του νου με το σώμα δεν είναι μια καινούρια ιδέα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι το στρες προκαλεί την εμφάνιση σωματικών προβλημάτων, όπως ένα αναστατωμένο στομάχι ή η κατάθλιψη.

Ωστόσο, ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος ερευνών, υποδηλώνουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μπορεί να σχετίζονται και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές ασθένειες.

«Πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, ο φόβος και η απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όταν μετατραπούν σε μια πιο μόνιμη διάθεση ή αποτελούν τη συνήθη οπτική, με την οποία βλέπει κανείς τον κόσμο» εξηγεί η ερευνήτρια Emiliana Simon-Thomas από το πανεπιστήμιο UC Berkeley.

 

Πάρτε για παράδειγμα τον κυνισμό: Μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology συνέδεσε τα υψηλά επίπεδα κυνισμού μετέπειτα στη ζωή (π.χ. μια γενική δυσπιστία απέναντι στους ανθρώπους και τα κίνητρά τους) με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με αυτούς που εμπιστεύονταν πιο εύκολα τους ανθρώπους, ακόμη κι όταν λαμβάνονταν υπόψη κι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, συγκεκριμένοι δείκτες υγείας της καρδιάς κ.ά.

Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να κάνει επίσης κακό στην καρδιά.

 

Μια έρευνα του 2009, που δημοσιεύτηκε στο Circulation μελέτησε τα δεδομένα 100.000 γυναικών και βρήκε, ότι οι πιο κυνικές συμμετέχουσες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια καρδιακή ασθένεια.

Ακόμη, οι πιο απαισιόδοξες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε αντίθεση με όσες ήταν πιο αισιόδοξες για την ανθρωπότητα.

 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας είναι η εχθρότητα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2014, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, όσοι εμφάνιζαν υψηλά ποσοστά εχθρότητας, καθώς επίσης και χρόνιο στρες και καταθλιπτικά συμπτώματα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σε σχέση με τους πιο φιλικούς. Πανσέληνος με τανγκό στο Μουσείο της Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου