Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Έζησαν οι Νεάντερταλ στη Νάξο πριν από 260.000 χρόνια;Ίχνη της εποχής του Νεάντερταλ υποστηρίζουν ότι βρήκαν Καναδοί ερευνητές στην περιοχή Στελίδα της Νάξου, που βρίσκεται στο λόφο βορειοδυτικά του νησιού, τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα.  Οι ανασκαφές του Καναδικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων, τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή μέχρι και πριν από 260.000 χρόνια.


Πρόκειται κυρίως για πελεκημένες πέτρες (πυριτόλιθος), αλλά και για μικρή ποσότητα σμύριδας και ακόμα μικρότερες ποσότητες μαρμάρου.


Η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλάζει τα δεδομένα στη χρονολόγηση της προϊστορικής εποχής  στις Κυκλάδες, καθώς μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στα νησιά ξεκινούσε γύρω στην 5η χιλιετία π.Χ.


Ένας από τους στόχους του νέου ερευνητικού προγράμματος είναι η χρονολόγηση της θέσης με τη χρήση επιστημονικών τεχνικών, ώστε να διευκρινισθεί πότε οι πρώιμοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη μέσω της λεκάνης του Αιγαίου και αν η μετανάστευση αυτή έγινε με ναυσιπλοΐα.


Επίσης, θα γίνει λεπτομερής τυπολογική ανάλυση των τεχνικών έργων και θα διερευνηθούν οι σχέσεις συμπεριφοράς (λατόμευση και κατασκευή εργαλείων) των πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή, δηλαδή των Νεάντερταλ και των Homo Sapiens.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου