Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βρήκαν το χάπι της...συμπόνιας


Σε πειραματικό στάδιο

Αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν ένα «χάπι συμπόνιας» σε ανθρώπους και, αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου τους, κατάφεραν να τους κάνουν πιο συμπονετικούς και πιο ευαίσθητους στην οικονομική ανισότητα.


Οι επιστήμονες δύο πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, του Μπέρκλει και του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Άντριου Κάϊζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", πειραματίσθηκαν με 35 εθελοντές, 18 γυναίκες και 17 άνδρες, οι οποίοι πήραν τυχαία είτε ένα χάπι με τη δραστική ουσία τολκαπόνη (η οποία παρατείνει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), είτε ένα ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).


Οι εθελοντές κλήθηκαν να παίξουν στο εργαστήριο ένα απλό οικονομικό παιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να μοιράσουν ένα δεδομένο ποσό χρημάτων ανάμεσα στον εαυτό τους και σε έναν άλλο ανώνυμο άνθρωπο. Όσοι είχαν πάρει το χάπι τολκαπόνης, έκαναν την μοιρασιά των χρημάτων με πολύ πιο δίκαιο τρόπο απέναντι στον ξένο, από ό,τι όσοι είχαν πάρει το εικονικό χάπι, που αποδείχτηκαν λιγότερο ευαίσθητοι στην ανισότητα.


Η τολκαπόνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της νόσου Πάρκινσον. Διευκολύνει την παρατεταμένη δράση της ντοπαμίνης, μιας ζωτικής χημικής ουσίας - νευροδιαβιβαστή, που επηρεάζει άμεσα το κέντρο ανταμοιβής - απόλαυσης - υποκίνησης του εγκεφάλου.


Αυτή η αλλαγή στη νευροχημική ισορροπία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να νιώθει ενστικτωδώς μεγαλύτερη προθυμία να συμπονέσει τους άλλους (ακόμη και τους αγνώστους) και έτσι να είναι περισσότερο δεκτικός στην ανάγκη μιας πιο ισομερούς κατανομής του πλούτου.


Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν φάρμακα που θα «διορθώνουν» την έλλειψη συμπόνιας και ευαισθησίας προς τους άλλους (η οποία παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια), πράγμα που αναπόφευκτα θα έχει θετικές κοινωνικοοικονομικές παρενέργειες.


Αν κάποτε η επιστήμη καταφέρει με ένα χάπι συμπόνιας να μειώσει την εγκληματικότητα και την ανισότητα στον πλανήτη, τότε οι κοινωνιολόγοι και οι οικονομολόγοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου