Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου για τον μήνα Μάιο του 2015



Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 θα πληρωθούν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι του Ιδρύματος, τις συντάξεις του ΙΚΑ του μηνός Μαΐου 2015

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την ίδια μέρα (29/4) θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου.

Mε την Σύνταξη μηνός Μαΐου 2015 για το Δημόσιο (κατάθεση την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Απριλίου 2015 29/4 ημέρα Τετάρτη) θα πληρωθούν για πρώτη φορά:

Πολιτικοί συνταξιούχοι: 

1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο)πρωτόκολλα μέχρι 30/11/2014

2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΑΕΙ)πρωτόκολλα μέχρι 22/07/2014 (όχι όλα)

3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙπρωτόκολλα μέχρι 15/12/2014

4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο)πρωτόκολλα μέχρι 15/12/2014(*) για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Ταχ. Ταμιευτηρίου περ. δ της παρ.18α του αρθρου 4 του Ν.4151/2013 ισχύει άλλη σειρά.

5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ - εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΤΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 22/07/2014

Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών

1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 15/11/2014

2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 15/10/2014 (όχι όλα)

3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών, πρωτόκολλα μέχρι 30/11/2014 

Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 30/11/2014

Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτές, δεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Μαΐου 2015.

newsbomb.gr



Read more

Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης καταπολεμά την κλιματική αλλαγή



Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό νανοσύστημα το οποίο μπορεί να δώσει λύση σε διάφορα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.


Η ομάδα των ερευνητών από το Τμήμα του Εθνικού Εργαστηρίου Ενέργειας Lawrence Berkeley και το Πανεπιστήμιο του Berkeley δήλωσε πως ένα νέο σύστημα που  ν κατασκεύασαν έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει αποτελεσματικά τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, απομονώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και χρησιμοποιώντας την ένωση του φυσικού αερίου ως πηγή παραγωγής ενέργειας.


Το σύστημα παγιδεύει το διοξείδιο του άνθρακα, πριν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, κάτι που ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον, δεδομένου ότι η αυξανόμενη ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στη συνέχεια, το αέριο χρησιμοποιείται για να παράγει ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στην παραγωγή διάφορων χημικών προϊόντων.


Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, συνδυάζοντας νανο-ημιαγωγούς με βακτήρια που μπορούν να μιμηθούν τη φυσική φωτοσύνθεση.


Ο χημικός Peidong Yang τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης του είναι πρωτοποριακά, όσον αφορά στον τομέα της τεχνητής φωτοσύνθσης. «Το σύστημά μας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τις βιομηχανίες πετρελαίου και χημικών, γιατί με αυτό θα μπορούμε να παράγουμε χημικά και καύσιμα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, αντί να τα εξάγουμε από το έδαφος».


Επίσης, αν και η φυσική διαδικασία φωτοσύνθεσης δημιουργεί υδατάνθρακες, η τεχνητή διαδικασία δημιουργεί αιθυλεστέρα, ένα άχρωμο υγρό με χαρακτηριστική γλυκιά οσμή που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά κόλλας και αφαίρεσης βαφής από νύχια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαλύτης.


Η πλήρης μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters.



Read more

Άνα Ίβερς: Το πιο «καυτό» μοντέλο της χρονιάς!



Είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της μόδας αυτή τη στιγμή ή αλλιώς τη νέα Μπριζίτ Μπαρντό, όπως την αποκαλούν.


Η 22χρονη Άνα Ίβερς από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας κατάφερε να λάμψει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.



Πρωταγωνιστεί στις καμπάνιες κορυφαίων οίκων, φωτογραφίζεται για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και περπατά στα ντεφιλέ των διασημότερων σχεδιαστών και δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο hot μοντέλα της χρονιάς!



Read more

Εσείς τη γνωρίζετε; Η ιστορία του ελληνικού καφέ...



Μπορεί αρκετές φορές να ενδίδουμε στην έντονη γεύση ενός espresso, όμως οι σταθερές αξίες δεν πεθαίνουν ποτέ.


Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες παραλλαγές σε «-τσίνο» και αν κυκλοφορήσουν, η cult γοητεία του ελληνικού καφέ δύσκολα θα ξεπεραστεί.


Ίσως γιατί έχει συνδεθεί άρρηκτα με την καθημερινότητα και ενίοτε με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και η προετοιμασία του έχει πάρει διαστάσεις ιεροτελεστίας.


Ιστορία στη χόβολη


Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος γνωρίζουν και συνηθίζουν πρώτοι τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με πηγές υπήρχαν παραπάνω από τριακόσια καφενεία όπου σύχναζαν Έλληνες και Τούρκοι. Στη Αθήνα, τα πρώτα καφενεία εμφανίζονται αργότερα και στην αρχή είναι μικρά με τους περισσότερους θαμώνες τους να είναι Τούρκοι. Με τον καιρό όμως, η πελατεία τους εμπλουτίζεται με Έλληνες και σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από το 1760 η συνήθεια του καφέ μεταδίδεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  


 


Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα καφενεία έκαναν και τη δουλειά του καφεκόπτη, δηλαδή προμηθεύονταν ακατέργαστο καφέ και αφού τον καβούρδιζαν, τον άλεθαν σε μικρούς χειροκίνητους μύλους. Τα πρώτα ειδικά καταστήματα για τον καφέ, τα Καφεποιεία, που γρήγορα μετονομάστηκαν καφεκοπτεία εμφανίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα και ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή, επεξεργασία και πώληση καφέ έτοιμου προς κατανάλωση. Απο τα πρώτα Καφεκοπτεία της Αθήνας είναι ο "Οικος Μπέλκα" στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου (σημερινή Πλατεία Κοτζιά) και το καφεκοπτείο Ανδρέα Ριζόπουλου στην ίδια περιοχή. Το 1914 ανοίγει το καφεκοπτείο Μισεγιάννη - Μάστορη στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, ενώ το 1920 ανοίγει το πρώτο καφεκοπτείο Λουμίδη στον Πειραιά. 


Από το Ρίο στο φλιτζάνι


Ο Γιώργος Μισεγιάννης ανήκει στην τρίτη γενιά της γνωστής οικογένειας η οποία άνοιξε το καφεκοπτείο Μισεγιάννη - Μάστορη στην οδό Σκουφά. Η επιχείρησή του κάνει την επεξεργασία και την πώληση του καφέ στον ίδιο χώρο. Τον ρωτάω από πού προέρχονται κατά κύριο λόγο οι καφέδες που χρησιμοποιούνται στην εγχώρια παραγωγή. 


«Η πρώτη χώρα παραγωγής καφέ σε παγκόσμια κλίμακα είναι η Βραζιλία. Ακολουθούν το Μεξικό, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Κοστα Ρίκα και η Τζαμάικα, η οποία έχει και τον πιο ακριβό και καλό καφέ», μου λέει. «Εμείς επιλέγουμε από τους εισαγωγείς, ενώ καμία φορά γίνονται και ειδικές παραγγελίες για εμάς, όπως για παράδειγμα από την Τζαμάικα», προσθέτει. 


«Στον ελληνικό καφέ υπερισχύει ο καφές Βραζιλίας, δεν είναι όμως ένα μόνο είδος. Υπάρχουν δύο ποικιλίες οι οποίες αναμειγνύονται: από το Ρίο και από το Σάντος. Σε αυτό το μείγμα προστίθεται και Αιθιοπικός καφές και έτσι έχουμε το τελικό χαρμάνι», λέει σχετικά ο κ. Μισεγιάννης. 


Στη συνέχεια με διαφωτίζει όσον αφορά τα χαρακτηριστικά «γνωρίσματα» του ελληνικού καφέ: «Η διαφορά δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το χρώμα, το οποίο προκύπτει από το καβούρδισμα, όσο με την ποικιλία. Αυτή είναι που κάνει και τη διαφορά στη γεύση. Ο ελληνικός καφές έχει συγκεκριμένο χαρμάνι, συγκεκριμένο ψήσιμο που τον κάνει ξανθό και πολύ πολύ ψιλό άλεσμα. Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του». 


Ελληνικός ή Τούρκικος; 


Το περίφημο ερώτημα για τον καφέ, η απάντηση στο οποίο τείνει περισσότερο προς το «αραβικός», αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς. «Ο καφές έτσι όπως τον πίνουμε στο μπρίκι χωρίς να φιλτράρεται είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε από τους Άραβες», εξηγεί ο κ. Μισεγιάννης. Πράγματι, οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ανάμενα. Γι’ αυτό και ο σωστός τρόπος για να ψήνεται αυτός ο καφές είναι πάνω στην άμμο (χόβολη).


«Εμείς το μάθαμε επί Τουρκοκρατίας και τον λέγαμε τούρκικο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70. Μετά για διαφημιστικούς λόγους, μια ελληνική εταιρεία τυποποίησης σε μια διαφήμισή της σκέφτηκε να προβάλλει τον «ελληνικό» χαρακτήρα του καφέ», προσθέτει. Η διαφήμιση απεύθυνε ερώτηση στον καταναλωτή «Πώς τον λέτε τον καφέ; Εμείς τον λέμε Ελληνικό!»και όχι μόνο κατάφερε να αλλάξει όνομα στον καφέ, αλλά ήταν τόσο πετυχημένη που άρχισαν να τον αποκαλούν «ελληνικό» και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.


Όμως σύμφωνα με τον κ. Μισεγιάννη υπάρχουν και ελληνικές ιδιαιτερότητες στη κατανάλωσή του. «Οι Έλληνες τον κάνουμε πιο ξανθό σε σχέση με τους Τούρκους ή τους Άραβες, χωρίς αρώματα, πιο συμπυκνωμένο και τον πίνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα ανά φλιτζάνι. Άρα δεν είναι εντελώς άδικο να πεις ότι είναι «ελληνικός». Είναι ο καφές που πίνουν περισσότερο από όλους οι Έλληνες», καταλήγει ο κ. Μισεγιάννης. 


Η ιεροτελεστία του μερακλή: Μπρίκια κολλάμε; 


Η τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ, όπως και κάθε συνταγή άλλωστε, έχει τα μυστικά της. Και αν ο παραδοσιακός τρόπος έχει παραμεριστεί από πολλούς χάριν ευκολίας και χρόνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν μερακλίδικα. 


Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. 


Συγκεκριμένα: 


1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι. 


2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο. 


3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 


4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει. 


5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια. 


6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής: 


Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ 


Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ 


Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη 


Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη 


Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη 


Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη 


Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη 


Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι. 


Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη

Tromaktiko



Read more

Ο πιο χαριτωμένος σούπερ ήρωας


Ο μικρός Γουίλ, με σύνδρομο Ντάουν που... πετάει


Στο άκουσμα πως το πέμπτο του παιδί θα γεννηθεί με σύνδρομο Ντάουν, ο Άλαν Λόρενς φοβήθηκε. Βέβαια δεν άργησε να συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν μπορεί να περιορίσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτό, αρκεί να βάλουν κάτι στο μυαλό τους και να έχουν ανθρώπους γύρω τους που θεωρούν πως όλα είναι πιθανά. Κάπως έτσι, ο μικρός Γουίλ Λόρενς έμαθε... να πετάει!  


Σε μια συγκινητική σειρά φωτογραφιών, την έμπνευση της οποίας είχε ο πατέρας του Άλαν, ο μικρός Γουίλ μετατρέπεται σε σούπερ ήρωα για να δείξει πως κάθε παιδί αποτελεί τη χαρά της ζωής.



Στις φωτογραφίες του, ο 17 μηνών Γουίλ... πετάει χαμογελώντας ευτυχισμένος. Ο πατέρας του τον κρατά για τις πόζες και στη συνέχεια ο ίδιος επεξεργάζεται τις εικόνες με Photoshop. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος με ένα παιδί που πάσχει από σύνδρομο Ντάουν», λέει ο Αμερικανός σχεδιαστής ιστοσελίδων, που δίνει ένα σημαντικό μάθημα. «Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε αυτά που μας αρέσει να κάνουμε ως οικογένεια εξαιτίας της κατάστασης του Γουίλ. Μας βοηθά να βρούμε τη χαρά της ζωής», προσθέτει. 



Ο Αλαν Λόρενς δημιούργησε μία ιστοσελίδα, για να συγκεντρώσει χρήματα, για να τραβήξει ακόμη περισσότερες αντίστοιχες φωτογραφίες του μικρού Γουίλ. Στόχος του, τα 12.500 δολάρια και ήδη μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν μαζευτεί σχεδόν τα μισά.



Το ποσό όπως αναφέρει θα χρησιμοποιηθεί ώστε να ταξιδεύει σε πολιτείες των ΗΠΑ, για να φωτογραφίζει τον γιο του. Στη συνέχεια, με αυτό το υλικό, θα εκδώσει ημερολόγια, από τα οποία τα έσοδα θα διατεθούν σε δύο ιδρύματα για άτομα με σύνδρομο Ντάουν.












Read more

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ νότια της Κάσου



Στις 04:57 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κάσου και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.





Read more

Συνέλαβαν δύο άτομα για το ναυάγιο με τους 900 νεκρούς μετανάστες



Στη σύλληψη του καπετάνιου του πλοίου που ναυάγησε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι και 900 μετανάστες και ακόμη ενός ατόμου προχώρησαν οι αρχές στην Ιταλία.


Σε βάρος τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο υπάρχουν υποψίες πως ότι είναι οι διακινητές.


Η ιταλική αστυνομία πήρε καταθέσεις από 27 επιζώντες του ναυαγίου μετά την τους στο λιμάνι Κατάνια της Σικελίας.


Ο Ντελρίο δήλωσε ότι ο Τζοβάνι Σάλβι, ο επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κατάνια, ο οποίος διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία μετά το ναυάγιο, διέταξε να συλληφθούν τα δύο πρόσωπα. Σύμφωνα με στελέχη της εισαγγελίας, πρόκειται για τον καπετάνιο και τον δεύτερο του μοιραίου πλοίου.


«Ο εισαγγελέας Σάλβι διέταξε απόψε τις συλλήψεις δύο προσώπων που ενέχονται, αυτό δείχνει ότι η ιταλική δικαιοσύνη λειτουργεί», είπε ο Ντελρίο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο λιμάνι.



Read more

Νεφώσεις με τοπικές μπόρες



Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4- και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 17 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά τους 21, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 21 και στο Αιγαίο τους 20 βαθμούς Κελσίου


Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά, και πιθανότητα μεμονωμένων βροχών ή καταιγίδων τις θερμές ώρες της ημέρας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε την Τρίτη 21 Απριλίου 2015.




Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 5 έως 19 στη Βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 20 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 22 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από10 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.


Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη όπου θα επικρατήσουν ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς 6 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια πελάγη σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.


Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ.


Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση μετά το μεσημέρι στα ανοικτά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.



Read more

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Έρχονται τα μικρόφωνα - φορτιστές για smartphones



Θα έχουν μέγεθος γραμματοσήμου και θα μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ενέργεια Πως θα σας φαινόταν εάν απλά φωνάζατε στο κινητό σας, για να φορτίσετε τη μπαταρία του;   Επιστήμονες παρουσίασαν μόλις μια επαναστατική μέθοδο μερικής φόρτισης της μπαταρίας του smartphone, η οποία μετατρέπει τα ηχητικά κύματα της φωνής και των εξωτερικών ήχων σε ενέργεια, μέσω ενός λεπτότατου μικροφώνου σε μέγεθος γραμματοσήμου.   Σύμφωνα με το New Scientist, oι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia, στις ΗΠΑ, παρουσίαζαν ένα πολύ λεπτό τύπο μικροφώνου που εκμεταλλεύεται τις δονήσεις που του προκαλούν τα ηχητικά κύματα της φωνής, αλλά και οι περιβάλλοντες ήχοι που λαμβάνει η συσκευή. 



Ο νέος τύπος μικροφώνου - φορτιστή 

Το μικρόφωνο που αποτελείται από δύο λεπτές επιφάνειες χαλκού και teflon, παράγει ενέργεια από την τριβή των δύο υλικών όταν αυτά πάλλονται από την λήψη ηχητικών κυμάτων.

   Η παραγόμενη ενέργεια, μπορεί να είναι μικρή αλλά είναι αρκετή για να φορτίσει εν μέρει, τη μπαταρία του κινητού, υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, ενώ εξαρτάται από το μέγεθος του μικροφώνου το οποίο θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής που θα το ενσωματώνει. 

Πηγή: www.lifo.gr



Read more

Ώρα να λιώσετε στα γέλια: Δείτε 10 άβολες συνομιλίες Κυπρίων στα smart phones


  Απολαύστε τες στις παρακάτω φωτογραφίες!














Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου