Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018: Η καταστροφική για τη Γη χρήση του πλαστικού (infographic)


Τα Ηνωμένα Έθνη, γνωρίζοντας ότι η προστασία και η βελτίωση του περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο καθιέρωσαν την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


Ο εορτασμός αυτής της ημέρας μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τις δράσεις μας για την ευαισθητοποίηση ατόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας εμβέλειας που γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.


«Beat πλαστική ρύπανση»

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που επικεντρώνει την προσοχή σε μια ιδιαίτερα πιεστική περιβαλλοντική ανησυχία. Το θέμα για το 2018, «Beat Plastic Pollution», είναι μια έκκληση για δράση για όλους μας να έρθουμε μαζί για να καταπολεμήσουμε μία από τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.


Το θέμα μάς καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε το βαρύ φορτίο της πλαστικής ρύπανσης στους φυσικούς μας χώρους, στην άγρια ζωή - και στην υγεία. Ενώ το πλαστικό έχει πολλές χρήσιμες χρήσεις, έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από πλαστικό μίας χρήσης με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.




Η Ινδία η χώρα υποδοχής

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετική χώρα υποδοχής, όπου διεξάγονται οι επίσημοι εορτασμοί. Φέτος είναι η Ινδία.

Το «Beat Plastic Pollution», το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2018, είναι μια έκκληση για δράση για όλους μας να έρθουμε μαζί για να καταπολεμήσουμε μία από τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας


Ενώ το πλαστικό έχει πολλές χρήσιμες χρήσεις, έχουμε επικεντρωθεί σε πλαστικό μίας χρήσης ή μιας χρήσης - με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Σε όλον τον κόσμο, αγοράζονται 1 εκατομμύριο πλαστικές φιάλες κάθε λεπτό. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε έως 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Συνολικά, το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι για μία χρήση.


Σχεδόν το ένα τρίτο της πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιούμε διαφεύγει από τα συστήματα συλλογής, πράγμα που σημαίνει ότι καταλήγει να φράζει τους δρόμους της πόλης μας και να μολύνει το φυσικό μας περιβάλλον. Κάθε χρόνο φθάνουν μέχρι και 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους ωκεανούς μας, όπου πνίγουν κοραλλιογενείς υφάλους και απειλούν την ευπαθή θαλάσσια άγρια φύση.




Video: Μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό απ’ό,τι ψάρια στους ωκεανούς

Το πλαστικό που καταλήγει στους ωκεανούς μπορεί να κυκλώσει τη Γη τέσσερις φορές σε ένα χρόνο και μπορεί να παραμείνει μέχρι και 1.000 χρόνια πριν απολυθεί πλήρως.



Το πλαστικό επίσης μπαίνει στο νερό - και έτσι στο σώμα μας. Τι βλάβη προκαλεί αυτό; Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι, αλλά τα πλαστικά περιέχουν πολλά χημικά, πολλά από τα οποία είναι τοξικά ή διαταράσσουν τις ορμόνες. Τα πλαστικά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μαγνήτης για άλλους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, των μετάλλων και των παρασιτοκτόνων.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να αγκαλιάσουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου