Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση στη Συρία. Οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα


Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας να πλήξουν με δεκάδες πυραύλους εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος που πιστεύεται πως ανήκουν στο «οικοσύστημα» των υποδομών χημικού πολέμου του Άσαντ.

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στο χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ, στη Συρία, εξαπέλυσαν γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.


Στόχοι ήταν ερευνητικό κέντρο στην περιοχή της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται και παράγονται χημικά και βιολογικά όπλα, αποθήκη στην περιοχή της Χομς, όπου πιστεύεται ότι φυλασσόταν αέριο σαρίν, και ένας ακόμα αποθηκευτικός χώρος κοντά στη Χομς, που φιλοξενούσε διοικητική εγκατάσταση.


Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διευκρίνισε πως επί του παρόντος δεν σχεδιάζονται περαιτέρω πλήγματα, όμως ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές πως η αμερικανική «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων θα συνεχιστεί έως ότου να διασφαλιστεί πως οι συριακές δυνάμεις θα διακόψουν οριστικά τη χρήση χημικών.


Ο κ. Τραμπ αποσαφήνισε πάντως ότι δεν αποσκοπεί στη διεύρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στον συριακό εμφύλιο, αλλά επιδιώκει να τιμωρήσει τη χρήση χημικών, μήνυμα που απήχησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι. Για «κόκκινη γραμμή» που αφορά συγκεκριμένα τα χημικά έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε η Ρωσία, με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους τους για επιθετική ενέργεια εναντίον κυρίαρχου κράτους.


Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πάντως υποστήριξε πως οι επιθέσεις ήταν καθ’ όλα νόμιμες και συνιστούν μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ πως η χρήση χημικών δεν θα γίνει ανεκτή.


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει νωρίτερα καλέσει όλα τα κράτη να σεβαστούν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζοντας συνάμα κάθε χρήση χημικών όπλων.


Έκτακτη σύσκεψη, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα έχει και το NATO ώστε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι να ενημερώσουν για τις επιδρομές. Η γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη στήριξή του για τα πλήγματα.


Στήριξη, προσεκτικά, προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Εστίασαν πρωτίστως στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η δυνατότητα της Δαμασκού να εξαπολύει χημικές επιθέσεις.


Τις επιδρομές χαιρέτισε και η Τουρκία, παρά τις τριβές που έχει με τους NATOϊκούς συμμάχους της. Διευκρίνισε πάντως πως στις επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιήθηκε η βάση του Ιντσιρλίκ.


Η Κύπρος, από την πλευρά της, διευκρίνισε πως ούτε αυτή είχε συμμετοχή στις επιδρομές κι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της. Βρετανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση στο Ακρωτήρι, που είναι βρετανικό έδαφος.


Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις δίχως σχετικό ψήφισμα-έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Η Συρία υποστηρίζει πως οι δυτικοί σύμμαχοι εκτόξευσαν 110 πυραύλους, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει πως αναχαιτίστηκαν ή καταρρίφθηκαν oi 71.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου