Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Όλη την Ελλάδα στο… σφυρί βγάζουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – Δύο κατασχέσεις για κάθε λεπτό λειτουργίας τους κάνουν οι Εφορίες – Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέος ακόμη και 500 ευρώ


Στο «σφυρί» ολόκληρη η χώρα. Εφορίες και τράπεζες βγάζουν τα σπίτια των Ελλήνων σωρηδόν σε πλειστηριασμό παρά τις αντιδράσεις των πολιτών, των συμβολαιογράφων και των επεισοδίων που γίνονται στα Ειρηνοδικεία. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ενδεικτικό είναι πώς τον Οκτώβριο οι Εφορίες προχωρούσαν σε δύο κατασχέσεις ακινήτων για κάθε λειτουργίας τους, ενώ πλέον θα βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακίνητα για χρέος μόλις 500 ευρώ.


Είναι προφανές πώς οι πλειστηριασμοί γίνονται καθ’ υπόδειξη των δανειστών, αφού πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο είχε προειδοποιήσει πώς η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έκλεινε αν δεν συνεχίζονταν οι πλειστηριασμοί και δεν επεκτείνονταν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.


Εμμέσως όμως όλα οδηγούν στην παράκαμψη των Ειρηνοδικείων και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας, σαν κύριου τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Ο κ. Κοστέλο αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της.



Και στο κείμενο της Τεχνικής Συμφωνίας για το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental Memorandum of Understanding), πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες, αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».


Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 και στο εξής, η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία μόλις από 500 ευρώ.


Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση: 


Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, ευθυγραμμίζοντας τον ΚΕΔΕ με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ισχύει για όλες τις άλλες οφειλές, πλην προς το δημόσιο. Ο ΚΕΔΕ όμως δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι κατοικίες και για πολύ μικρές οφειλές.


Συγκεκριμένα, η διάταξη που έφερε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπει ότι πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται να διενεργούνται με τιμή πρώτης προσφοράς την τρέχουσα εμπορική, δηλαδή κάτω και από την δια νόμου καθορισμένη αντικειμενική αξία.


Ωστόσο ο ΚΕΔΕ προβλέπει ότι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, ενώ από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Έτσι προστέθηκαν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία, σε έναν Κώδικα Είσπραξης που ισχύει μόνον για το Δημόσιο και ο οποίος δεν προβλέπει προστασία κύριας κατοικίας.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Νομικών, για σήμερα ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν συνολικά 250 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία και 13 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ περίπου οι μισοί ή και περισσότεροι αφορούν ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας, κάτω από 300.000 ευρώ.


Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι συγκλονιστικά. Αποκαλύπτουν πώς οι εφορίες της χώρας για τον μήνα Οκτώβριο προχωρούσαν σε δύο κατασχέσεις για κάθε λεπτό του ωραρίου λειτουργίας


-Στις 22 εργάσιμες ημέρες που είχε ο μήνας Οκτώβριο επιβλήθηκαν 22.903 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών (εις χείρας τρίτων). Δηλαδή καθημερινά οι εφορίες έκαναν 1.041 «φοροεπιθέσεις» σε οφειλέτες εντός του οκταώρου λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι γίνονταν 130 κατασχέσεις κάθε μία ώρα  ή 2,2 κατασχέσεις το λεπτό.


-Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 172 εκατ. ευρώ για «παλαιά χρέη» προ του 2017 και άλλα 331 εκατ. ευρώ για νέα ληξιπρόθεσμα από τρέχοντες φόρους της χρονιάς., δηλαδή συνολικά μισό δισ. ευρώ.


-Παρόλα αυτά τον μήνα Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν νέα χρέη από απλήρωτους φόρους 1,187 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί 1 στους 6 (16,89%) δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, 2 στους 5 (42,88%) δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος 1 στους 4 δεν πλήρωσε ΕΝΦΙΑ ενώ 1 στις 7 επιχειρήσεις δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.


Με βάση τα στοιχεία, μέχρι τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εκτινάχθηκαν στα 99,7 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο η ΑΑΔΕ κατέγραψε 89,307 δισ. ευρώ «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη (προ του 2017) ενώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά είχαν φτάσει στα 10,444 δισ. ευρώ (έναντι 9,257 δισ . που είχαν φτάσει ως τον Σεπτέμβριο).


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι οφειλές αυτές ανήκουν σε 4.170.753 φορολογούμενους, δηλαδή πάνω από τους μισούς ενεργούς ΑΦΜ της χώρας. Δύο στους τρεις οφειλέτες ( 59,03%) βρίσκονται ήδη υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στους 1.014.295 έχουν ήδη επιβληθεί και άλλοι 1.718.371 βρίσκονται στον προθάλαμο και απειλούνται με κατασχέσεις.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου