Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Βόμβα από την Κομισιόν: "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα..."


Την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το 2017, επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενώ ήδη ψιθυρίζονται τα σενάρια για εκλογές και ηρωϊκή έξοδο.


Είναι ολοφάνερο ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την άποψη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων φέτος, ενώ η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων. Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση της Κομισιόν για νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε χθες πως προς το παρόν δεν του έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα, αναφερόμενος στις έως τώρα συναντήσεις.


Η δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης ήρθε μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και δανειστών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.


Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις αναφέρει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 0,25% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ε.Ε. κάνει λόγο στην έκθεσή της και για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, για ασφαλιστικό, φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμό δαπανών, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.



Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως περισσότερο «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.


Την ίδια ώρα με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.


«Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.


Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.


Από τη ΝΔ κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά. Ο υπεύθυνος του τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Χρίστος Δήμας, για τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε: «Ανεπανόρθωτη ζημιά προκαλεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ελληνική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί όμως και η σύγκριση των ίδιων προβλέψεων πριν από ένα χρόνο, που αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας το 2015.


-Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, 2,5% για το 2015 και 3,6% για το 2016. Σήμερα, βλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2015 και επιστροφή στην ύφεση (-0.7%) για το 2016.


-Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1,1% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2016. Σήμερα, βλέπει υπέρογκο έλλειμμα, της τάξης του 7,6% του ΑΕΠ για το 2015 (αφού, εκτός των άλλων, δεν υπήρχε πέρυσι ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία προέκυψε από πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης μέσα στο 2015) και έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό ισοδυναμεί με επιπλέον επώδυνα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.


-Πριν ακριβώς έναν χρόνο, η Επιτροπή έβλεπε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 170,2% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 159,2% του ΑΕΠ το 2016. Σήμερα, βλέπει 179% δημόσιο χρέος για το 2015 που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185%.


Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήγε τη χώρα πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προκύψει η ανάγκη για νέα, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με υπερφορολόγηση νοικοκυριών, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και περικοπή συντάξεων».


Διαβάστε  ακόμα:

Internet εξ ουρανού, 40 φορές πιο γρήγορο από το 4G δοκιμάζει η Google

Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου