Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Blue Moon: Η "έξτρα" πανσέληνος της χρονιάς



Από που πήρε το όνομά του το "Μπλε Φεγγάρι"

Την Παρασκευή, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το Blue Moon: ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο, που ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού. 


Τα περισσότερα χρόνια, η Γη βλέπει 12 πλήρη φεγγάρια, ένα σε κάθε μήνα. Αλλά μερικά χρόνια, όπως το 2015 , έχει 13 πανσέληνους. Το "έξτρα" ολόγιομο φεγγάρι της χρονιάς έχει ονομαστεί Blue Moon και συνήθως είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από όλα. 


Ο όρος έχει κυριολεκτική και μεταφορική σημασία. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα.


Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου