Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Aνάλυση έξω από τα δόντια: Ελληνικό φιάσκο


Για συμφωνία που κάνει όσους πιστεύουν στη Σταχτοπούτα και την Ωραία Κοιμωμένη να... μοιάζουν ρεαλιστές κάνει λόγο ο Βρετανός δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας Max Hastings.


«Οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μη μειώσουν το δυσβάσταχτο χρέος της Ελλάδας και να μην παραδεχτούν πως η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε ο αστείος Έλληνας πρωθυπουργός.


Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο 60 δισεκατομμυρίων που δεν προσφέρει καμία προοπτική αναβίωσης της διαλυμένης ελληνικής οικονομίας.


Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει θυσιάσει την αξιοπιστία της στο όνομα της αλληλεγγύης προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ιδανικό της άρρηκτης Ευρωζώνης.


Αυτό με το πρόσχημα πως η Ευρωζώνη μπορεί να διατηρήσει τα μέλη της και επειδή αρνείται να αποδεχτεί πως το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί.Η Άγκελα Μέρκελ υποχώρησε στην αναμέτρηση με τον Γάλλο ομόλογό της Φρανσουά Ολάντ που φοβάται πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα φέρει στο προσκήνιο την ευπάθεια της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.


Ο Φρανσουά Ολάντ γιορτάζει τη συμφωνία επειδή κάνει περισσότερα για να σώσει το τομάρι του παρά εκείνο των Ελλήνων, καθώς η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.


Αν ήταν ορθολογιστές, θα είχαν θέσει χρονοδιάγραμμα για μια οργανωμένη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηριζόμενη από διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών. Θα συμφωνούσαν σε ένα πακέτο βοήθειας προκειμένου να στηρίξουν μια οικονομικά βιώσιμη πορεία της Ελλάδας και να αποτρέψουν τη μετατροπή της σε αποτυχημένο κράτος.


Αντ' αυτού έχουμε μια λύση που οδηγεί στο τίποτα. Οι Έλληνες θα παραμένουν σε αναταραχή. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα επαναληφθεί όταν η Αθήνα θα υποφέρει από μια επόμενη κατάρρευση, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα.


Φυσικά για κανένα έθνος δεν είναι εύκολο να συμβιβαστεί με την αποτυχία της πολιτικής. Λίγοι πολιτικοί έχουν το θάρρος να πουν στον λαό τους τις ανεπιθύμητες αλήθειες για το μέλλον.


Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα διότι έχει παράδοση στη διεφθαρμένη κακοδιοίκηση με φουσκωμένο δημόσιο τομέα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τα πιο γενναιόδωρα στην ΕΕ.


Οι Έλληνες πιστεύουν ότι τους αξίζει ένα βιοτικό επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των Γερμανών παρά το γεγονός ότι τα βιομηχανικά, τα επιστημονικά και τεχνολογικά τους επιτεύγματα μπορούν να συνοψιστούν σε ένα γραμματόσημο.


Αναπόφευκτα, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε αναβρασμό επειδή υπόκειται σε "γερμανική τυραννία". Το ελληνικό φιάσκο φαίνεται πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή και όχι το τέλος μια κρίσης που θα τελειώσει με τη διάλυση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου