Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Πιο φθηνά φάρμακα για τους φτωχούς


Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα, από το 25% που είναι σήμερα στο 15%, προωθεί η κυβέρνηση. Ηδη είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με τις φαρμακοβιομηχανίες που έχουν «κληθεί» από το υπουργείο Υγείας να «απορροφήσουν» το κόστος από τη μείωση αυτή, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η σχετική διαπραγμάτευση αναμένεται να αποδώσει «καρπούς» έως τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι και φέτος –όπως και πέρυσι– ο στόχος είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν ως συμμετοχή στο κόστος της δαπάνης των φαρμάκων που τους έγραψε ο γιατρός τους το ποσό των 622,3 εκατ. ευρώ.


Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το υπουργείο Υγείας και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών βιομηχανιών συμφώνησαν στη σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), η δαπάνη για τα οποία αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, παρά τη γενική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, πέρυσι η σχετική δαπάνη ξεπέρασε τα 810 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2010 ήταν στα 425 εκατ. ευρώ. Η τεχνική επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει τα φάρμακα που έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα των ΦΥΚ, προκειμένου να δει εάν πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ, πρόκειται να τεθούν στο «μικροσκόπιο» οι ασφαλιστικές τιμές αυτών των φαρμάκων.

medispin


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου