Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μια ανήθικη πρόταση και μία αμφισβητούμενη πρόσληψη



Οι εταίροι αρχίζουν να κάμπτουν τις αντιστάσεις τους κοιτώντας το μέλλον Ελλάδας κι Ευρώπης, με τον σκληροπυρηνικό Βολφγκανγκ Σόιμπλε να συνεχίζει να κάνει «ανήθικες προτάσεις» περί Grexit στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια στιγμή μία άλλη πρόταση, αυτή της τοποθέτησης στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ του Μιχάλη Χλέτσου προκαλεί αντιδράσεις...


 

Με τίτλο «Ανήθικη πρόταση από τον Σόιμπλε!»  κυκλοφορεί η «Αγορά». Η εφημερίδα αποκαλύπτει  τι είπε πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  «Τις τελευταίες μέρες τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Αυστριακός ομόλογος του Χανς Σέλινγκ έκαναν και δημόσια λόγο για κίνδυνο ατυχηματος ενώ η χώρα δέχεται και φίλια πυρά. Για ένα λιγότερο σκληρό νόμισμα μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εστέν, για ένα διπλό νόμισμα έκανε λόγο ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης», αναφέρει.


Ωστόσο, Γιούνκερ, Σουλτς, Μοσκοβισί, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, έκλεισαν χθες κάθε συζήτηση για Grexit ή για «ατύχημα» προεξοφλώντας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, γράφει η σημερινή «Αυγή».


«Την έμπρακτη βούληση Ελλάδας - Βρυξελλών να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, που ταυτόχρονα θα προσφέρουν βοήθεια σε κοινωνικά στρώματα τα οποία "πλήρωσαν" τα μνημονιακά μέτρα, αποτύπωσαν οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή "ομάδα εργασίας" για αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων από τέσσερα ευρωπαϊκά ταμεία με στόχο την τόνωση της απασχόλησης των νέων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα προγράμματα αυτά είναι πέραν του γνωστού ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανεργία των νέων, από το οποίο, όπως είπε ο Μ. Σουλτς, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει άμεσα περισσότερα από 6 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.


Τα «Νέα» παρουσιάζουν το παρασκήνιο από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, μίας και τον συνάντησαν στον... αέρα.  «Μετρητά τέλος», γράφει η εφημερίδα εξηγώντας τα φορομπόνους που εξετάζονται σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής.


Την ίδια στιγμή, «Το Έθνος» αναφέρεται στις «τονωτικές ενέσεις» στα δημόσια έσοδα με καταιγισμό νέων φορο-ρυθμίσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει τις τρύπες στα κρατικά ταμεία και να αποτρέψει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα οδηγήσει στην ανάγκη επιβολής νέων μέτρων. «Η αρχή του σχεδίου ανόρθωσης των εσόδων, που θα υλοποιείται σταδιακά, έγινε με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή και η ρύθμιση-εξπρές με διαγραφή μέχρι και του 100% των προσαυξήσεων για όσους αυτοβούλως αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 27 Μαρτίου», γράφει το «Έθνος».


Στη συνέντευξη που δημοσιεύει ο «Δρόμος της Αριστεράς», ο διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και διανοούμενος Σαμίρ Αμίν απαντά στην ερώτηση «ποιο χαρτί μπορούν να παίξουν οι Έλληνες σήμερα;», δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη λύση στην κρίση. «Εάν θέλουν να διατηρήσουν μια ελπιδοφόρα προοπτική, πρέπει να παίξουν το χαρτί μιας γενικής πολιτικής και ιδεολογικής αντεπίθεσης. Πάρτε το ζήτημα του κατοχικού χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κάντε το βούκινο. Ανατρέψτε το ανθελληνικό κλίμα και κάντε έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη. Και, την ίδια στιγμή, παίξτε το γεωστρατηγικό χαρτί και αρχίστε σταδιακές προσεγγίσεις και συμμαχίες με άλλες δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός κατάφερε πολλές φορές να σταθεί όρθιος και περήφανος. Μπορεί να το καταφέρει και σήμερα και, με το παράδειγμά του, να συμβάλει στο δυνάμωμα μιας αριστερής εναλλακτικής λύσης σε όλη την Ευρώπη – η οποία, με τη σειρά της, θα του προσφέρει το οξυγόνο που τόσο έχει ανάγκη!», λέει.


Με τον τίτλο «Στην υγειά του μνημονίου» κυκλοφορεί η σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών», σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα ηνία του ΕΟΠΥΥ περνούν στα χέρια του Μιχάλη Χλέτσου. «Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ τον Μιχάλη Χλέτσο, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σημειώνει η εφημερίδα. Και συνεχίζει: «Η ακαδημαϊκή πορεία του Μιχάλη Χλέτσου είναι γνωστή στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πάνω σε πολυσέλιδη αναφορά του στοιχειοθετήθηκε η αγορά των γερμανικών DRGs από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν στο ελληνικό ΕΣΥ». Όπως εξηγεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», «πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο αγόρασε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό (η αγορά του ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014) και ήρθε να συμπληρώσει την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας μετά και την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο».


«Το τιμόνι, δηλαδή, του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να αναλάβει ο άνθρωπος που χειρίστηκε το κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πανάκριβης αγοράς των γερμανικών DRGs, έτσι όπως του ανατέθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Τη σχετική αναφορά του ο Μιχάλης Χλέτσος, θυμίζουμε, παρέδωσε στον διάδοχο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία, δρομολογώντας τη «μεταρρύθμιση»-ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καταλήγει το κεντρικό θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου