Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η Ανταρκτική, ένα παράθυρο στον χρόνο



Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Γης συνυπάρχουν σε τούτο τον απόμακρο και αφιλόξενο τόπο, στη βόρεια χερσόνησο της Ανταρκτικής.


Απαντήσεις αλλά και πληθώρα στοιχείων, που θα υποδείξουν τις απαντήσεις στα προαιώνια ερωτήματα του Ανθρώπου, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε τούτο τον «καταψύκτη του πλανήτη» μας. Είμαστε, άραγε, μόνοι μας στο σύμπαν; Ποια είναι η μοίρα του υπερθερμαινόμενου πλανήτη; «Η Ανταρκτική είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, στο σύμπαν και στο χρόνο» εξηγεί η Κέλι Φάλκνερ, επικεφαλής του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Η Ανταρκτική μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή και ήρεμη κατάλευκη επιφάνεια, αλλά επ’ ουδενί δεν βρίσκεται εν υπνώσει.


Αντιθέτως, η Ανταρκτική μεταβάλλεται διαρκώς και επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. «Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» εξηγεί ο Ντέιβιντ Βον, επικεφαλής της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής. Συχνά, οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί μπορεί να αναζητούν ένα πράγμα και εντελώς τυχαία να ανακαλύψουν κάτι άλλο. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές που πραγματοποιούσαν γεωλογικές μελέτες στη δυτική πλευρά της χερσονήσου που τήκεται και ερευνούσαν περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από τον πάγο, αντίκρισαν μια απίστευτη έκπληξη: ψάρια με μήκος 15 εκατοστών και κάποια όντα σαν γαρίδες, τα οποία κολυμπούσαν δίπλα στις φωτογραφικές μηχανές των γεωλόγων. Ο Ρίτσαρντ Σπάικινγκς, ερευνητής γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Γενεύης που πραγματοποίησε μελέτες στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής, επισημαίνει ότι, για να κατανοήσει κανείς τις πολλές πτυχές της βιοποικιλότητας της Γης, είναι καλό να καταλαβαίνει τι συνέβη όταν οι ήπειροι αποσυναρμολογήθηκαν. «Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε στην Ανταρκτική για την πραγματική αρχαιότητα της Γης».


Επίσης, όταν ένας μετεωρίτης πέσει στην Ανταρκτική παραμένει ανέπαφος και οι ερευνητές μπορούν να τον μελετήσουν ενδελεχώς, ενώ η NASA χρησιμοποιεί οποιοδήποτε ιδιαίτερο απομονωμένο περιβάλλον προκειμένου να μελετήσει τι πρόκειται να υποστούν οι πρώτοι ταξιδιώτες στον Κόκκινο Πλανήτη. Και βέβαια, οι αστρονόμοι μπορούν από εδώ να κοιτάξουν βαθιά στο σύμπαν. Συνολικά, κάθε καλοκαίρι ερευνούν διάφορα θέματα στην Ανταρκτική περί τους 4 χιλιάδες ερευνητές, εκ των οποίων οι χίλιοι παραμένουν εκεί τον αφιλόξενο χειμώνα.

kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου