Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Βέλγιο: Εταιρεία «τσιπάρει» τους εργαζόμενους της


Alexandros Michailidis / SOOC

Σε μία οργουελική καινοτομία αποφάσισε να προχωρήσει μία βελγική εταιρεία, με σκοπό να αντικαταστήσει τις κάρτες εισόδου των εργαζομένων της. Η εταιρεία Newfusion αποφάσισε να εμφυτεύσει ένα ηλεκτρονικό τσιπ κάτω από το δέρμα των εργαζομένων, το οποίο έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, κοστίζει περί τα 100 ευρώ και περιέχει αποκλειστικά προσωπικές πληροφορίες του κάθε εργαζόμενου.

Η εγκατάσταση του εμφυτεύματος RFID έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί σε οκτώ εργαζόμενους που έχασαν τις κάρτες εισόδου τους. Το εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί στην παλάμη του χεριού τους, ακριβώς όπως στα κατοικίδια.

 

«Είναι το ίδιο με ένα κλειδί» υποστηρίζει ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του δικτύου RTBF της Βαλονίας. «Άνοιξα την πόρτα και τον υπολογιστή μου με αυτό. Η ιδέα ήρθε αφού αρκετοί εργαζόμενοι έχασαν τις προσωπικές τους κάρτες. Αυτή η ταυτότητα είναι "υποδόρια", την έχεις πάντα μαζί σου» συμπληρώνει ενθουσιασμένος.

 

Η χρήση της τεχνολογίας RFID είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετά χρόνια. Δέκα χρόνια πριν, οι πελάτες ενός ολλανδικού μαγαζιού νυχτερινής διασκέδασης ήδη πλήρωναν τα ποτά τους χρησιμοποιώντας αντίστοιχο εμφύτευμα κάτω από το δέρμα τους. Ασθενείς με Αλτσχάιμερ επίσης έχουν «τσιπαριστεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη τους.

 

Προς το παρόν, στην εν λόγω εταιρεία, ο εξοπλισμός με το συγκεκριμένο τσιπ γίνεται μόνο εθελοντικά. Όμως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η τεχνολογία, όσον αφορά την πειρατεία δεδομένων, και συνολικά την ιδιωτική ζωή.

 

«Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος» υποστηρίζει ο Αλέξις Ντεσβάεφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η κάρτα των εργαζομένων βαθιά στη σάρκα τους. Αυτό είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου. Μπορεί κανείς να γνωρίζει ακριβώς τι ώρα ξεκίνησε ο εργαζόμενος την υπηρεσία του, πότε πήρε διάλλειμα για τσιγάρο, να εξετάσει ακολούθως εάν είναι αρκετά παραγωγικός. Και τι θα κάνει μετά με τα δεδομένα αυτά; Παραχωρούμε λίγο περισσότερα από τα δικαιώματα για ιδιωτική ζωή για περισσότερη ασφάλεια ή άνεση;»


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου