Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

1) Σόιμπλε και Τόμσεν, δεν με κάλεσαν για πρωινό


Οριστικό τέλος στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο για συνάντηση με τον ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, δίνουν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου.


Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «Ποιος σας είπε ότι υπήρξε άρνηση για τη συνάντηση με Σόιμπλε και Τόμσεν. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αλήθειας σε αυτό. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να υπάρχει πρόσκληση. Εδώ διαβάζω ότι σήμερα ο υπουργός ήταν στο Βερολίνο».


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αnt1 στην Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας θα ήταν μια διευρύμενη συνάντηση με εκπρόσωπους των θεσμών και με την παρουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών κ. Σαπεν με σκοπό να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα πριν τις 20 Φεβρουαρίου και να κλείσει η αξιολόγηση. Από αυτήν την κινητικότητα και από τις πληροφορίες φαίνεται ότι Αθήναι και δανειστές διαπραγματεύονται ένα πακέτο συμφωνίας προκειμένου αυτό να παρουσιαστεί στο Euro working group που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου.


Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγεί με δήλωσή του γιατί η Ελλάδα δεν είναι πίσω στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ενώ επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι στις επαφές που έχει με τους δανειστές υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Δείχνει μάλιστα να υπαινίσσεται πως γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.


2) Έξοδος από το ευρώ σενάρια και φόβοι



H εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.


Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και στο πολιτικό σκηνικό ο λαϊκισμός αποκτά περισσότερα ερείσματα, γεγονός που φέρνει τη νομισματική ένωση αντιμέτωπη με την πιο σκληρή της δοκιμασία, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπόσχεται ότι η Ιταλία θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ το ίδιο εξαγγέλλει η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.


Ενθαρρυμένοι εν μέρει και εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αντίπαλοι του ευρώ επιχειρηματολογούν πως μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία θα τους επέτρεπε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, επιτρέποντάς τους να σπάσουν τον φαινομενικά ατέλειωτο κύκλο της λιτότητας και του συγκριτικά σκληρού νομίσματος.


Εν τω μεταξύ μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη και ο βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, συζητά το ενδεχόμενο να μην έχουμε ως νόμισμα το ευρώ.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε την ανάγκη σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης διάλυσης της Ευρωζώνης, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ.


3) «Καρφιά» έριξε η Μέρκελ στον Ερντογάν. Παρατηρήσεις έκανε ο Σουλτάνος


«Παγωμένο» μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Πέμπτη, στην Άγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπήρξαν συστάσεις, από μέρους της Μέρκελ για σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, ενώ δεν έλειψε και η παρατήρηση που έκανε ο Ερντογάν στη Γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με δηλώσεις που έκανε η ίδια περί «ισλαμικής» τρομοκρατίας. Επίσης η κ. Μέρκελ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Γιλντιρίμ ανέφερε πως συζητήθηκε το Κυπριακό και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.
4) Για «ατύχημα» στα Ίμια προειδοποιεί ο Τσαβούσογλου. Καλεί τον Καμμένο να συνετιστεί


Επιμένει με τα Ίμια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet. Παρόλο που ο ίδιος τόνισε ότι η επιθυμία του είναι το ζήτημα να επιλυθεί μέσω συνομιλιών, προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός ατυχήματος.


«Πρέπει να είμαστε διακριτικοί. Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει ένα ανεπιθύμητο ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να κινείται με ωριμότητα», είπε.


Νωρίτερα, είχε αναφερθεί εκτενώς στην πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια, λέγοντας: «Εμείς συνεχίσαμε τις διερευνητικές. Στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος που είναι εταίρος της εξουσίας, είναι και υπουργός Άμυνας. Αυτός ο υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις. Η Ελλάδα κάνει προκλητικά πράγματα από καιρό. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι για να μην υπάρξει ένταση με τη γείτονα.


5) Αναζωπύρωση της βίας στην Ουκρανία. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται 


Έκκληση να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μαχών ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και φιλορώσους αποσχιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για την ενορχήστρωση της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών.


Οι συγκρούσεις, οι σφοδρότερες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός τον Δεκέμβριο, είναι οι πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ήθελε μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, την οποία Κίεβο και Ευρωπαϊκή Ένωση —όπως εξάλλου έκανε και ο προκάτοχός του— κατηγορούν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές.


Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι ξεκίνησε τις νέες συγκρούσεις και ότι «προωθήθηκε 200 μέτρα στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες» πριν οι δυνάμεις του απωθηθούν. Όπως και να έχει τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την αναζωπύρωση της βίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου