Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
Γένοβα: Η συγκλονιστική μαρτυρία του οδηγού φορτηγού που σώθηκε για μόλις 10 μέτρα
Οι φωτογραφίες του φορτηγού που στέκεται στο χείλος του γκρεμού επάνω στην γέφυρα Μοράντι της Γένοβας κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Τα ιταλικά μέσα μιλούν για θαύμα
όπως και ο ίδιος ο οδηγός του που έκοψε ταχύτητα την τελευταία στιγμή.
Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 37χρονος, εργαζόταν στην συγκεκριμένη εταιρεία μεταφορών εδώ και ένα χρόνο. Η αφήγησή του είναι η ιστορία ενός επιζώντα, ενός θαύματος όπως λέει και ο ίδιος.
Το φορτηγό ταξίδευε από την Σαβόνα προς την Γένοβα και βρισκόταν στην μία από τις δύο λωρίδες της γέφυρας με κατεύθυνση το Λεβάντε.
«Μόλις με είχε προσπεράσει ένα αυτοκίνητο. Το είδα να με φτάνει από τους καθρέφτες, με πέρασε και στη συνέχεια; μπήκε μπροστά μου. Μόλις είχαμε φτάσει στη γέφυρα» λέει ο οδηγός του πράσινου φορτηγού. «Έβρεχε, έβρεχε πολύ και δεν μπορούσες να τρέξεις. Όταν με προσπέρασε, έκοψα ταχύτητα για να κρατήσω μια ορισμένη απόσταση, επειδή το φρενάρισμα με την βροχή ήταν αδύνατο και η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Δεν μπορούσες να δεις και πολλά».
«Κάποια στιγμή τα πάντα γύρω μου άρχισαν να τρέμουν. Το αυτοκίνητο μπροστά μου εξαφανίστηκε. Σαν να είχε χαθεί μέσα στα σύννεφα. Κοίταξα ψηλά και είδα τον πυλώνα της γέφυρας να πέφτει. Φρέναρα. Όχι μόνο φρέναρα, κάρφωσα τα πόδια μου στα φρένα για να σταματήσει το φορτηγό. Ενστικτωδώς, όταν είδα το κενό μπροστά μου, έβαλα όπισθεν, σαν να προσπαθούσα να ξεφύγω από αυτή την κόλαση».
Το φορτηγό διέσχισε μια απόσταση περίπου 12 μέτρων προς τα πίσω. «Κατάλαβα πως όλα είχαν καταρρεύσει, πως έπρεπε να ξεφύγω. Πετάχτηκα έξω από το φορτηγό και άρχισα να τρέχω. Έβρεχε καταρρακτωδώς. Είδα κι άλλους οδηγούς και τους είπα να φύγουν αμέσως».
Όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες, ο 37χρονος ήταν σε κατάσταση σοκ. «Δεν ξέρω πως είναι δυνατόν, αλλά είμαι ζωντανός». Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις αλλά ευτυχώς δεν έφερε κανένα τραύμα.
Πηγή
Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
Αναταράξεις στα social media
Το 95% των εφήβων έχει πρόσβαση σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο (smartphone) και το 45% είναι σχεδόν συνεχώς σε απευθείας σύνδεση. Αλλά οι νεότεροι χρήστες του Διαδικτύου δεν συνδέονται στο Facebook, όπως έκανε η παλιότερη γενιά, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew Research Center.
Παρόλο που το Facebook κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά την τελευταία δεκαετία, υποχώρησε για το YouTube, το Instagram και το Snapchat μεταξύ των σημερινών εφήβων. Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από τους μισούς εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών, όπως αναφέρει η έρευνα. Το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, ένα επιβλητικό 85% τόνισε ότι χρησιμοποιεί αρκετά το YouTube, το 72% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τακτικά το Instagram και το 69% ήταν στο Snapchat. Το Facebook ξεπέρασε το Twitter, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο το 32% των εφήβων που ερωτήθηκαν.
Όσο για τις υπηρεσίες κοινωνικών μέσων που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, το Snapchat ήρθε στην υψηλότερη θέση, με το 35% να το αναγνωρίζει ως την πιο συχνή επιλογή, ενώ το YouTube ακολούθησε δεύτερο με 32% και τρίτο το Instagram με 15%.
Το Facebook ήρθε τέταρτο, με μόλις το 10% των ερωτηθέντων να το χαρακτηρίζουν ως την υπηρεσία που χρησιμοποιούν πιο συχνά. Αντίθετα, το Twitter συγκέντρωσε μόλις το 3% των ερωτηθέντων.
Αλλαγή στα μοτίβα
Οι συνήθειες των εφήβων στα social media έχουν αλλάξει από το 2015. Τότε, το 24% των εφήβων έμπαινε στο Διαδίκτυο «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με δημοσκόπηση – ουσιαστικά το ήμισυ του αριθμού που το κάνει σήμερα.
Το Facebook ήταν η κυρίαρχη υπηρεσία μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων μόλις πριν από τρία χρόνια, όταν το 71% δήλωσε ότι το χρησιμοποιούσε και το 41% δήλωσε ότι το χρησιμοποιούσε περισσότερο από τα άλλα social media. Το 52% των εφήβων χρησιμοποιούσε το Instagram και το 20% το χρησιμοποιούσε περισσότερο από τα άλλα. Επίσης, το YouTube δεν συμπεριλαμβανόταν ακόμη και στις πιο δημοφιλείς επιλογές πλατφόρμας εφήβων στην προηγούμενη έρευνα.
Η πτώση
Η πιο εντυπωσιακή ανισότητα μεταξύ των δύο ερευνών είναι η χρήση του Facebook από τους έφηβους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει απομακρυνθεί από το Facebook για να «αγκαλιάσει» άλλες υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, «το Facebook δεν το είχε ποτέ», όπως παρατήρησε ο σύμβουλος social media Λον Σάφκο, σε συνέντευξή του στο TechNewsWorld. «Οι έφηβοι δεν αγκάλιασαν ποτέ το Facebook από την αρχή, αισθάνθηκαν ότι ήταν πολύ ανοιχτό και κατευθύνονταν προς το Snapchat. Γι’ αυτούς, ήταν μια ασφαλέστερη πλατφόρμα, όπου οτιδήποτε ανέβαζαν, γραπτώς ή φωτογραφίες, θα εξαφανιζόταν ύστερα από 20 δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.
Στο μέλλον
Οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νεότερων χρηστών των κοινωνικών μέσων συνάδουν με τη γενικότερη συμπεριφορά των εφήβων. Οι έφηβοι σπάνια παραμένουν σε αυτό που άρεσε στην προηγούμενη γενιά, όπως η μουσική, η μόδα ή άλλες τάσεις της ποπ κουλτούρας. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να εξηγούν τι απομακρύνει τους έφηβους σήμερα. Μια πιθανότητα είναι ότι «δεν θέλουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες του Facebook», δήλωσε ο Σάφκο. «Θέλουν απλώς να δείξουν στη μικρή τους ομάδα διαδικτυακών φίλων τι κάνουν ή φορούν ή ακούν. Και οι έφηβοι το μοιράζονται αυτό περισσότερο από ποτέ», συμπλήρωσε. «Είναι το πώς συνδέονται με τη γενιά τους και παραμένουν σχετικοί – και δεν θέλουν ψεύτικες ειδήσεις (fake news), πολιτικές ανοησίες, παρακινητικά memes ή διαφημίσεις ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν στέλνουν ούτε e-mail... Οι έφηβοι θα μοιράζονται τα πάντα και θα παραμένουν συνδεδεμένοι με τη γενιά τους, όμως θα το κάνουν μόνο σε ένα ιδιωτικό, προστατευμένο περιβάλλον».
Είναι πιθανό ότι το Facebook θα μπορούσε να επανασυνδεθεί με ένα εφηβικό κοινό – αν όχι άμεσα – μέσω των άλλων υπηρεσιών του, όπως το Instagram. Στο μέλλον, το Facebook θα μπορούσε να είναι το μέρος για να ξανασυνδεθούν οι 20χρονοι.
«Ανάλογα με τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του Facebook, καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν και περνούν από διαφορετικά γεγονότα ζωής, μπορούν πάλι να αγκαλιάσουν το Facebook», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Local Search Association Γκρεγκ Στέρλινγκ. «Αλλά είμαι επίσης βέβαιος ότι το Facebook θα συνεχίσει να κάνει αλλαγές και ανταγωνιστικές προσαρμογές για να προσπαθήσει να προσελκύσει και να διατηρήσει τους έφηβους. Μπορεί τελικά να βασίζονται στο Instagram για τον σκοπό αυτό», κατέληξε.
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει να γνωρίζετε
Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι η διόγκωση ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την κλινική Mayo Περιγράφεται χαρακτηριστικά ως ένα μούρο που κρέμεται από το τσαμπί. Ενώ τα περισσότερα ανευρύσματα δεν σπάνε και δεν δημιουργούν πρόβλημα, αυτά που προκαλούν αιμορραγία στον εγκέφαλο οδηγούν σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να έχουν απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.
Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα.
Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος: Οι πονοκέφαλοι συχνά σηματοδοτούν μια σοβαρή κατάσταση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα ανεύρυσμα «συχνά περιγράφεται ως ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας». Η διαρροή του αίματος ερεθίζει τον εγκέφαλο προκαλώντας έντονο πόνο. Σε αντίθεση με τον απλό πονοκέφαλο, ο πόνος έρχεται απότομα και είναι οξύς και έντονος.
Διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων: Προκαλείται όταν το ανεύρυσμα πιέζει το νεύρο που ευθύνεται για την κίνηση των ματιών. Εάν εκδηλώσετε ξαφνικά προβλήματα όρασης, όπως διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο, καθώς είναι μια κατάσταση που δεν χωράει αναμονή. Διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων: Προκαλείται όταν το ανεύρυσμα πιέζει το νεύρο που ευθύνεται για την κίνηση των ματιών. Εάν εκδηλώσετε ξαφνικά προβλήματα όρασης, όπως διπλή όραση ή πτώση των βλεφάρων, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο, καθώς είναι μια κατάσταση που δεν χωράει αναμονή.
Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος: Το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος οφείλεται σε μικροσκοπικούς θρόμβους που διαρρέουν από το ανεύρυσμα και φράζουν μικρά αγγεία που καταλήγουν σε σημαντικά σημεία του εγκεφάλου. Ένα ανεύρυσμα μοιάζει με λεπτή φουσκάλα που μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει διαρροή αίματος.
Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος: Το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος οφείλεται σε μικροσκοπικούς θρόμβους που διαρρέουν από το ανεύρυσμα και φράζουν μικρά αγγεία που καταλήγουν σε σημαντικά σημεία του εγκεφάλου. Ένα ανεύρυσμα μοιάζει με λεπτή φουσκάλα που μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει διαρροή αίματος.
Προβλήματα πεπτικού: Όταν κάποιος έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μπορεί να έχει ναυτία και
εμετούς, λόγω της αιμορραγίας και του πονοκεφάλου. Πρώτα εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος και ακολουθούν ναυτία, εμετός και/ή διάρροια. Άλλα κοινά συμπτώματα του ανευρύσματος περιλαμβάνουν αιμορραγία, ζάλη, ευαισθησία στο φως και ακαμψία στον αυχένα. Όλα αυτά σχετίζονται με την αιμορραγία στον εγκέφαλο ή σε κάποιες περιπτώσεις με την πίεση που ασκεί το ανεύρυσμα στις δομές του εγκεφάλου.
Προβλήματα πεπτικού: Όταν κάποιος έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μπορεί να έχει ναυτία και εμετούς, λόγω της αιμορραγίας και του πονοκεφάλου. Πρώτα εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος και ακολουθούν ναυτία, εμετός και/ή διάρροια.
Άλλα κοινά συμπτώματα του ανευρύσματος περιλαμβάνουν αιμορραγία, ζάλη, ευαισθησία στο φως και ακαμψία στον αυχένα. Όλα αυτά σχετίζονται με την αιμορραγία στον εγκέφαλο ή σε κάποιες περιπτώσεις με την πίεση που ασκεί το ανεύρυσμα στις δομές του εγκεφάλου.
Android 9.0 Pie: Η επίσημη ονομασία που μας γλυκαίνει
Αναμονή τέλος! Η Google ανακοίνωσε επίσημα την ονομασία του Android P και ξεκινά τη διανομή του από σήμερα για τα Pixel smartphones, ενώ πριν το τέλους του ερχόμενου φθινοπώρου θα το δούμε και σε συσκευές άλλων κατασκευαστών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα Android Beta και Android One.
Όπως δηλώνει η Google, το Android 9 Pie προσαρμόζεται και μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για μια εξυπνότερη, γρηγορότερη και καλύτερη εμπειρία χρήσης για πολύ καιρό.
Ας θυμηθούμε τι καινούργιο θα φέρει η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος στους χρήστες:
Ένα εξυπνότερο smartphone με την τεχνολογία machine learning στο επίκεντρο
Το Android P φιλοδοξεί να καταστήσει το smartphone ακόμη πιο έξυπνο, να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στον κάθε χρήστη. Σαν παράδειγμα, η εταιρεία αναφέρει τη συνεργασία της με την DeepMind για να αναπτύξει τη λειτουργία Adaptive Battery, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση της μπαταρίας μόνο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο χρήστης, κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές που "τρέχουν" στο background
. Αντίστοιχα, εκμεταλλεύονται την τεχνολογία machine learning για τη λειτουργία Adaptive Brightness, η οποία μαθαίνει πως να προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.
Σε όλο το εύρος της πλατφόρμας, το smartphone θα βοηθά τον χρήστη να κερδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη συσκευή του προτείνοντας του ενέργειες που θα τον ενδιαφέρουν περισσότερο και προβλέποντας την επόμενη κίνηση του. Τα App Actions θα σε βοηθούν να πραγματοποιείς την επόμενη ενέργεια σου πιο γρήγορα επειδή θα αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, μόλις συνδέσεις τα ακουστικά σου, το Android P θα σου εμφανίσει την αγαπημένη σου playlist από το Spotify για να συνεχίσεις την ακρόαση. Σύμφωνα με τη Google, τα Actions θα εμφανίζονται στο Launcher, το Google Play Store, το Google Search και τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.
Εκτός, όμως, από τα App Actions, το Android P έχει να προσφέρει κάτι ακόμα πιο έξυπνο: πόσο πιο γρήγορα θα γινόταν όλα αν οι εμφανιζόταν την κατάλληλη στιγμή οι εφαρμογές που χρειάζεσαι περισσότερο; Εδώ έρχονται τα Slices. Για παράδειγμα, αν πραγματοποιήσεις αναζήτηση με τη λέξη Lyft στο Google Search, τότε θα σου εμφανιστεί ένα διαδραστικό Slice που θα σου εμφανίζει ταυτόχρονα το κόστος και την διάρκεια της διαδρομής, έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις κράτηση στην υπηρεσία άμεσα.
Η Google είναι έτοιμη να μοιραστεί την τεχνολογία machine learning με τους developers των εφαρμογών, έτσι ώστε να εμπλουτιστούν και οι third-party υπηρεσίες/εφαρμογές με πιο έξυπνες λειτουργίες που θα εκτελούνται στη συσκευή και όχι σε κάποιον cloud server. Γι' αυτό διαθέτει το ML Kitμέσω του Firebase για όποιον ενδιαφέρεται. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή διαιτολογίου θα μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία Smart Text Recognition για να καταγράφει τις διατροφικές πληροφορίες και το custom API του ML Kit θα κατηγοριοποιεί περισσότερες από 200 διαφορετικές τροφές με την βοήθεια της κάμερας του smartphone.
Ένα πιο απλό και πιο εύχρηστο περιβάλλον χρήσης
Με το Android P, η Google πραγματοποιεί μια στροφή στην απλότητα. Η εμφάνιση και η εμπειρία χρήσης γίνεται πιο εύκολη με το νέο σύστημα πλοήγησης, το οποίο θυμίζει αρκετά αυτό του iPhone X. Η εταιρεία προσθέτει νέες χειρονομίες που θα απλοποιήσουν την πλοήγηση από την κεντρική οθόνη και όχι μόνο. Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για τις συσκευές Android που έχουν υιοθετήσει τις full-screen οθόνες με notch και δεν διαθέτουν home button, ενώ διευκολύνεται σημαντικά η χρήση με το ένα χέρι.
Με ένα απλό swipe προς τα επάνω, ο χρήστης μεταφέρεται στο επανασχεδιασμένο Overview για να βλέπει τις ανοιχτές εφαρμογές. Με ένα απλό άγγιγμα μεταφέρεται σε κάποια από αυτές. Εδώ, όμως, έρχεται και μια νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν αρκετά το multitasking, το Smart Text Selection. Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει για ποιο λόγο διαλέγεις κάποια λέξη από το κείμενο και σου προτείνει σχετικές ενέργειες, ενώ δουλεύει απευθείας μέσα από το Overview.
Ακόμη, το Android P φέρνει μαζί του επανασχεδιασμένα Quick Settings, έναν νέο τρόπο να βγάζεις screenshots, απλούστερα volume controls, ευκολότερη διαχείριση των ειδοποιήσεων και πολλά άλλα που θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ευαισθητοποίηση και έλεγχος της ψηφιακής ζωής
Αυτό το γνωρίζαμε μερικές ώρες πριν την παρουσίαση, αλλά είχαμε μια πιο αναλυτική παρουσίαση από την εταιρεία. Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος έχει παγιδευτεί στην τεχνολογία, υπό την έννοια ότι δυσκολεύεται να "ξεκολλήσει" από το smartphone για να ασχοληθεί με την πραγματική ζωή του. Γι' αυτό προσθέτει νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύει επάνω στη συσκευή του, αλλά και για να την αφήσει στην άκρη όταν πρέπει.
Ένα από αυτά είναι το Android Dashboard, το οποίο θα δείχνει στον χρήστη αναλυτικά πόσο χρόνο ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές, ξεκλείδωσε το smartphone και πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, το App Timer είναι ένα εργαλείο που θα του επιτρέπει να θέτει χρονικό περιορισμό στην χρήση μιας εφαρμογής, θα τον ειδοποιεί όταν φτάνει στο όριο που έχει θέσει και θα μετατρέπει το εικονίδιο της εφαρμογής σε ασπρόμαυρο για να του υπενθυμίσει ότι "αρκετά έπαιξε PUBG για σήμερα".
Το νέο Do Not Disturb mode σιγεί τόσο τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις, αλλά και όλες τις οπτικές ενοχλήσεις που "πετάγονται" στην οθόνη σου, ενώ όταν θα αφήνεις το smartphone με την οθόνη γυρισμένη επάνω στο τραπέζι, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα το Do Not Disturb mode. Τέλος, η λειτουργία Wind Down θα ενεργοποιεί το Night Light όταν σκοτεινιάζει, θα βάζει την συσκευή σε Do Not Disturb mode και θα μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη την ώρα που έχεις δηλώσει ότι βρίσκεσαι στο κρεβάτι.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου
Στο προσκήνιο επανήλθε απειλητικά εφέτος η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, κοστίζοντας ήδη τη ζωή τριών ανθρώπων. Γι' αυτό καλό είναι να ξέρουμε τα ύποπτα συμπτώματα.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κοινά κουνούπια.
Η προστασία από αυτά έχει ζωτική σημασία, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί).
Περίπου δύο στους δέκα, όμως, αναπτύσσουν ήπια νόσο. Και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση.
Ήπια νόσος
Ποια είναι όμως τα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν οι ασθενείς; Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ήπια νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (ίωσης). Έτσι, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει:
* Πυρετό
* Πονοκέφαλο
* Γενικευμένη αδυναμία/καταβολή δυνάμεων
* Πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις.
Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα:
* Ναυτία
* Εμέτους
* Διάρροιες
* Ανορεξία
* Κοιλιακό πόνο
Τέλος, μπορεί να παρουσιάσει δερματικά εξανθήματα και διόγκωση (πρήξιμο) των λεμφαδένων.
Σοβαρή νόσος
Στο περίπου 1% των περιπτώσεων, ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί βαριάς μορφής νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.
Στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Πυρετός
* Πονοκέφαλος
* Δυσκαμψία του αυχένα
* Διαταραχές του επιπέδου συνείδησης και διαταραχές συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργος, αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα)
* Νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμοί, παραλύσεις)
* Σοβαρή μυϊκή αδυναμία
* Διαταραχές οράσεως
Εμφάνιση και διάρκεια
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου συνήθως εκδηλώνονται σε χρονικό διάστημα 2 έως 14 ημερών από το τσίμπημα του κονουπιού.
Στην ήπια μορφή της νόσου, γενικώς υποχωρούν εντίς 3-6 ημερών (λιγότερο από μία εβδομάδα) χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
Ωστόσο ορισμένα συμπτώματα μερικές φορές επιμένουν επί εβδομάδες ή μήνες. Τέτοια συμπτώματα είναι η υπερβολική κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στους μυς και οι διαταραχές της συγκέντρωσης.
Στην σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα συμπτώματα της οξείας φάσης μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνια, υπολειπόμενα νευρολογικά ελλείμματα ή διαταραχές. Παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων είναι παραλύσεις, διαταραχές κινητικότητας, κεφαλαλγία, χρόνια κόπωση κ.λπ.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Θεωρητικά ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο οι μεγάλες ηλικίες (άνω των 50 ετών) είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θανατηφόρο κατάληξη.
Επιπλέον, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
ΠΗΓΗ
Απόψε το βράδυ η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια»
Ποιο είναι το «κλειδί» για να τις φωτογραφήσετε
Η πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Δευτέρας, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».
Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Μετά τα μεσάνυχτα και όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.
Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.
Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς -ακόμη και να φωτογραφήσει- μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Και ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει.
Το καυτό βίντεο και οι σέξι φωτογραφίες της Σαμάνθας!
Η Samantha Hoopes σε ένα καυτό, αποθεωτικό βίντεο
Συν άλλες 10 φωτογραφίες που βοήθησαν να θυμηθούμε γιατί την αγαπάμε τόσο.
Η Samantha Hoopes δεν είναι απλά ένα κορίτσι του Sports Illustrated. Έχει εμφανιστεί σε τέσσερα ετήσια τεύχη του περιοδικού, έχει πραγματοποιήσει για την εταιρεία τουλάχιστον 24 διαφορετικά shooting και βίντεο και το ίδιο το Sports Illustrated αποφάσισε να την τιμήσει.
Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει ένα recap από τις εμφανίσεις της μέχρι σήμερα και θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι το μόνο που θέλουμε είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Samantha Hoopes.
Ένα μικρό ευχαριστώ από εκείνους, ένα τεράστιο ευχαριστώ από εμάς που μας έχει καταγοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί έφτιαξαν βίντεο, εμείς παραθέτουμε γκαλεράκι με τις πιο σέξι εμφανίσεις της.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2020
(
13
)
- ► 08/30 - 09/06 ( 1 )
- ► 05/10 - 05/17 ( 2 )
- ► 05/03 - 05/10 ( 3 )
- ► 01/26 - 02/02 ( 7 )
-
►
2019
(
22
)
- ► 07/28 - 08/04 ( 3 )
- ► 07/21 - 07/28 ( 1 )
- ► 07/07 - 07/14 ( 1 )
- ► 04/07 - 04/14 ( 8 )
- ► 03/24 - 03/31 ( 1 )
- ► 02/24 - 03/03 ( 3 )
- ► 01/20 - 01/27 ( 3 )
- ► 01/13 - 01/20 ( 2 )
-
▼
2018
(
780
)
- ► 12/30 - 01/06 ( 1 )
- ► 11/25 - 12/02 ( 5 )
- ► 11/11 - 11/18 ( 12 )
- ► 11/04 - 11/11 ( 21 )
- ► 10/28 - 11/04 ( 3 )
- ► 10/21 - 10/28 ( 2 )
- ► 09/30 - 10/07 ( 6 )
- ► 09/23 - 09/30 ( 2 )
- ► 08/26 - 09/02 ( 2 )
-
▼
08/12 - 08/19
(
8
)
- Η Ελλάδα έχει τη δική της έρημο!
- Γένοβα: Η συγκλονιστική μαρτυρία του οδηγού φορτηγ...
- Αναταράξεις στα social media
- Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει ...
- Android 9.0 Pie: Η επίσημη ονομασία που μας γλυκαίνει
- Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτ...
- Απόψε το βράδυ η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφτασ...
- Το καυτό βίντεο και οι σέξι φωτογραφίες της Σαμάνθας!
- ► 08/05 - 08/12 ( 27 )
- ► 07/29 - 08/05 ( 25 )
- ► 07/15 - 07/22 ( 6 )
- ► 06/24 - 07/01 ( 12 )
- ► 06/17 - 06/24 ( 9 )
- ► 06/10 - 06/17 ( 2 )
- ► 06/03 - 06/10 ( 18 )
- ► 05/27 - 06/03 ( 40 )
- ► 05/20 - 05/27 ( 42 )
- ► 05/13 - 05/20 ( 48 )
- ► 05/06 - 05/13 ( 32 )
- ► 04/29 - 05/06 ( 43 )
- ► 04/22 - 04/29 ( 20 )
- ► 04/15 - 04/22 ( 39 )
- ► 04/08 - 04/15 ( 23 )
- ► 04/01 - 04/08 ( 45 )
- ► 03/25 - 04/01 ( 31 )
- ► 03/18 - 03/25 ( 39 )
- ► 03/11 - 03/18 ( 16 )
- ► 03/04 - 03/11 ( 5 )
- ► 02/25 - 03/04 ( 30 )
- ► 02/18 - 02/25 ( 34 )
- ► 02/11 - 02/18 ( 27 )
- ► 02/04 - 02/11 ( 28 )
- ► 01/28 - 02/04 ( 26 )
- ► 01/21 - 01/28 ( 18 )
- ► 01/14 - 01/21 ( 25 )
- ► 01/07 - 01/14 ( 8 )
-
►
2017
(
946
)
- ► 12/31 - 01/07 ( 10 )
- ► 12/24 - 12/31 ( 7 )
- ► 12/17 - 12/24 ( 4 )
- ► 12/10 - 12/17 ( 19 )
- ► 12/03 - 12/10 ( 40 )
- ► 11/26 - 12/03 ( 37 )
- ► 11/19 - 11/26 ( 61 )
- ► 11/12 - 11/19 ( 58 )
- ► 11/05 - 11/12 ( 63 )
- ► 10/29 - 11/05 ( 31 )
- ► 10/22 - 10/29 ( 30 )
- ► 10/15 - 10/22 ( 6 )
- ► 10/08 - 10/15 ( 2 )
- ► 10/01 - 10/08 ( 11 )
- ► 09/24 - 10/01 ( 11 )
- ► 09/17 - 09/24 ( 19 )
- ► 09/10 - 09/17 ( 27 )
- ► 09/03 - 09/10 ( 27 )
- ► 08/27 - 09/03 ( 54 )
- ► 08/20 - 08/27 ( 37 )
- ► 08/13 - 08/20 ( 56 )
- ► 08/06 - 08/13 ( 25 )
- ► 07/30 - 08/06 ( 10 )
- ► 06/25 - 07/02 ( 1 )
- ► 06/18 - 06/25 ( 4 )
- ► 06/11 - 06/18 ( 6 )
- ► 06/04 - 06/11 ( 3 )
- ► 05/28 - 06/04 ( 3 )
- ► 05/21 - 05/28 ( 2 )
- ► 04/30 - 05/07 ( 1 )
- ► 04/16 - 04/23 ( 1 )
- ► 03/05 - 03/12 ( 1 )
- ► 02/26 - 03/05 ( 5 )
- ► 02/19 - 02/26 ( 13 )
- ► 02/12 - 02/19 ( 44 )
- ► 02/05 - 02/12 ( 76 )
- ► 01/29 - 02/05 ( 73 )
- ► 01/22 - 01/29 ( 39 )
- ► 01/15 - 01/22 ( 20 )
- ► 01/08 - 01/15 ( 1 )
- ► 01/01 - 01/08 ( 8 )
-
►
2016
(
1106
)
- ► 12/25 - 01/01 ( 16 )
- ► 12/18 - 12/25 ( 37 )
- ► 12/11 - 12/18 ( 51 )
- ► 12/04 - 12/11 ( 20 )
- ► 11/27 - 12/04 ( 30 )
- ► 11/20 - 11/27 ( 32 )
- ► 11/13 - 11/20 ( 34 )
- ► 11/06 - 11/13 ( 52 )
- ► 10/30 - 11/06 ( 42 )
- ► 10/23 - 10/30 ( 28 )
- ► 10/16 - 10/23 ( 18 )
- ► 10/09 - 10/16 ( 16 )
- ► 10/02 - 10/09 ( 18 )
- ► 09/25 - 10/02 ( 24 )
- ► 09/18 - 09/25 ( 20 )
- ► 09/11 - 09/18 ( 19 )
- ► 09/04 - 09/11 ( 16 )
- ► 08/28 - 09/04 ( 10 )
- ► 07/10 - 07/17 ( 1 )
- ► 07/03 - 07/10 ( 2 )
- ► 06/26 - 07/03 ( 7 )
- ► 06/19 - 06/26 ( 7 )
- ► 06/12 - 06/19 ( 7 )
- ► 06/05 - 06/12 ( 7 )
- ► 05/29 - 06/05 ( 8 )
- ► 05/22 - 05/29 ( 19 )
- ► 05/15 - 05/22 ( 16 )
- ► 05/08 - 05/15 ( 17 )
- ► 05/01 - 05/08 ( 9 )
- ► 04/24 - 05/01 ( 17 )
- ► 04/17 - 04/24 ( 27 )
- ► 04/10 - 04/17 ( 44 )
- ► 04/03 - 04/10 ( 27 )
- ► 03/27 - 04/03 ( 45 )
- ► 03/20 - 03/27 ( 71 )
- ► 03/13 - 03/20 ( 39 )
- ► 03/06 - 03/13 ( 27 )
- ► 02/28 - 03/06 ( 23 )
- ► 02/21 - 02/28 ( 45 )
- ► 02/14 - 02/21 ( 49 )
- ► 02/07 - 02/14 ( 28 )
- ► 01/31 - 02/07 ( 25 )
- ► 01/24 - 01/31 ( 25 )
- ► 01/17 - 01/24 ( 12 )
- ► 01/10 - 01/17 ( 6 )
- ► 01/03 - 01/10 ( 13 )
-
►
2015
(
2958
)
- ► 12/27 - 01/03 ( 12 )
- ► 12/20 - 12/27 ( 19 )
- ► 12/13 - 12/20 ( 34 )
- ► 12/06 - 12/13 ( 14 )
- ► 11/29 - 12/06 ( 32 )
- ► 11/22 - 11/29 ( 45 )
- ► 11/15 - 11/22 ( 45 )
- ► 11/08 - 11/15 ( 33 )
- ► 11/01 - 11/08 ( 18 )
- ► 10/25 - 11/01 ( 33 )
- ► 10/18 - 10/25 ( 43 )
- ► 10/11 - 10/18 ( 35 )
- ► 10/04 - 10/11 ( 37 )
- ► 09/27 - 10/04 ( 51 )
- ► 09/20 - 09/27 ( 46 )
- ► 09/13 - 09/20 ( 91 )
- ► 09/06 - 09/13 ( 71 )
- ► 08/30 - 09/06 ( 80 )
- ► 08/23 - 08/30 ( 87 )
- ► 08/16 - 08/23 ( 87 )
- ► 08/09 - 08/16 ( 41 )
- ► 08/02 - 08/09 ( 41 )
- ► 07/26 - 08/02 ( 40 )
- ► 07/19 - 07/26 ( 20 )
- ► 07/12 - 07/19 ( 23 )
- ► 07/05 - 07/12 ( 29 )
- ► 06/28 - 07/05 ( 36 )
- ► 06/21 - 06/28 ( 39 )
- ► 06/07 - 06/14 ( 34 )
- ► 05/31 - 06/07 ( 66 )
- ► 05/24 - 05/31 ( 68 )
- ► 05/17 - 05/24 ( 77 )
- ► 05/10 - 05/17 ( 97 )
- ► 05/03 - 05/10 ( 61 )
- ► 04/26 - 05/03 ( 86 )
- ► 04/19 - 04/26 ( 70 )
- ► 04/12 - 04/19 ( 58 )
- ► 04/05 - 04/12 ( 107 )
- ► 03/29 - 04/05 ( 164 )
- ► 03/22 - 03/29 ( 147 )
- ► 03/15 - 03/22 ( 133 )
- ► 03/08 - 03/15 ( 102 )
- ► 03/01 - 03/08 ( 96 )
- ► 02/22 - 03/01 ( 94 )
- ► 02/15 - 02/22 ( 100 )
- ► 02/08 - 02/15 ( 73 )
- ► 02/01 - 02/08 ( 67 )
- ► 01/25 - 02/01 ( 22 )
- ► 01/18 - 01/25 ( 31 )
- ► 01/11 - 01/18 ( 12 )
- ► 01/04 - 01/11 ( 11 )
-
►
2014
(
1434
)
- ► 12/28 - 01/04 ( 1 )
- ► 12/14 - 12/21 ( 2 )
- ► 10/19 - 10/26 ( 1 )
- ► 10/05 - 10/12 ( 1 )
- ► 09/28 - 10/05 ( 6 )
- ► 09/21 - 09/28 ( 6 )
- ► 09/14 - 09/21 ( 5 )
- ► 09/07 - 09/14 ( 6 )
- ► 08/31 - 09/07 ( 3 )
- ► 08/24 - 08/31 ( 11 )
- ► 08/17 - 08/24 ( 26 )
- ► 08/10 - 08/17 ( 16 )
- ► 08/03 - 08/10 ( 17 )
- ► 07/27 - 08/03 ( 21 )
- ► 07/20 - 07/27 ( 11 )
- ► 07/13 - 07/20 ( 47 )
- ► 07/06 - 07/13 ( 53 )
- ► 06/29 - 07/06 ( 70 )
- ► 06/22 - 06/29 ( 37 )
- ► 06/15 - 06/22 ( 40 )
- ► 06/08 - 06/15 ( 63 )
- ► 06/01 - 06/08 ( 92 )
- ► 05/25 - 06/01 ( 79 )
- ► 05/18 - 05/25 ( 12 )
- ► 05/11 - 05/18 ( 30 )
- ► 05/04 - 05/11 ( 60 )
- ► 04/27 - 05/04 ( 65 )
- ► 04/20 - 04/27 ( 48 )
- ► 04/13 - 04/20 ( 75 )
- ► 04/06 - 04/13 ( 48 )
- ► 03/30 - 04/06 ( 70 )
- ► 03/23 - 03/30 ( 58 )
- ► 03/16 - 03/23 ( 49 )
- ► 03/09 - 03/16 ( 64 )
- ► 03/02 - 03/09 ( 47 )
- ► 02/23 - 03/02 ( 47 )
- ► 02/16 - 02/23 ( 44 )
- ► 02/09 - 02/16 ( 65 )
- ► 02/02 - 02/09 ( 38 )
-
►
2013
(
2
)
- ► 09/01 - 09/08 ( 2 )