Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Πλέον ζούμε με πίστωση-Εξαντλήθηκαν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη για φέτος


Η ανθρωπότητα από σήμερα ζει με πίστωση: κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια σύμφωνα με υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network.


«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.


«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, προειδοποιεί η Global Footprint Network.


Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις: έτσι, «το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά, αλλά «η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους [που της αναλογούν] για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network. Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.


Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Πηγή:ΑΜΠΕ


Read more

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του και οι καύσωνες. Τους οποίους αντιμετωπίζουμε κλασικά με αιρ κοντίσιον και ανεμιστήρες.


Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ανεμιστήρα δεν αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή. Σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων ύπνου Μαρνκ Ρέντικ ο ύπνος με ανεμιστήρα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μια σειρά μειονεκτημάτων.


Τα συν του ύπνου με ανεμιστήρα


Τα οφέλη περιλαμβάνουν ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, σταθερή κυκλοφορία αέρα και έναν διακριτικό ήχο που δεν είναι καθόλου εκνευριστικός αφενός, αφετέρου βοηθά κάποιους με προβλήματα ύπνου να κοιμηθούν.


Ωστόσο, τα μειονεκτήματα του ύπνου με ανεμιστήρα φαίνεται ότι αφανίζουν τα όποια πλεονεκτήματα.


Τα μείον του ύπνου με ανεμιστήρα


Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα είναι ότι μπορεί να προκαλούν ή να πυροδοτούν υπάρχουσες αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της ποσότητας σκόνης και γύρης που μπορεί να σηκώσουν και να εισχωρήσουν στο ρινικό σύστημα. Και κάπως έτσι, σύμφωνα με τον Ρέντικ πάντα, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα θα μπορούσαν, αν κοιμηθούν με ανεμιστήρα, να έχουν περιπετειώδεις νύχτες.



Και για αυτό κάθε φορά που βάζετε στην πρίζα τον ανεμιστήρα και πατάτε το on, χρειάζεται προσοχή. Αν τα φτερά του έχουν μαζέψει σκόνη θα σηκωθεί στον αέρα και κάποια ποσότητα θα καταλήξει στα πνευμόνια σας.


Επίσης, προβλήματα μπορούν να προκληθούν και από τον ξηρό αέρα που παράγουν οι ανεμιστήρες. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος και του λαιμού σας και επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια σας, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.


Οι ρινικές δίοδοι και τα ιγμώρια θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε καταρροή και πονοκεφάλους.


Το σταθερό ρεύμα αέρα, επίσης, έχει την τάση να στεγνώνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμώριά σας. Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει υπερβολική βλέννα για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα αυτή. Και όλο αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και… ταλαιπωρία.


Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε με κράμπες και πόνους στους μύες λόγω ακριβώς της σταθερής ροής αέρα.


Τελικά πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα; 


Πάντως, ο ίδιος ο Ρέντικ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείς με ανεμιστήρα στο υπνοδωμάτιό σου. Είναι θέμα προτίμησης και εύρεσης του ιδανικού μέσου για τις ανάγκες του. Ναι, για κάποιους ο ανεμιστήρας είναι η πιο σωστή λύση για να δροσιστούν τις καυτές νύχτες του καύσωνα. Ο ειδικός επί θεμάτων ύπνου, μάλιστα, τονίζει η χρήση ανεμιστήρα έχει αρκετά πλεονεκτήματα και τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να εξαλειφθούν αν είμαστε λίγο προσεκτικοί και χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα σε χαμηλή σκάλα, που περιστρέφεται. Και έχει και χρονοδιακόπτη. 


Πηγή: economistas.gr


Read more

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Δεν έχουν υποβάλει περίπου 150.000 υπόχρεοι


Σήμερα Δευτέρα (29/7) λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την Τετάρτη η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.


Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία της δήλωσης.


Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις αλλά περίπου 150.000 φορολογούμενοι δεν είχαν προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσής τους. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας.


Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει επίσης την Τετάρτη. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

πηγη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου