Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης- Τι πρέπει να προσέχειςΟρισμός Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης


Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση του ΣΧΚ, πρέπει να ικανοποιούνται δύο κριτήρια:


1. Σοβαρού βαθμού χρόνια κόπωση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία δεν αποδίδεται σε άλλες γνωστές κλινικές καταστάσεις.


2. Συνύπαρξη τεσσάρων ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται τουλάχιστον για χρονικό διάστημα έξι συνεχόμενων μηνών:


– Διαταραχή της μνήμης ή της ικανότητας


– Πονόλαιμος


– Λεμφαδενοπάθεια (πρησμένοι λεμφαδένες)


– Μυαλγία


– Πολυαρθραλγία (πόνος όλων των αρθρώσεων) χωρίς


οίδημα (πρήξιμο) ή ερυθρότητα


– Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) με πρωτόγνωρα


χαρακτηριστικά


– Ύπνος που δεν αναζωογονεί


– Κόπωση, που διαρκεί περισσότερο από 24ώρες, έπειτα


από έντονη άσκηση.


Αιτιολογία


Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί μια περίπλοκη νόσο, η οποία σχετίζεται τόσο με οργανικούς, όσο και ψυχολογικούς παράγοντες.Θεωρείται περίπλοκη κυρίως γιατί τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν ακόμη ασαφή.Οι πιο απλές αιτιολογίες είναι χρόνια οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, υπερβολική εργασία κυρίως όταν αυτή δεν μας αρέσει, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, διαταραχές ύπνου, κατάχρηση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών, κάπνισμα, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας ή διαβίωσης, έντονο stress.Επιπλέον, άτομα που δίνουν μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων ανθρώπων για το άτομό τους και βρίσκονταισε μια συνεχή πάλη για να ανταποκριθούν στις προσωπικές και τις κοινωνικές τους απαιτήσεις, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάθησης ή συνδρόμου θεωρούνται επίσης και αυτοί που σχετίζονται με τους ενδοκρινείς αδένες, αλλά και με το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η υπόφυση και τα επινεφρίδια, όπως φαίνεται απο τα ελαττωμένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.Έρευνες έχουν δείξει ότι για το ένα τρίτο των περιστατικών ευθύνεται κάποια νόσος σε εξέλιξη (γρίπη, ίωση, διαβήτης,ηπατίτιδα, καρκίνος). Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, το έλκος,οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, καθώς επίσης και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά και οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν κούραση και εξάντληση.


Τον τελευταίο καιρό, διερευνάται επίσης η σχέση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με την ορθοστατική υπόταση, δηλαδή την απότομη πτώση της αρτηριακής


πίεσης που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα όταν σηκωθούν απότομα από το κρεβάτι, όταν κάνουν ένα πολύ ζεστό ντους ή όταν απλώς στέκονται όρθια επί πολλή ώρα.


Σύμμαχος των μαλλιών και του δέρματος το μαύρο αλάτι


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου