Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κλασσικό ρολό της γιαγιάς με σφολιάτα


Υλικά  


1 συσκευασία φρέσκια σφολιάτα 

½-2 φλιτζάνια ψίχα ή γαλέτα τριμμένη από άσπρο ψωμί

1/3 του φλιτζανιού τριμμένη τομάτα

¼ του φλιτζανιού γάλα

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, όσο το δυνατόν πιο άπαχο

1 αβγό

αλάτι και πιπέρι

1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού δυόσμο

2 αβγά βραστά, ξεφλουδισμένα

1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και ολόκληρο

2 φύλλα φρέσκια σφολιάτα 

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Σε ένα  μεγάλο μπολ βρέχουμε τη γαλέτα ή τη ψίχα του ψωμιού με την τομάτα και το γάλα. Δεν στύβουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, το αβγό, το αλατοπίπερο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι το κρέας να πιει τα υγρά. Σχηματίζουμε το ρολό σαν «φρατζόλα».


Με τα δάκτυλά μας ανοίγουμε κατά μήκος το ρολό και τοποθετούμε το καρότο στην μέση και τα δύο βραστά αβγά στις 2 άκρες. Κλείνουμε τσιμπώντας τον κιμά με τα δάκτυλά μας για να μη φαίνονται το καρότο και τα αβγά. Τοποθετούμε το ρολό σε μια πιατέλα ή σε ένα ρηχό ταψί στο ψυγείο από μισή έως 2 ώρες.


Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ελάχιστα χρησιμοποιώντας τον πλάστη τα φύλλα της φρέσκιας σφολιάτας. Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ενός φύλλου σφολιάτας με την στρογγυλωμένη μεριά προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας. Κόβουμε το περιττό γύρω-γύρω και στριφογυρίζουμε την κάτω με την πάνω σφολιάτα για να σχηματίσουμε μια μπορντούρα σαν στεφάνι (όπως κάνουμε στις παραδοσιακές πίτες), γύρω-γύρω στη βάση του ρολού.


Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε 2-3 μέρη χωρίς να κόψουμε το ρολό. Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μια ώρα. Εάν ροδίσει η σφολιάτα προτού ψηθεί το ρολό, σκεπάζουμε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο.


Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για 10-15 λεπτά αφού ψηθεί, πριν το κόψουμε.

Δείτε Επίσης

Ένα φτηνό, αποτελεσματικό και φυσικό αποσμητικό


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου