Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Πόσα ξέρει το Google για σένα;




Υπάρχουν επτά βήματα για να δεις πόσα πράγματι ξέρει η μηχανή αναζήτησης για σένα – για τα ενδιαφέροντά σου, τα μέρη που επισκέφθηκες και τις προσφιλείς σου αναζητήσεις

Ακόμα και οι πλέον ανυποψίαστοι ως προς τα τεχνολογικά, έχουμε καταλάβει πως, με κάποιο τρόπο, το «έξυπνο» κινητό μας ή τα tablets που χρησιμοποιούμε καθημερινά κρατούν ένα, συχνά αναλυτικό, αρχείο-ραπόρτο για τα μέρη όπου έχουμε βρεθεί και συνδεθήκαμε στο Internet, τις σελίδες που επισκεφθήκαμε και τις περισσότερες κινήσεις μας εντός Διαδικτύου.

 Μα είναι σχεδόν αυτονόητο: η εφαρμογή Google Maps σε εντοπίζει όπου και αν βρίσκεσαι και το Facebook έχει δημιουργήσει ένα λεπτομερέστατο προφίλ για κάθε χρήστη του.
Υπάρχουν, λοιπόν, επτά βήματα για να δεις πόσα πράγματι ξέρει το Google για σένα, τα ενδιαφέροντά σου, τα μέρη που επισκέφθηκες και τις προσφιλείς σου αναζητήσεις.


1. Ολα ξεκινούν πηγαίνοντας στη διεύθυνση history.google.com/history


2. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις συνδεθεί σε ένα λογαριασμό της google (gmail), μόνο έτσι μπορούν να καταγραφούν οι κινήσεις σου όσο περιηγείσαι. Μπορεί να μη σημειώνεται κάθε σου κίνηση ανά πάσα στιγμή, όμως σίγουρα ελέγχοντας το ιστορικό θα σχηματίσεις μια καλή εικόνα για τις διαδικτυακές σου συνήθειεις.


3. Αλλάζοντας την επιλογή από Προηγούμενη Εβδομάδα (Last week) σε Από την αρχή (All time), έχεις μια πλήρη λίστα των αναζητήσεών σου για μεγάλο διάστημα.


4. Αν ωστόσο θες να περιορίσεις την έρευνα σε όσες σελίδες επισκέφθηκες τον τελευταίο μήνα ή την τελευταίο εβδομάδα, επιλέγεις αντίστοιχα Τελευταίος μήνας (Last month) ή Προηγούμενη εβδομάδα (Last week). Αυτός είναι επίσης ένας χρήσιμος τρόπος να ανατρέξεις σε σελίδες που ίσως κατά λάθος έκλεισες και δυσκολεύεσαι να ξαναβρείς μέσω της κλασικής αναζήτησης.


5.  Πώς διαγράφεις τα δεδομένα της περιήγησης;
Μπορείς να σβήσεις το αρχείο με τις αναζητήσεις σου κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες, που βρίσκονται στην πάνω δεξιά πλευρά του παραθύρου, και επιλέγοντας Διαγραφή επιλογών (Delete options). Ετσι σου δίνεται η δυνατότητα να διαγράψεις κινήσεις της ίδιας μέρας ή της χθεσινής. Με την επιλογή Σύνθετες ρυθμίσεις (Advanced), σου επιτρέπεται να διαγράψεις πληροφορίες από τον τελευταίο μήνα ή από… πάντα!


6. Το Google καταγράφει όλα τα μέρη που έχεις βρεθεί.
Αν κάνεις κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά, επιλέξεις Ρυθμίσεις (Settings) και στη συνέχεια Εμφάνιση περισσότερων στοιχείων ελέγχου (Show more controls), μπορείς να δεις όλα τα μέρη που επισκέφθηκες και συνδέθηκες σε κάποια εφαρμογή του Google – αρκεί ένα κλικ στην επιλογή Μέρη που επισκέπτεστε (Places you go). Αν μάλιστα έχεις ενεργοποιήσει την εφαρμογή των Google Maps, μπορείς να δεις ένα χάρτη ακριβείας με όλα τα σημεία που βρέθηκες και συνδέθηκες στο δίκτυο. Αυτό είναι ένα μέρος από το Timeline της Google, μια προσθήκη που ξεκίνησε να στήνεται πέρυσι.


7. Το Google μαντεύει την ηλικία σου
Αν φτάσεις στο κάτω μέρος της σελίδας Activity Control, και επιλέξεις Ads, θα δεις το προφίλ που το Google έχει σχηματίσει για εσένα. Περιλαμβάνει την ηλικία σου κατά προσέγγιση, το φύλο και τα ενδιαφέροντά σου. Αν δεν συμφωνείς με όσα έχει καταγράψει, μπορείς να παρέμβεις για να το κάνεις περισσότερο (ή και λιγότερο) ακριβές.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου