Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Επιστήμονες εντόπισαν την «ρίζα του κακού»: Βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό μας!

Η «ρίζα του κακού» βρίσκεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και... συγκεκριμένα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ενεργοποιείται αμέσως πριν κάποιος προχωρήσει σε μια «κακή» πράξη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες των επιστημόνων.


Στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει εάν προτού κάποιος κάνει κάτι κακό, το «προβλέπει» στον εγκέφαλό του. Και όντως, ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του υποθαλάμου, της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τον ύπνο, ενεργοποιείται αμέσως πριν την πράξη αυτή. «Θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω καθώς μελλοντικές ενέργειες θα πρέπει να εστιάσουν στην πρόληψη συμπεριφορών όπως το bullying ή οι σεξουαλικές επιθέσεις», δήλωσε ο δρ Νταγιού Λινκ, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου διεξήχθη η έρευνα.


Το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται πριν από μια επιθετική συμπεριφορά είναι ανατομικά γνωστό ως το κοιλιοπλευρικό μέρος του μεσοκοιλιακού υποθάλαμου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή φαρμάκων που θα βοηθούν τους ανθρώπους να ελέγχουν την συμπεριφορά τους, χωρίς να απαιτούνται μέτρα όπως η κράτηση ή ο εγκλεισμός. Μπορεί ακόμα να είναι πιθανό να παρακολουθείται συνεχώς η δραστηριότητα του εγκεφάλου, λένε οι υπέρμαχοι της μεθόδου.Την ίδια ώρα, εγείρονται αντιρρήσεις ως προς το πόσο «σωστό» και «ηθικό» είναι να παρεμβαίνει κανείς με τέτοιο τρόπο σε έναν άνθρωπο με ελεύθερη βούληση. Ο δρ Λιν δεν παραλείπει να τονίσει πως ένας τέτοιου τύπου έλεγχος της συμπεριφοράς δεν είναι παρά για το αρκετά μακρινό μέλλον, ακόμα και αν λυθούν όλα τα ζητήματα βιοηθικής που τον περιβάλλουν.


Προς το παρόν, οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια, καθώς αρσενικά «παροτρύνθηκαν» να επιτεθούν σε πιο αδύναμα, θηλυκά, ώστε να καταγραφούν οι εγκεφαλικές αντιδράσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων, θεωρείται πλέον πιθανό ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται συνδέεται με τα «κέντρα ανταμοιβής», που κάνουν μια πιθανή επίθεση να φαίνεται πιο επιθυμητή, ενώ μπορεί και να παραχθεί μια ποσότητα ενδορφίνης, την ίδια στιγμή.


 Διαβάστε  ακόμα:

Τα διαφορετικά μοτίβα της γυναικείας σεξουαλικής ανταπόκρισης
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου