Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Να γιατί οι άνδρες προτιμούν τις …λεπτέςΟ λόγος που οι αδύνατες γυναίκες θεωρούνται ελκυστικές δεν είναι άλλος από την εξέλιξη του είδους μας

Σίγουρα η αισθητική είναι υποκειμενική και ο κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις, όμως σε γενικές γραμμές, οι λεπτές γυναίκες θεωρούνται ελκυστικές από τους άνδρες και όπως λένε οι ειδικοί, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως οι άνδρες σχετίζουν στο μυαλό τους τη λεπτή φιγούρα με την υγεία, την καλή φυσική κατάσταση, τη νεότητα και τη γονιμότητα. 


Σαφώς, ρόλο έχουν παίξει και τα πρότυπα της εποχής, με τον ιδανικό δείκτη μάζας σώματος να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 20 και τις διάσημες κυρίες που προβάλλονται στα ΜΜΕ, όπως η Ζιζέλ Μπούντχεν και η Αντζελίνα Τζολί κυμαίνονται εντός αυτών των ορίων.


Η έρευνα από το πανεπιστήμιο του Άμπερντιν, έρχεται σε κόντρα με την κοινώς αποδεκτή μέχρι πρότινος πεποίθηση πως οι «πιο γεμάτες» γυναίκες έλκουν το αντίθετο φύλο γιατί υποσυνείδητα δημιουργείται η αίσθηση πως θα μπορούν πιο εύκολα να επιβιώσουν σε δύσκολες περιόδους πείνας.
Ο καθηγητής John Speakman, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε πως από εξελικτικής άποψης η εικόνα που έχουν οι άνδρες για την φυσική κατάσταση έχει να κάνει με δύο παράγοντες: την επιβίωση και την ικανότητα για αναπαραγωγή. «Έτσι, αυτό που θέλαμε να διερευνήσουμε ήταν πότε κοιτάμε κάποιον και τον βρίσκουμε ελκυστικό. Σχετίζεται με την εξελικτική θεωρία αυτό;».
Οι επιστήμονες, εξηγεί ο Speakman, έχτισαν ένα μαθηματικό μοντέλο που συνδυάζει τις σχέσεις μεταξύ παχυσαρκίας, προσδόκιμου ζωής και γονιμότητας. Το μοντέλο αυτό προέβλεψε πως οι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονται στις γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 24 και 24,8 ως πιο ελκυστικές σωματικά, με το νούμερο αυτό να αντιστοιχεί σε ένα σωματότυπο σαν της Κιμ Καρντάσιαν προ εγκυμοσύνης. Η πρόβλεψη στη συνέχεια «τεσταρίστηκε» σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους και των δύο φύλων, από τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες εννέα χώρες.Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να δουν 21 κάρτες που απεικόνιζαν γυναίκες με διαφορετικά επίπεδα λίπους στο σώμα τους και στη συνέχεια να τις κατατάξουν με σειρά ελκυστικότητας.  


Άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες κατέταξαν με την ίδια σειρά τις κάρτες, καταλήγοντας να τοποθετούν στην πρώτη θέση, ως τις πλέον ελκυστικές φιγούρες τις πιο λεπτές γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 19. Όσο αυξανόταν το λίπος, τόσο λιγότερο ελκυστική θεωρούνταν η γυναίκα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του μοντέλου που ήθελε να θεωρούνται ελκυστικές οι γυναίκες τύπου Κιμ Καρντάσιαν.


Η αιτία της «ασυμφωνίας» φωτίστηκε όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υπολογίσουν τις ηλικίες των γυναικών στις κάρτες. Σχεδόν στο σύνολό τους έκριναν τις παχύτερες γυναίκες ως μεγαλύτερες απ’ ότι στην πραγματικότητα ήταν, ενώ όταν ο παράγοντας ηλικία εντάχθηκε στο μοντέλο, ο «ιδανικός» για τους συμμετέχοντες δείκτης μάζας σώματος μειώθηκε μεταξύ 17 και 20, όρια μέσα στα οποία βρίσκονται γυναίκες όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Ζιζέλ Μπούντχεν.  


«Αυτό σημαίνει πως οι αδύνατες γυναίκες θεωρούνται ελκυστικότερες γιατί η απουσία λίπους είναι μέσα στο μυαλό μας συνδεδεμένη με τη γονιμότητα, τη νεότητα και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για κάποια νόσο στο μέλλον», εξηγεί ο καθηγητής. 


           Κορίτσια στον ήλιο! (Μέρος 1ο)
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου