Όσοι νομίζατε ότι είστε αδύνατοι ίσως τελικά να κάνετε λάθος και να είστε οριακά υπέρβαροι.
Ακόμα κι αν σας φαίνεται περίεργο, ισχύει διότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος είναι τελικά λίγο σχετικός.
Ο Βρετανός Νικ Τρέφεθεν, καθηγητής αριθμητικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζει μέσω του Economist ότι ο παλιός και πλέον διαδεδομένος τρόπος δεν είναι σωστός, γι' αυτό και προτείνει έναν άλλο στη θέση του.
Ποιο είναι αυτός; Σύμφωνα με τον Τρέφεθεν, για να βρούμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) πολλαπλασιάζουμε το βάρος μας επί 1,3 και στη συνέχεια το διαιρούμε με το ύψος με δείκτη 2,5. Αντίθετα, με τον καθιερωμένο τρόπο εδώ και 150 χρόνια, αρκεί να διαιρέσουμε το βάρος μας με το τετράγωνο του ύψους μας.
Με βάση το καινούριο μοντέλο για το ΒΜΙ, το οποίο δεν είναι ευρέως αποδεκτό, μπορεί να φανούν τα εξής: Ψηλοί άνθρωποι που μέχρι πρότινος ανήκαν στην κατηγορία των υπέρβαρων να θεωρούνται φυσιολογικοί, αλλά και το αντίστροφο: Άτομα με χαμηλό ανάστημα και φυσιολογικό βάρος να περάσουν στην ομάδα των υπέρβαρων.
Οι έρευνες για το νέο τρόπο μέτρησης του BMI δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια των επιστημόνων να βρουν έναν πιο ρεαλιστικό δείκτη σχετικά με την υγεία. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ούτε η καθιερωμένη μέθοδος, ούτε όμως εκείνη του Τρέφεθεν ανταποκρίνονται σε αυτή την προσδοκία. Ο λόγος; Ένα από τα βασικά τους ελαττώματα είναι η αδυναμία να υπολογίσουν την κατανομή του λίπους στο σώμα. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι αρκετά αδύνατος, αλλά έχει τοπικό πάχος στην κοιλιά, ίσως τελικά να μην είναι τόσο υγιής όσο πίστευε.
Προς το παρόν το κλασικό BMI αποτελεί δείκτη του βάρους μας. Τι δείχνει; Αν το νούμερο είναι <18,5 είστε λιποβαρής, από 18,5 έως 25 θεωρείστε φυσιολογικός, 25-30 υπέρβαρος και <30 παχύσαρκος. Βρείτε τον δικό σας δείκτη εδώ.
Για να υπολογίσετε το BMI με το νέο μοντέλο του Τρέφεθεν κάντε κλικ στο site http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
ΠΗΓΗ: elle.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου