Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για εξωδικαστικό συμβιβασμό-«κόκκινα δάνεια»



Τις «γκρίζες ζώνες» αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα «κόκκινα δάνεια» αναλύει αποκλειστικά στο matrix24.gr ο δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής Δημήτρης Μπούκας.


Το νομοσχέδιο θα παραμείνει υπό διαβούλευση ως την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Μαρτίου και υπενθυμίζεται ότι η νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποτελεί ένα από τα βασικά «προαπαιτούμενα» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Συν τοις άλλοις, κατά πληροφορίες, συζήτηση για τις «γκρίζες ζώνες» και τις ελλείψεις του νομοσχεδίου έγινε και χθες στο Μαξίμου, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πέραν αυτών, τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού περιμένουν και πολλοί παράγοντες της αγοράς αλλά και οι συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία «αποχρωματισμού» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και να αναδιαρθρωθούν τα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Ερωτήσεις και απαντήσεις


Ενόσω, πάντως, το νομοσχέδιο παραμένει σε διαβούλευση, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός άξονας του κειμένου δε θα υποστεί σοβαρές αλλαγές. Τούτων δοθέντων, σήμερα το matrix24.gr παρουσιάζει, με την βοήθεια του κ. Δημήτρη Μπούκα, τις 10 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως επίσης τις ευκαιρίες, αλλά και τις ελλείψεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.


• Ποιο είναι το πρωτοποριακό στοιχείο του νέου νόμου;

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε μια βιώσιμη επιχείρηση να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς πιστωτικά ιδρύματα, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές μέσω μιας εξωδικαστικής διαδικασίας στο πλαίσιο συμφωνίας με τους πιστωτές της. Άρα, κερδίζει σίγουρα χρόνο και –ανάλογα τη συμφωνία- και χρήματα.


• Ποια η πλειοψηφία που απαιτείται για βιώσιμη λύση;

Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την εξεύρεση διευθέτησης των οφειλών μιας επιχείρησης απαιτείται συμφωνία της πλειοψηφίας των πιστωτών σε ποσοστό 60% έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να επιβληθεί και στη μειοψηφία. Ωστόσο, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν παρέχεται ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη διαδικασία.


• Ποιοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου;

Όλων των ειδών οι επιχειρήσεις (ατομικές, μικρές, μεγάλες) μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό εφόσον κριθούν βιώσιμες. Δηλαδή, για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μια τουλάχιστον από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα να έχουν τουλάχιστον σε μια από τις τρεις τελευταίες χρήσεις θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση (equity).


• Ο νόμος αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Όχι, και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία κριτικής του νομοσχεδίου καθώς μένουν εκτός ρύθμισης περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές κά. Ο νομοθέτης θεωρεί πως καλύπτονται από τις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη.


• Ποιες οι προϋποθέσεις υπαγωγής μιας επιχείρησης στο νόμο;

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου θα πρέπει να πληροί μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016


- να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1 η Ιουλίου 2016


- να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες


- να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης


- να έχει εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν


- να έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κλπ).

Επίσης, θα πρέπει το συνολικό προς ρύθμιση χρέος της να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και το 85% των συνολικών οφειλών της να μην ανήκει σε έναν πιστωτή.


• Αν μια επιχείρηση έχει χρέη εντός του 2017 μπορεί να υπαχθεί;

Όχι. Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31/12/2016


• Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής κοινής αίτησης εκ μέρους των οφειλετών;

Ναι. Δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους του ενός οφειλέτες να υποβάλλουν κοινή αίτηση εφόσον είναι συνοφειλέτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση μητρικής-θυγατρικής ή συντάσσουν ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.


• Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της διαδικασίας;

Όλη η διαδικασία είναι εμπιστευτική προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του απορρήτου της επιχείρησης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων μερών. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση εχεμύθειας.


• Ποιοι δε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο νόμο;

Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον εξωδικαστικό Νόμο οι ακόλουθοι:


- τράπεζες και χρηματοδοτικά ιδρύματα καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα


- πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες)


- ασφαλιστικές εταιρείες


- οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (π.χ. hegde funds)


- νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα


• επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι (π.χ. πρόεδροι / διευθύνοντες σύμβουλοι /διαχειριστές και κάθε άλλο πρόσωπο εντεταλμένο για τη διαχείριση εταιρειών) έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή ή υπεξαίρεση ή απάτη κατά του δημοσίου / φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή εκβίαση ή πλαστογραφία ή δωροδοκία ή δωροληψία ή λαθρεμπορία ή χρεοκοπία ή καταδολίευση δανειστών


• Ποιος θα συντονίζει τη διαδικασία;

Ο νομοθέτης αποφασίζει να ενεργοποιήσει έναν θεσμό- αυτόν του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή- ο οποίος βρίσκεται εν υπνώσει από το 2010. Παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα έχουν διαπιστευθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περίπου 2.000 άτομα, κανείς δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο τους, αφού η εξωδικαστική επίλυση διαφορών που επί της ουσίας είναι η διαμεσολάβηση, είναι προαιρετική. Βέβαια, ο ρόλος τους θα είναι καθαρά συντονιστικός-βοηθητικός και όχι επιτελικός.


Ο κ. Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου