Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Ξεχάστε τις κάρτες, έρχονται τα smart γκάτζετΧρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, πάντως, θα αποτελούν σε λίγα χρόνια «αντίκες» για τις συναλλαγές, αφού οι εξελίξεις καλπάζουν και η τεχνολογία θα αναγνωρίζει τον καταναλωτή και θα τον συνδέει με τον λογαριασμό του χωρίς καν την ύπαρξη κάρτας.Στην εκπνοή του 2016, έτος κατά το οποίο γιόρτασε τα 50 χρόνια από την εισαγωγή της πρώτης πιστωτικής κάρτας στη ζωή των Βρετανών το 1966, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε, διά στόματος του επικεφαλής της Barclaycard, ότι το «πλαστικό χρήμα» της επόμενης δεκαετίας θα είναι «φορετό» (wearable gadget). Φορώντας ένα ειδικό δαχτυλίδι ή βραχιόλι ή ακόμα και με το δακτυλικό αποτύπωμα ή την ίριδα του ματιού του, ο καταναλωτής δεν θα σταματά στο ταμείο. Οι συναλλαγές του θα γίνονται αυτόματα, καθώς η τεχνολογία θα «αναγνωρίζει» την παρουσία του καταναλωτή με την είσοδό του στο κατάστημα, θα «σκανάρει» τις αγορές του και θα «πραγματοποιεί» ανέπαφα και αόρατα τις πληρωμές του… Σε μια εποχή όπου γίνεται λόγος για κατάργηση των μετρητών και πλήρη αντικατάστασή τους από το «πλαστικό χρήμα», η τεχνολογία θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας το ψηφιακό πορτοφόλι. Έτσι, η χρήση των καρτών πληρωμής όπως τις ξέρουμε σήμερα θα περιοριστεί δραστικά, αφού οι καταναλωτές θα μπορούν να καλύπτουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες μέσω Διαδικτύου, μέσω μιας τεχνολογικής εφαρμογής ή και στο ίδιο το κατάστημα, όπου δεν θα υπάρχει ταμείο… Όλες οι ανωτέρω εξελίξεις προωθούνται στο όνομα της μεγαλύτερης ευκολίας και ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς η τεχνολογία θα επιτρέπει να εντοπιστούν κρούσματα απάτης (κανείς, ωστόσο, δεν εγγυάται ότι αυτά θα μπορούν να αποτραπούν). 


Το προφανές ζητούμενο, όμως, από τις εξελίξεις που αναμένονται είναι ο έλεγχος του χρήματος και των συναλλαγών. Από τη θετική του πλευρά, ο έλεγχος αυτός μπορεί να λειτουργήσει για την πάταξητης φοροδιαφυγής, του «μαύρου» χρήματος και της εγκληματικότητας ή της τρομοκρατίας. Η αρνητική εκδοχή, όμως, μιλάει για συγκέντρωση του χρήματος στα χέρια των λίγων και οικονομικά ισχυρών και για πλήρη έλεγχο των μετρητών, των συναλλαγών, των συναλλακτικών και άλλων ηθών των πολιτών.

Free.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου