Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το Brexit



Καταλύτη ραγδαίων εξελίξεων τόσο πολιτικών όσο και κοινωνικών και οικονομικών, αποτελεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που πλέον γίνεται η πρώτη χώρα που ψήφισε για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το ποσοστό συμμετοχής των Βρετανών στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 70%, ενώ οι πολίτες κατά 51,9% ψήφισαν αποχώρηση έναντι 48,1% που ψήφισαν υπέρ της παραμονής.


Η επόμενη ημέρα φέρνει την παραίτηση του Ντέϊβιντ Κάμερον , ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο Εργατικό Κόμμα.


Ο πρωθυπουργός, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία, ένα νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, όπως είπε, προκειμένου να κάνει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.


Ωστόσο δήλωσε πως θα παραστεί κανονικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου όπως όλα δείχνουν θα δεχτεί έντονη κριτική από τους ομολόγους του, ενώ θα του ζητηθεί να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα, χωρίς καθυστερήσεις.


Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ηγετική φυσιογνωμία της εκστρατείας υπέρ του Brexit και ο επικρατέστερος υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, αποδοκιμάστηκε έντονα καθώς έβγαινε από το σπίτι του.


Και αυτός κράτησε στάση αναμονής όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.


Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης.


Από την πλευρά των Εργατικών, ο επικεφαλής, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα εκφράζει τον θυμό των Βρετανών.


«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Κόρμπιν στην τηλεόραση του BBC, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι το Brexit θα ωφελήσει τη χώρα.


«Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε.


Αντίθετα με τους Κάμερον και Τζόνσον, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι άμεσα θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία εξόδου.


«Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.


Πάντως ο Τζέρεμι Κόρμπιν, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση καθώς δύο μέλη του Εργατικού Κόμματος, η Μάργκαρετ Χοτζ και η Άν Κόφεϊ κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του ηγέτη τους, για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την ΕΕ.


Η επόμενη ημέρα βρίσκει ιδιαίτερα ενισχυμένο τον επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.


Σε δηλώσεις του εκτίμησε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνει, προβλέποντας ότι θα αποχωρήσουν και άλλες χώρες από την ΕΕ. «Η Βρετανία τράβηξε το πρώτο τουβλάκι» είπε χαρακτηριστικά


Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit. «Μπορεί να είναι κάποιος «μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω», είπε.


Πάντως τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος δείχνουν ένα βαθιά διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Λονδίνο, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου.


Μάλιστα η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, μάλιστα αναμένεται πλέον να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.


Ήδη η πρωθυπουργός της Σκωτίας και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι η Σκωτία βλέπει «το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζοντας ότι η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι».


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εκτίμησε μιλώντας στο Sky News πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.


«Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες», δήλωσε υποστηρίζοντας ότι ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία θα γίνει κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014).


Για το αποτέλεσμα δε ο Μπλερ το χαρακτήρισε «τραγωδία που θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.


Την ίδια ώρα στην Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισε επίσης φιλοευρωπαϊκά. το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε και αυτό, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit άμεσα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία.


Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από την πλευρά του, τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει «τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους» από τη στιγμή που Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.


Δείτε Επίσης

Η κυβέρνηση σε βιντεάκι α λα... "Game of Thrones": Δημιουργός του ένας υποψήφιος βουλευτής των ΑΝΕΛ! (video)




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου