Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Όλα όσα κλείδωσαν στο χθεσινό Eurogroup - Στον αέρα συντάξεις και εργασιακά!


Δύο είναι τα δεδομένα του χθεσινού Eurogroup Το πρώτο ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων. Το δεύτερο ότι αυτή η σύγκληση δεν αρκεί και η χώρα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα. Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν στα περισσότερα ανοιχτά θέματα ωστόσο υπάρχουν διαφορές ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δεν έχουν συμφωνήσει δηλαδή στα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σειρά από τομείς.


Αυτή την ώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που φαίνεται να κλειδώνει ψηλά στο 18% με 19% και θα φέρει σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα βάζοντας φωτιά στην τσέπη του καταναλωτή. Θολό μένει το τοπίο σε ότι αφορά στις εκπτώσεις στα νησιά, αλλά και στον κατώτατο συντελεστή που μάλλον πάει στο 8% σε προϊόντα και φάρμακα. Βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση υπολογίζει αυξημένους φόρους 1 δισ. από αυτό το μέτρο.


Παράλληλα συμφωνία υπάρχει στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς αναδρομικά από 1/1/2015. Η αύξηση αφορά στην έκπτωση 30% που είχε γίνει ενώ θα αφορά σε μεσαία εισοδήματα πιθανότατα άνω των 30.000 ευρώ ή ακόμη και εισοδήματα από 25.000.Σύμφωνα με το newsit.gr, οι εταίροι επιμένουν σε θέματα όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ωστόσο από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα, αν και όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα χάνουν το τρένο της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ ανοιχτό μένει και το θέμα του εργασιακού.


Ναι, φαίνεται να έχουν πει εταίροι και δανειστές σε προτάσεις για μέτρα όπως οι ρυθμίσεις για "ξεχασμένα" έσοδα και περαίωση που θα αυξήσουν για εφέτος τα έσοδα, όμως επιμένουν σε μια σειρά από άλλα μέτρα για να ανάψουν το πράσινο φως.


Επί της ουσίας χθες η χώρα πήρε ένα πρώτο ναι για συμφωνία, όμως δεν πήρε μια συμφωνία και κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup σε δύο βδομάδες από τώρα ή προς τα τέλη του μήνα.


Ουσιαστικά μετά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες εταίροι και δανειστές δίνουν χρόνο στην Αθήνα να φέρει νέο πακέτο μέτρων και κυρίως προτάσεις σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά για να ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου