Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Financial Times: Γιατί το Βερολίνο πρέπει να αφήσει τον Τσίπρα να κερδίσει


Την άποψή του ότι το Βερολίνο πρέπει να αφήσει το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει στη μάχη για την Ελλάδα και το χρέος της χώρας εκφράζει με άρθρο του στους Financial Times ο Γερμανός Marcel Fratzscher, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα think tanks της Γερμανίας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρει εις πέρας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την μέχρι σήμερα πολιτική ελίτ της Ελλάδας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Fratzscher από τους FT

Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν με ανακούφιση σε αυτό που από πολλούς αξιολογήθηκε ως παράδοση της κυβέρνησης Τσίπρα με την συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, καθώς η επιστροφή της κρίσης στο σημείο μηδέν φαίνεται πως μετατέθηκε.

Ωστόσο, η Ευρώπη και το Βερολίνο θα επαναλάβουν ένα ολέθριο λάθος που έκαναν την τελευταία πενταετία εάν πιέσουν την Ελλάδα να συνθηκολογήσει στις διαπραγματεύσεις.

Τα πρώτα δύο προγράμματα διάσωσης απέτυχαν επειδή η πατρότητα των μεταρρυθμίσεων δεν ανήκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Αθήνας αλλά ήταν ξενόφερτα. Για αυτό το λόγο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν το ελάχιστο δυνατό για να εξασφαλίζουν την εκταμίευση των δόσεων. Παράλληλα σε κάθε ευκαιρία κατηγορούσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χάλι τους.

Μετά από πέντε χρόνια, μοναδική ελπίδα που έχει η Ελλάδα είναι να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις της.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η χώρα έχει μία ισχυρή κυβέρνηση με λαϊκή υποστήριξη. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι επιτυχείς μόνν εάν και οι δύο πλευρές έχουν τη νομιμοποίηση να δηλώσουν νικήτριες, κάτι το οποίο είναι σε γνώση του Βερολίνου.

Αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαίρουν πρωτοφανούς λαϊκής στήριξης. Αυτό ουσιαστικά δίνει το σύνθημα στην Ευρωζώνη να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να εκμεταλλευθεί τη δημοφιλία της για ένα ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να αφήνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει μέρος από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της. Οι διαπραγματεύσεις πλέον πρέπει να εστιάσουν στο ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν και όχι στο ποιες είναι οι καλύτερες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βερολίνου.

Βασικός στόχος τους θα πρέπει να είναι ένα τρίτο πρόγραμμα που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η πρώτη πρόκληση που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει ένα αποτυχημένο κράτος. Τα δύο πρώτα προγράμματα απέτυχαν να βελτιώσουν τις δομές και τους θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει τώρα να φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση: Να ανασχέσει τις παρεμβάσεις κατεστημένων συμφερόντων που δεν επιτρέπουν στις αγορές και τους θεσμούς να λειτουργήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως νέο πολιτικο σχήμα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει σε σχέση με τις παλαιές πολιτικές ελίτ.

Έτσι η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει περισσότερο για καίρια χτυπήματα στην φοροδιαφυγή των πλουσίων και το σπάσιμο των μονοπωλίων.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης, που θα ενισχυθεί περισσότερο εφόσον προχωρήσουν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι δεδομένο ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια μέσα στην επόμενη τριετία ύψους 3- με 40 δισ. ευρώ.

Τελευταία πρόκληση έχει να κάνει με το χρέος της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να γίνει βιώσιμο. Για αυτό η καλύτερη εναλλακτική είναι το κούρεμά του σε συνδυασμό με την αποπληρωμή τόκων με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο ενισχύεται η οικονομία, η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει περισσότερα χρήματα για αποπληρωμή του χρέους της. Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι δανειστές της χώρας έχουν και περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Πολλοί που εκφράζονται στη Γερμανία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στερούνται λογικής, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλες τις πλευρές. Ένα ενδεχόμενο Grexit θα προκαλούσε βαθιά ύφεση, καθιστώντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ακόμη πιο δύσκολη που θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων την όποια κυβέρνηση να διαγράψει μεγάλο μέρος των οφειλών της προς πιστωτές.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει μία νέα προσέγγιση με την Ελλάδα και να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει, αναλαμβάνοντας μόνη της την ευθύνη των μεταρρυθμίσεών της αλλά και υλοποιώντας μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Αρχειοθήκη ιστολογίου