Οι ερευνητές του τμήματος ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς και του τμήματος ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό ουρολογίας "Central European Journal of Urology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 20 άνδρες που παραπονιούνταν για προβλήματα στύσης επί τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς και άλλους δέκα άνδρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
Μεταξύ των δύο ομάδων, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές, όσον αφορά την ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης ή την έκθεση σε άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η συγκριτική ανάλυση έδειξε πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν ανοιχτό το κινητό τηλέφωνό τους κατά μέσο όρο επί 4,4 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες χωρίς τέτοιο πρόβλημα το είχαν ανοιχτό κατά μέσο όρο μόνο 1,8 ώρες.
Ο συνολικός μέσος χρόνος που μιλούσαν στο κινητό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι άνδρες της πρώτης ομάδας (17,6 ώρες) δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από της δεύτερης (12,5 ώρες). Συνεπώς πιο ουσιαστική ήταν διαφοροποίηση στο χρόνο που η συσκευή έμενε ανοιχτή.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι είναι πιθανή μία σχέση ανάμεσα στον χρόνο ενεργοποίησης και χρήσης του κινητού και στη στυτική λειτουργία, αλλά τόνισαν ότι μόνο μεγαλύτερες έρευνες μπορούν να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα (συνεπώς μην πετάτε ακόμα την καινούρια σας συσκευή!).
Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στις ραδιοσυχνότητες. Οι επιπτώσεις για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα βρίσκονται υπό διερεύνηση από τους επιστήμονες, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης σε περιπτώσεις μεγάλης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ιδίως όταν βρίσκονται πολύ κοντά στο κεφάλι.
Λίγες έρευνες έχουν δείξει πιθανές παρενέργειες και στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος.
Η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ συχνή και μπορεί να εμφανιστεί στο 50% των ανδρών άνω των 40 ετών. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή στυτική λειτουργία, είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως το κινητό πρέπει να περιληφθεί σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου