Το βίντεο κάνει θραύση στο YouTube και ο λόγος είναι προφανής Δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει το MasterChef, αφού κάθε επεισόδιο μας χαρίζει και από έναν –και παραπάνω μη σας πούμε- λόγο για κουτσομπολιό.
Κάτι τέτοιο συνέβη και μερικές ημέρες πριν, όταν το πιάτο της Ηλέκτρας αποδείχθηκε τέλειο (!) και κέρδισε θετικότατα σχόλια.
Θυμόμαστε όλοι, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο πιάτο βγήκε τόσο καλό εντελώς κατά λάθος, καθώς η διαγωνιζόμενη μπέρδεψε τα υλικά και αντί για εκχύλισμα βανίλιας –που πίστευε πως είχε ρίξει στη σάλτσα της-, εντέλει έβαλε εκχύλισμα καφέ!
Όταν ρωτήθηκε με τι έχει «δέσει» τη σάλτσα της, εκείνη απάντησε φυσικά αναφέροντας το υλικό που πίστευε πως είχε χρησιμοποιήσει. Ο Πάνος Ιωαννίδης, όμως, τη διόρθωσε δηκτικά: «Ήταν εκχύλισμα καφέ. Είχε μπερδέψει τα μπουκαλάκια Ηλέκτρα».
Μέχρι εδώ καλά. Να που, όμως, παρατηρώντας κανείς πιο προσεκτικά το βίντεο θα εντοπίσει πως το ένα και μοναδικό θετικό σχόλιο που έλαβε το πιάτο της Ηλέκτρας δεν ειπώθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, αντιθέτως, προστέθηκε μετά ηχογραφημένο στο μοντάζ!
Κάτι που «πρόδωσε» η τόσο διαφορετική, στη μία και την άλλη περίπτωση, φωνή του Πάνου Ιωαννίδη.
Ο ορισμός της«γκαντεμιάς» για ένα δύστυχο κουνέλι Στο βίντεο που τράβηξε ένας αυτόπτης μάρτυρας, μια γάτα έχει πιάσει ένα δύστυχο κουνέλι και το κρατά καμαρωτή στο πλάι της. Εκείνο έχει παραλύσει από το φόβο του. Η γάτα σε λίγο, αποφασίζει να το πιάσει με τα δόντια της από το λαιμό και να ανέβει στο μπαλκόνι, όπου ο αυτόπτης καταγράφει το σκηνικό.
Κάνει όμως το μοιραίο λάθος: Για δευτερόλεπτα αφήνει το κουνέλι από το στόμα της και εκείνο, αρπάζει την μοναδική ευκαιρία και αρχίζει να τρέχει για να σωθεί. Ξωπίσω του ξεχύνεται και η γάτα, για να το πιάσει ξανά. Ομως μια κουκουβάγια εμφανίζεται από τα δέντρα και γραπώνει το κουνέλι με τα νύχια της για να το μεταφέρει στη φωλιά της. Και η γάτα μένει αποσβολωμένη να κοιτάζει το δείπνο που πέταξε μακριά...
Επιβλητικοί και πανέμορφοι οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς, στα ορεινά Τρίκαλα, εξελίσσονται σε νέο τουριστικό σημείο αναφοράς της περιοχής.
Τα ορμητικά νερά του Παλαιοκαρίτη ποταμού πέφτουν από ύψος 15 μέτρα ύψος περίπου και δημιουργούν ένα απίστευτης ομορφιάς σκηνικό. Λίγα μέτρα πιο κάτω σχηματίζεται και ένας δεύτερος, μικρότερος καταρράκτης.
Πάνω από αυτούς στέκει επιβλητικό το παλιό πέτρινο τοξωτή γεφύρι του 16ου αιώνα, το οποίο κάποτε συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.
Είναι αναμφισβήτητο ότι το ΔΝΤ μέχρι την τελευταία στιγμή θα αυξάνει την πίεσή του στους Ευρωπαίους εταίρους του για μια συμφωνία, η οποία θα στηρίζεται στην "αυτοματοποίηση" της ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα.
Αυτό, δηλαδή, που το Βερολίνο δεν δέχεται μέχρι στιγμής, χωρίς τον περιορισμό των εγκρίσεων ενεργοποίησής του από το γερμανικό κοινοβούλιο...
Η διελκυστίνδα αυτή, όμως, δεν είναι τόσο αδιέξοδη όσο φαίνεται. Ήδη το ΔΝΤ πέρα από τις προσαρμογές προσέγγισης που έχει κάνει προς τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών "θεσμών" όσον αφορά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα, έχει προχωρήσει και σε αναπροσαρμογή της προσέγγισής του όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr.
Ο διαχωρισμός της αξιολόγησης σε βιώσιμο και μη βιώσιμο (ή ακόμα και εξαιρετικά μη βιώσιμο) έχουν αντικατασταθεί με μια ενδιάμεση προσέγγιση η οποία εισαγάγει ως σημείο αναφοράς τη σχετική βιωσιμότητα του χρέους.
Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει δημοσιεύσει την προσέγγιση αυτή σε κείμενο με τίτλο "The Fund's lending framework and sovereing debt – Further consideration". Στην πολυσέλιδη μελέτη στην οποία επανεξετάζονται όλες οι περιπτώσεις παρέμβασης του Ταμείου, διατυπώνεται η ανάγκη για "αυξημένη ευελιξία" παρέμβασης σε περιπτώσεις που το χρέος μπορεί να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις "βιώσιμο". Στη βάση αυτή η εισήγηση αλλαγών όσον αφορά την αξιολόγηση και τη συμμετοχή του Ταμείου είναι αξιοπρόσεκτη και διευρύνει τα περιθώρια παρέμβασής του.
Γκρίζα περιοχή
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν έκτακτες περιπτώσεις όπου η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται σε γκρίζα περιοχή.
Οι αλλαγές που εισαγάγει "θα επιτρέπουν στο Ταμείο να δανείζει σε τέτοιες περιπτώσεις με αναδιάρθρωση χρέους μικρότερης κλίμακας (π.χ. αναδιάταξη) απ’ ό,τι απαιτείται στο πλαίσιο του υφιστάμενου πλαισίου, εάν βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους και ενισχύονται επαρκώς οι διασφαλίσεις για τους πόρους του Ταμείου.
Πρώτον, η αναδιάταξη ενδεχομένως να δώσει πολύτιμο ζωτικό χώρο σε ένα κράτος με περιορισμένη ρευστότητα και να επιτρέψει ένα λιγότερα περιοριστικό μονοπάτι προσαρμογής, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την εγχώρια υποστήριξη για το πρόγραμμα.
Τρίτον, η διατήρηση της έκθεσης των μη προτιμησιακών πιστωτών θα παρέχει εγγυήσεις για το μέλος και το Ταμείο με τη μορφή της επιλογής να εφαρμοστεί μία πιο οριστική αναδιάρθρωση χρέους αργότερα εάν χρειαστεί, όπως στο ενδεχόμενο υλοποίησης καθοδικών κινδύνων (σ.σ.: Σ' αυτό έχει προσαρμοσθεί η λειτουργία της γαλλικής πρότασης). Η αναδιάταξη αναμένεται να μειώσει, επίσης, το επίπεδο της πρόσβασης σε πόρους του Ταμείου που χρειάζεται το μέλος.
Τέταρτον, σε σχέση με μια διάσωση (bail-out), η αναδιάταξη θα υποστήριζε τις προοπτικές για την επανάκτηση πρόσβασης στις αγορές: οι πιστωτές είναι πιο πιθανό να εμπλακούν ξανά όταν ένα μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους είναι μη προνομιούχες απαιτήσεις (non-senior claims) καθώς έτσι μειώνεται ο κίνδυνος υποταγής στις απαιτήσεις του επίσημου τομέα στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης χρέους σε μεταγενέστερο στάδιο.
Μια αναδιάταξη δεν θα είναι αναγκαία εάν, παρά την γκρίζα ζώνη ή την αβέβαιη αξιολόγηση της βιωσιμότητας [του χρέους], το μέλος διατηρεί πρόσβαση στις αγορές ή η έκθεση των πιστωτών διατηρείται με άλλους τρόπους (όπως, μεταξύ άλλων, με νέα χρηματοδότηση)...".
Σ' αυτό το νέο πλαίσιο εξελίσσεται η συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να επιχειρούν να διασφαλίσουν μέσω της "γαλλικής πρότασης" την ενίσχυση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν οι μέχρι στιγμής ελαφρύνσεις του με βάση τις αποφάσεις του Μαΐου του 2016 και του Ιουνίου του 2017, κρίνονται από τους τεχνικούς του Ταμείου ως "μη επαρκείς".
Απέναντι στην πίεση αυτή το Βερολίνο επιμένει στο να θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της "γαλλικής πρότασης" (σύνδεση των ετήσιων δαπανών για το χρέος με την πορεία της οικονομίας) την κάθε φορά έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Πράγμα που, βέβαια, ακυρώνει τον "αυτοματισμό" της λειτουργίας του μηχανισμού εφαρμογής της γαλλικής πρότασης.
Η οποία, βέβαια, αφορά χρονικά διαστήματα 5ετίας, που θα κρίνουν την αναγκαιότητα ενεργοποίησής της, γεγονός που καθιστά τη διαφορά θέμα που θα μπορούσε να ανακύψει σε έναν σχετικά μακρινό χρονικό ορίζοντα...
Η ιταλική κρίση επισπεύδει "συμφωνία" για Ελλάδα
Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη κρίση στην Ιταλία με αφορμή τον σχηματισμό μιας καθαρά αντι-ευρωπαϊκής κυβέρνησης, έχει τροφοδοτήσει με νέο κύμα αβεβαιότητας τις αγορές κρατικού χρέους. Η πίεση αυτή είναι καταφανής πλέον στα αυξανόμενα spreads των χωρών της Ν. Ευρώπης που έχουν συμπαρασύρει και την Ελλάδα. Η πίεση αυτή είναι σαφής πλέον και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ με το δολάριο.
Το γεγονός αυτό έχει υποχρεώσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανάγκης συμφωνίας για το θέμα του χρέους της Ελλάδας με μεγαλύτερη βιασύνη από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι το μέτωπο που ανοίγει με την Ιταλία είναι εξαιρετικά σημαντικό και αδυνατίζει τη θέση της Ευρωζώνης, πολύ περισσότερο αν αυτό κινείται παράλληλα με το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας. Παρότι κανείς δεν θέλει να αναφερθεί σ' αυτό, εντούτοις σε όλες σχεδόν τις ανεπίσημες εκτιμήσεις τους τα στελέχη του ESM, της Κομισιόν αλλά ιδιαίτερα της ΕΚΤ, πιέζουν για άμεση συμφωνία με την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα αυτή, άλλωστε, έχει οδηγήσει εκπροσώπους της ΕΚΤ τελευταία να αναφέρονται στο ενδεχόμενο παροχής μιας προληπτικής γραμμής στήριξης στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι πολιτικά αυτό είναι αδύνατο να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Αποκαλυπτική είναι η νέα συνομιλία της Αγγελικής Νικολούλη και του φερόμενου ως δολοφόνου της άτυχης εφοριακού που δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο Β' Νεκροταφείο τον περασμένο Οκτώβριο Ο Μανώλης Σοροπίδης που ομολόγησε πως δολοφόνησε την Δώρα Ζέμπερη και μετά ανακάλεσε, μίλησε και πάλι στην δημοσιογράφο μέσα από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται.
Επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι η Δώρα δεν «χάθηκε» από τα δικά του χέρια και πως ζει σαν στιγματισμένος. Ανέφερε πως αφού η κοινή γνώμη θέλει να είναι αυτός ο ένοχος, θα πάει στο δικαστήριο και θα δεχτεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του ότι την μοιραία μέρα φορούσε γύψο στο χέρι του, είπε πως έβγαλε τον γύψο και άφησε τις ματωμένες γάζες εκεί που πέταξε τη τσάντα της κοπέλας που έκλεψε. Μετά ξαναφόρεσε τον γύψο γιατί πονούσε!
Απαντώντας στις επίμονες και αιφνιδιαστικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου έπεσε σε αντιφάσεις. Ενώ υποστήριξε πως βρισκόταν μόνος του στο νεκροταφείο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν μαχαίρωσε ο ίδιος τη Δώρα. Είπε ακόμα ακόμα πως πέταξε σε κάδο σκουπιδιών την τσάντα του θύματος, το μαχαίρι, τη ματωμένη μπλούζα του και τις ματωμένες γάζες από τον γύψο που αφαίρεσε προσωρινά!
Η μαρτυρία στο «Τούνελ» από τον τόπο του άγριου φονικού, προκάλεσε νέα ερωτήματα.
Μάρτυρας που βρέθηκε στο νεκροταφείο την ημέρα της δολοφονίας, είδε έναν άνδρα μετρίου αναστήματος να κινείται προς το σημείο όπου έγινε το φονικό. Μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο του και πίσω από το αριστερό του πόδι κρεμόταν μια αλυσίδα.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονη συζήτηση μεταξύ των νομικών εκπροσώπων του κατηγορούμενου και των συγγενών του θύματος.
Η νομική εκπρόσωπος της μητέρας και των αδελφών της Δώρας, Γιάννα Παναγοπούλου, ανέφερε:
«Είναι προκλητικό κάποιος που έχει ομολογήσει ένα έγκλημα να έρχεται τώρα και να μοιρολογεί χωρίς να δίνει καμία πειστική απάντηση σε καίρια ερωτήματα. Λέει ότι στιγματίστηκε και πως πρόκειται να τιμωρηθεί με την βαρυτέρα των ποινών. Δηλώνει ότι συμπονά την οικογένεια της Δώρας, αλλά δεν τους δίνει απαντήσεις. Κοροϊδευόμαστε; Εκτός των άλλων να μας εξηγήσει γιατί το BMW όχημα ιδιοκτησίας του, θεάθηκε πριν το έγκλημα να περνάει αρκετές φορές από το σπίτι της Δώρας».
Το λόγο στο σημείο αυτό πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης του Σοροπίδη, Βασίλης Νουλέζας:
«Δεν έχει καμία σχέση αυτό με παρακολούθηση. Στο νεκροταφείο την παρακολουθούσε για είκοσι μέρες. Υπήρξε σχεδιασμός να γίνει ένοπλη ληστεία, αλλά τελικά από πίσω υπήρχε σχέδιο δολοφονίας. Ο κατηγορούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει σε ποιον ανήκει το ορφανό DNA που εντοπίστηκε στο θύμα. Δεν θα απολογηθεί για τις ελλείψεις στην έρευνα. Είναι δυνατόν να μην έχει γίνει αναπαράσταση; Πως θα πάμε σε δίκη στις 4 Ιουλίου, όταν δεν έχει ταυτοποιηθεί το ορφανό DNA και όταν δεν έχει αποκαλυφθεί ποιος έστειλε μήνυμα στη Δώρα να μην πάει στο νεκροταφείο;»
Σχετικά με τον γύψο που ανέφερε πως αφαίρεσε προσωρινά ο εντολέας του, τόνισε πως πρόκειται για νάρθηκα που του έβαλαν στο ΚΑΤ.
Ο δικηγόρος του πατέρα του θύματος Απόστολος Λύτρας, είπε στο «Τούνελ»:
«Είναι βέβαιο πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος. Αν υπάρχει άλλος ή άλλοι δράστες ή ηθικοί αυτουργοί, είμαστε εδώ για να συνεχιστεί ή έρευνα. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένας κατηγορούμενος που φέρεται προκλητικά και δεν βοηθά την οικογένεια».
«Πριν το φονικό είδα έναν άνδρα με αλυσίδα…»
Η μάρτυρας που μίλησε στο «Τούνελ», εκείνο το μοιραίο απόγευμα λίγο πριν συμβεί το άγριο φονικό είχε επισκεφθεί το μνήμα του γιου της. Άφησε τη τσάντα της στο μπροστινό μέρος και πήγε πίσω από το μνήμα. Θορυβημένη μήπως κάποιος της πάρει τη τσάντα, καθώς είχε ακούσει για ανάλογα περιστατικά , πρόσεχε γύρω της και τότε παρατήρησε έναν άνδρα που μιλούσε στο κινητό του.
Τον είδε να κατευθύνεται προς το σημείο που αργότερα μαχαίρωσαν την άτυχη εφοριακό. Αυτό που της έκανε εντύπωση , ήταν πως είχε κρεμασμένη πάνω του μια αλυσίδα.
«Μου φάνηκε πολύ παράξενο όταν είδα την αλυσίδα να κρέμεται πίσω από το αριστερό του πόδι. Δεν μπορούσα να καταλάβω αν κρεμόταν από τη ζώνη ή την τσέπη του. Πάντως θυμάμαι πως φορούσε τζιν παντελόνι» τόνισε η μάρτυρας χαρακτηριστικά.
«Τον είδα που είχε πάει εκεί πέρα και μετά ξαναγύριζε προς τα πίσω. Αλλά μέχρι που ακριβώς, δεν πρόσεξα. Όλη αυτή την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο».
Η ίδια δεν παρατήρησε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του παρά μόνο τη σιλουέτα του, την αλυσίδα που φορούσε γιατί της έκανε εντύπωση και πως ήταν μετρίου αναστήματος. Όπως είπε δεν πιστεύει πως η φιγούρα αυτού του άνδρα ταιριάζει στου Σοροπίδη.
Όλα όσα είπε ο κατηγορούμενος μέσα από τις φυλακές
Η δημοσιογράφος μετέφερε στον κατηγορούμενο την έκκληση της οικογένειας της άτυχης Δώρας να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο απόγευμα που δολοφονήθηκε.
Ο διάλογος μεταξύ τους ήταν χαρακτηριστικός:
«Να ξέρετε πως η οικογένεια θα ικανοποιηθεί μόνο όταν μάθει ποιος είναι ο αληθινός δολοφόνος». Η φράση του αυτή, προκάλεσε την αντίδραση της δημοσιογράφου.
«Μανώλη δεν μου τα λες καλά. Από την αρχή ομολόγησες πως εσύ τη δολοφόνησες και το αίμα της βρέθηκε στις χαρτοπετσέτες που σκούπισες τα χέρια σου και πέταξες στον τόπο. Μετά ενέπλεξες κι άλλα πρόσωπα στην ιστορία. Κανείς δεν θέλει να σταυρώσει έναν αθώο όπως λες. Την αλήθεια ζητάει να μάθει η οικογένεια της» επέμεινε η ερευνήτρια, η οποία συνέχισε να τον ρωτάει.
-«Πέταξες το μαχαίρι για να απαλλαγείς από αυτό. Άρα το είχες χρησιμοποιήσει…».
-«Όχι! » απάντησε ο Σοροπίδης, «Άθελα μου η κοπέλα έπεσε πάνω μου και μου ‘πιασε το χέρι από το γύψο…».
-«Μα δεν φορούσες γύψο. Οι φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας όταν πήγες να πουλήσεις τον κινητό, δείχνουν ότι δεν τον φορούσες», τόνισε η Αγγελική Νικολούλη.
-«Τον είχα βγάλει γιατί είχαν αίματα οι γάζες», ισχυρίστηκε εκείνος.
Στην πορεία όμως έπεσε σε αντιφάσεις για το σημείο που τις άφησε.
Της απάντησε πως αρχικά έβγαλε τον γύψο, άφησε τις ματωμένες γάζες εκεί που πέταξε τη τσάντα της κοπέλας και μετά πως τον ξαναφόρεσε γιατί πόναγε το χέρι του!
Μετά είπε πως το επίμαχο μαχαίρι το πέταξε μαζί με την μπλούζα του και τις ματωμένες γάζες, σε κάδο σκουπιδιών στο γήπεδο Στη συνέχεια άλλαξε ύφος και κουβέντα. Προσπάθησε και πάλι να προκαλέσει τη συμπόνια της δημοσιογράφου λέγοντας πως έχει κι αυτός κορίτσι και καταλαβαίνει τον πόνο της οικογένειας. Είπε πως δεν είχε δει τη Δώρα παρά μόνο τη τσάντα της. Όταν πήγε να την αρπάξει η κοπέλα τον αντιλήφθηκε και τον τράβηξε από πίσω.
Έλεγε και ξανάλεγε πως «η κοπέλα αυτή έπρεπε να είναι στη ζωή, δεν έπρεπε να έχει πεθάνει, κάποια στιγμή θα δικαιωθώ. Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει!».
Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη κάψουλα-αισθητήρα, που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν να διαγνώσουν την αιμορραγία στο στομάχι.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τσιπάκι» με βακτήρια, το οποίο συνδυάζει αισθητήρες από ζωντανούς μικροοργανισμούς με ηλεκτρονικά πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο βακτηριακός-ηλεκτρονικός αισθητήρας μετατρέπει το «σήμα» (δηλαδή τη βιολογική αντίδραση) των βακτηρίων σε ασύρματο ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια είναι δυνατό να διαβαστεί από ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής Android, τα στοιχεία αυτά μπορούν μετά να αναλυθούν.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι «συνδυάζοντας τροποποιημένους βιολογικούς αισθητήρες με χαμηλής ενέργειας ασύρματα ηλεκτρονικά, μπορούμε να ανιχνεύσουμε βιολογικά σήματα στο σώμα και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας έτσι νέες διαγνωστικές δυνατότητες».
Τα τελευταία χρόνια οι συνθετικοί βιολόγοι έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην τροποποίηση των βακτηρίων, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, π.χ. της ρύπανσης, ή σε βιοδείκτες κάποιας ασθένειας.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ τροποποίησαν ένα στέλεχος από το γνωστό βακτήριο E.coli, έτσι ώστε να εκπέμπει φως, όταν έρχεται σε επαφή στο γαστρεντερικό σύστημα με την ουσία αίμη, η οποία αποτελεί συστατικό του αίματος.
Τα βακτήρια εισάγονται, μαζί με τα ηλεκτρονικά (φωτοτρανζίστορ, μικροεπεξεργαστής), σε μια κάψουλα μήκους περίπου 3,5 εκατοστών, που χρειάζεται μόνο 12 μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία παίρνει από μια μικρομπαταρία των 2,7 βολτ, αρκετή για περίπου ενάμιση μήνα συνεχούς χρήσης.
Τα πειράματα έως τώρα έχουν γίνει με επιτυχία σε χοίρους, ανιχνεύοντας τα όποια ίχνη αίματος στο στομάχι τους, ενώ θα ακολουθήσουν και σε ανθρώπους.
Γιαούρτι ή Υγιείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.
Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία
Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.
Η ιστορία του γιαουρτιού:
Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι, υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι’ αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία. Περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγιείαρτο.Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff
. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.
Είναι τρόφιμο πολύ Θρεπτικό και πολύ Εύπεπτο, γι’ αυτό ονομάζεται και θαυματουργό!
Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό (παλιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόβειο γάλα), στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται δε με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους) και του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους). Δηλαδή, μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το γάλα, που νωρίτερα παστεριώθηκε, μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Η ένδειξη «ζωντανό» σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωσης στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι (σαν μαγιά).
Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα «ζωντανό» ή με «ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.Το νόστιμο αυτό γαλακτοκομικό προϊόν που φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τα διαδεδομένα πιάτα με γιαούρτι, όπως το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι και καρύδια διαδέχονται νέες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τους επαγγελματίες εστιάτορες.
Θρεπτικά συστατικά:
Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πιο αναλυτικά το γιαούρτι περιέχει:
Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια πηγή Πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας.
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αποτελεί πλούσια πηγήΑσβεστίου και, Μαγνησίου, Καλίου, Φωσφόρου. Το ασβέστιο είναι περισσότερο (γιατί και τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή). Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες, όπωςΒιταμίνη Β12 και Β2. Περιέχει δε και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και D. Οιβιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Υδατάνθρακες: Το γιαούρτι περιέχει μόνο λίγους Υδατάνθρακες.
Γαλακτικό οξύ: Η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι’ αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
Ζωντανούς μικροοργανισμούς: Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), η επίδραση των οποίων είναι σημαντική, γιατί: βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών, παράγουν ουσίες και φυσικάαντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Γιαούρτι το απαραίτητο και θαυματουργό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Εκτός της μεγάλης του Θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με Θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο.
Η αξία του είναι ανεκτίμητη γιατί:
1. Τονώνει την κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τηδυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως τοαλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών. Διευκολύνει την πέψη, σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου.
2.Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)2 Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και τηνκυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος3 Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα.
3.Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα.
4 Σκοτώνει διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς του εντέρου.Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια (γαλακτοβάκιλους) ασκούν θετική δράση στη μικρό-χλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Ισοδυναμεί με ένα φυσικό αντιβιοτικό. Οι δυο μικροοργανισμοί, οι οποίοι καταλύουν τη ζύμωση της λακτόζης και είναι οι Lactobacillusbulgaricus και Streprococcus thermophilis Όταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.
5 Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις τουγαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
6 Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός «τεμπέλικου» εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
7 Βοηθάει στην αναγέννηση της χλωρίδας του παχέος εντέρου, σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά. Είναι απαραίτητη η κατανάλωσή του σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να καταστρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα, ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό. Επιπλέον παράγει ουσίεςκαι φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση. Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με την λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.
8 Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις δε γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
9 Είναι ιδανικό τρόφιμο για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη,γιατί μπορούν να το φάνε άφοβα και να πάρουν από αυτό το ασβέστιο και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.
10 Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδιαίτερα το ασβέστιο, και οι σχετικά λίγες θερμίδες του συμβάλλουν στην καταπολέμηση τηςΠαχυσαρκίας και τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος: Λόγω της ιδιότητας του ασβεστίου να οδηγεί σε αύξηση τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους (το χαμηλό ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη περισσοτέρων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων) τα άτομα που χρησιμοποιούν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά χάνουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το σώμα τους. Επίσης μειώνεται το κοιλιακό λίπος, που θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και χάνεται περισσότερος λιπώδης ιστός παρά μυϊκός ιστός. Αντίθετα, σε δίαιτες που λείπει το γιαούρτι χάνεται λίπος αλλά και μυϊκός ιστός. Σε παιδιά και έφηβους που καταναλώνουν γάλα, τυρί και γιαούρτι (σε ποσότητα που συστήνεται για την ηλικία τους) το βάρος του σώματός τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.
11 Είναι αντί-χοληστερινικό, δηλαδή κατεβάζει την χοληστερίνη του αίματος.Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
12 Παρουσιάζει Αντικαρκινική δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης καρκίνου, ιδιαίτερα δε βρέθηκε πως μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχτηκε πως καταστέλλει την παραγωγή ένζυμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
13 Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
14 Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του Συκωτιού.
15 Είναι ευεργετικό για τους ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου.
16 Έχει διαπιστωθεί ότι οι πρωτεΐνες του χωνεύονται πιο εύκολα.
Δείτε: Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας
17 Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικούς παράγοντες, που διασπούν τα ξένα οιστρογόνα- χημικές ουσίες (τοξικές ουσίες που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες μέσα στον οργανισμό) και οι οποίοι είναι καρκινογόνοι.
18 Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα:Προστατεύει την Ακοή, γιατί προφυλάγει τα μικρά οστά του αυτιού, που δρουν προστατευτικά στην συγκεκριμένη αίσθηση. Αν δηλαδή τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε ότι η ακοή σας μειώθηκε ελαφρά εφαρμόστε μια απλή οικιακή αγωγή που θα σας βοηθήσει: Φάτε ένα γιαούρτι. Για να πάρετε τα 700 mg ασβεστίου που χρειάζεστε είναι αρκετό 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι πλήρες και ένα κομμάτι τυρί (φέτα), ενώ στην εγκυμοσύνη αυξάνουμε την ποσότητα κατά 500mg.
19 Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από αυτές του γάλακτος, η ποσότητά τους δε είναι αρκετά μεγαλύτερη (από την αντίστοιχη του γάλακτος) γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, γιατί είναι περισσότερο στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ότι το γάλα.
20 Βοηθά αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.
21 Λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.
22 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης των αρρώστων. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε μικροοργανισμούς το γιαούρτι μπορεί να έχει αντί-μικροβιακή δράση και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μία από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμη και με υψηλό πυρετό.
23 Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και τοσάλιο. Η άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων, που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. Αποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμηθεί αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα είναι αρκετό να φάει κάποιος γιαούρτι. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
24 Σαν τροφή βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου του γάλακτος.
25 Δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ανδρών και βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
26 Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή μια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει και από την τερηδόνα.
27 Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και τωννυχιών.
28 Το γιαούρτι δεν προκαλεί εύκολα αλλεργία όπως το γάλα, γιατί με τη ζύμωση η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος, που είναι το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του) διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη. το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Στο γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% με αποτέλεσμα το γιαούρτι να αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Και
29 Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση και, όπως ισχυρίζονται πολλοί, χαρίζει μακροζωία. Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.
Δεν είναι μόνο τρόφιμο των ηλικιωμένων αλλά όλων των ανθρώπων.
Γιαούρτι και Δίαιτα:
Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Ανάμεσα στις άλλες διαιτητικές τροφές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει 38 θερμίδες περίπου έναντι 80 που περιέχει ένα αυγό, 132 θερμίδες ένα μέτριο μήλο, 100 μία πατάτα βραστή, 230 μία μερίδα κοτόπουλο ψητό, 126 τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό. Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο το σκέτο γιαούρτι, όσο και το γάλα έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων, είναι γεγονός ότι το γιαούρτι είναι περισσότερο χορταστική τροφή. Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άριστα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που περιέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δυνατή η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.
Παιδί και Γιαούρτι:
Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος και των παιδιών. Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα. Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το υγιεινό γιαούρτι:
Πολλοί αναρωτιούνται: «ποια πρέπει να είναι όμως η όψη ενός γιαουρτιού ώστε να το καταναλώσουμε άφοβα και με τη σιγουριά ότι ναι, τρώμε κάτι που είναι όντως υγιεινό»;
Έτσι για να είμαστε σίγουροι, πρέπει: Η Όψη του πρέπει να είναι αλαβάστρινη, δηλαδή λευκό, λείο και λαμπερό. Η γεύση του να είναι υπόξινη και να έχει χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. Αν καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) αυτό να είναι συμπαγές και λευκό έως υποκίτρινο. Στο ολόφρεσκο γιαούρτι η επιφανειακή πέτσα είναι λεπτή, λεία, λευκό-κίτρινη και εύθραυστη. Στο περισσότερων ημερών η πέτσα είναι χονδρή, ρυτιδωμένη, κιτρινωπή και ανθεκτική. Η φυσική του κατάσταση να είναι συμπαγής, χωρίς πόρους και να μην εμφανίζει ίζημα. Να μην περιέχει χρωστικές ουσίες, ζελατίνη, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να περιέχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα). Το διάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα (σε θερμοκρασία 2-6ο C). Το καλύτερο γιαούρτι και αυτό που περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες είναι το ΠΛΗΡΕΣ. η ποσότητα ασβεστίου όμως είναι ίδια σε όλα τα είδη.
«Τροφή»: Μην ξεγελιέστε… Τα προϊόντα με τα φρούτα ή άλλες προσμίξεις ΔΕΝ είναι γιαούρτι, αλλά ΕΠΙΔΌΡΠΙΑ γιαουρτιού που καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό. Για να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥΣ
Γιαούρτι με ή χωρίς πέτσα;
Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (το οποίο έχει πήξει μόνο με την πυτιά), τότε προτιμήστε το, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν. Το γιαούρτι με πέτσα του εμπορίου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα και χωρίς πέτσα δεν υπάρχει, εκτός και αν έχει γίνει προσθήκη πρόβειου γάλακτος (πιο πλούσιο σε λιπαρά) ώστε να είναι πιο παχιά η πέτσα. H μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους γιαουρτιού είναι ότι στο γιαούρτι με πέτσα το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας τη γλιτώνετε θερμίδες.
Πώς δεν πρέπει να είναι το γιαούρτι:
Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να έχει,
Υπερβολικά ξινή γεύση: σημαίνει γενικά ότι έχει ζυμωθεί σε υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία ή ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόν
Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρεις ενός αποτρόπαιου και απάνθρωπου εγκλήματος αποκαλύφθηκαν στη δίκη των δύο δραστών του, οι οποίοι κατέσφαξαν μια 21χρονη νταντά και στη συνέχεια έκαψαν το πτώμα της για να καλύψουν τα ίχνη τους.
Ο μαρτυρικός θάνατος της 21χρονης νταντάς Sophie Lionnet τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Λονδίνο δεν είχε μόνο σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Οι εργοδότες της, η 35χρονη Sabrina Kouider και ο 40χρονος Ouissem Medouni χτύπησαν μέχρι θανάτου την 21χρονη πριν προσπαθήσουν να κάψουν το πτώμα της στον κήπο.
Αφορμή για τη δολοφονία στάθηκε η ζήλια: η Kouider πίστευε ότι η νεαρή Γαλλίδα είχε σχέση με τον πρώην της, μέλος των Boyzone, Mark Walton. Έτσι, τη βασάνισε και τελικά τη σκότωσε. Στη συνέχεια, η ίδια και ο σύντροφός της επιχείρησαν να κάψουν το πτώμα της άτυχης γυναίκας και παράλληλα έψησαν στο μπάρκεκιου κοτόπουλο για να "σβήσουν" τη μυρωδιά της καμμένης σάρκας της νεκρής κοπέλας.
Η αστυνομία που ερεύνησε το σπίτι βρήκε τα καμένα γυαλιά της άτυχης κοπέλας, καθώς και τη βαλίτσα της και άλλα στοιχεία που έκαναν σαφή την τραγική μοίρα της, ενώ στο δικαστήριο εμφανίστηκε και η τελευταία φωτογραφία της στην οποία η νεαρή κοπέλα μοιάζει αδυνατισμένη και τρομαγμένη.
Οι γονείς της Sophie Lionnet ζητούν να τους κάψουν στην πυρά μετά την καταδίκη τους για τη δολοφονία της. Η η μητέρα της Sophie, Catherine Devallonne δήλωσε πως θα ήθελε να εφαρμοστεί η θανατική ποινή. «Θα τους έκαιγα στην πυρά. Αυτό αξίζουν. Είναι ίσως σκληρό, αλλά αυτό που έκαναν ήταν ακόμα πιο σκληρό». «Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αξίζει να ζουν» σημείωσε ο 56χρονος πατέρας της Sophie, Patrick Lionnet.
Το δικαστήριο καταδίκασε το σατανικό ζευγάρι για φόνο εκ προμελέτης...
Το nikolas19634.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.